Borsada Kısa ve Orta Vadeli Dinamikler ve Kısaca Dolar/TL

Piyasalarda dün genel olarak hafif olumlu bir hava vardı. BIST-100 endeksi 77 bin seviyesinin hemen altında kapanış yaparken, Dolar/TL kuru da dün bir ara 3.46 seviyesinin altını gördükten sonra 3.49 seviyelerine yükseldi ve bu sabah itibariyle 3.49 civarından işlem görüyor.

Bu akşam FED kararını ve FED açıklamalarını öğreneceğiz. Her ne kadar piyasalarda FED’in faizleri 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılsa da, “Hocam ya artırmazsa ne olur?” sorusunu soranlar da vardı. Her ne kadar, bu olasılığın çok düşük olduğunu düşünsem de, bu tür bir durumda neler olabileceğine kısaca değineyim. Piyasaların genel özelliği beklentileri fiyatlamasıdır. Şu ana kadarki süreçte bir faiz artırımı fiyatlandı. Dolayısıyla faiz artırımı olduğunda, piyasaların aşırı bir reaksiyon vermesi beklenmez. Piyasaların vereceği reaksiyonu şiddetlendirecek şey, beklenmedik gelişmelerin olmasıdır. FED faiz artırmazsa, önce kısa süreli bir şaşkınlık ve sert artış yaşanır. Bu sert artış üzerine çok kısa sürede iyi kâr ettiğini düşünenler satarlar. Ama bu satış dalgasını yeniden alımlar izler ve endeks çok rahat bir şekilde 80 bin seviyesine doğru gider. Dolayısıyla, beklenmeyen olursa, yani FED bu ayı da pas geçerse, hissede kalmayı sürdürmek gerekir.

Teknik olarak endeksin hareketlerine bakalım;

Bu grafikte bazı önemli noktaları vurgulayalım;

  • 85 bin seviyesinden çizilen ve aşağı yönlü olan trende (mavi çizgi) yaklaşmış bulunuyoruz.
  • TKE göstergesi 65 çizgisinin üzerine çıktı. Bu durum, şu an hisselere olan talebin, geçmiş dönemlere göre yükselmekte olduğunu görüyoruz.
  • Son 1-2 yılda, TKE göstergesi günlük bazda ne zaman 80 seviyesine ulaşmışsa, endeks daha yukarı gidemedi ve beklenmeyen olaylar sonucunda sert geri çekilmeler yaşandı. Dolayısıyla bu gelişmeye dikkat etmek gerekiyor.Yani, endeks yukarı gidiyor ama özellikle 78-80 bin aralığına yükseliş olması durumunda TKE göstergesi de 80 seviyeleri civarına gelmiş olacaktır. Bu aşamadan sonra ekstra alım yapmak riskli olabilir.
  • 72 bin civarından başlayan son yükseliş dalgasında işlem miktarının önce güçlü, sonra ise daha düşük seviyelerde oluştuğunu görüyoruz. Dolayısıyla TKE’nin 80’e gelmesi durumunda teknik dirençler güçlenecektir.

Yukarıdaki bakış açısı kısa vadelidir. Ama orta ve uzun vade için borsaya baktığımızda, elimizde borsayı çok yukarılara taşıyacak bir hikaye olmadığı gibi, tam tersine olumsuz bir resim var. Dışarıda 2017 yılında faizler artmaya ve basılan paralar çekilmeye devam edecektir. Bu durum gelişmekte olan ülkelere daha önceki yıllarda olan bol para akşının tersine dönmesine neden olacaktır. Borsada yabancıların payı her zaman %60’ların üzerinde olmuştur ve borsadaki büyük yükselişler, sadece ve sadece yabancıların yeni bir hikaye bulup hisselere girmesiyle oluşmuştur. Şu an yabancılar gelişmekte olan ülkelere  yeni kaynak ayırmıyorlar. Öte yandan petrol fiyatları da artmaya başladı. Bu durum bizim açımızdan olumsuzdur. İleride cari açık üzerinde olumsuz etki yapacaktır. TUIK’in yeni açıkladığı GSYH verileri ise, kafalardaki soruları ciddi biçimde artırmıştır. TUIK 2016 için yeni seriyi açıklamış ama eski hesaplama yöntemine göre büyüme verilerini açıklamayarak karşılaştırma imkanı vermemiştir. Yabancı direkt yatırımlar bu aşamada dibe vurmuş durumdadır. AB ile aramızdaki gerginlik, yabancılar üzerinde ciddi olumsuz etkiler yapmaktadır.

Sonuç olarak, ABD’de ve Avrupa’da basılan paralar 2010-2011 yıllarında ülkemize gelmiş ve %9 civarında büyüme sağlamıştır. Ama artık bu paralar evine dönüyor ve terse dönmesi olasılığı az. Durum böyle olunca, orta ve uzun vade için borsadan beklentileri yüksek tutamayız. 2013’ten bu yana endeks 93 bin ile 60 bin arasında dalgalandı. Bu durum önümüzdeki bir yıl içinde de pek değişmeyecektir. Öte yandan, ABD’de eğer 2017’de 2 veya daha fazla faiz artırımı olursa, Dolar/TL kurunun yükseliş trendinin devam etmesi olasılığı çok yükselir. Dolayısıyla orta ve uzun vadeli baktığımızda, parlak bir durum görünmüyor. Fakat, hisse bazında gelecek birkaç yılda çok iyi getiri sağlayabilecek hisseler her zaman ve her dönemde olduğu gibi yine olacaktır. Büyümesini sürdürecek, yatırım, satış ve karlılığı artacak şirketleri bu tür dönemlerde seçerek yatırım yapılabilir ama örneğin önümüzdeki 1-2 yıllık süre için banka ve holding hisselerinin getirileri düşük kalacaktır.

DOLAR

Dolar/TL kuru bu gece ve yarın dalgalı olacaktır. Kur 3.55 seviyesini geçmediği sürece sorun yok. FED kararı sonrasında bir dalgalanma oluşacaktır. 3.35-3.40 arasına gerilemesi durumunda bu seviyelerde destek bulması beklenebilir. Doların bugün 3.45 ile 3.52 arasında dalgalanmasını bekliyorum.

Hepinize bol kazançlı bir gün olmasını dilerim. Bu gece saat 22:30’da FED kararı sonrasında, bu kararı değerlendiren bir  youtube  canlı yayını yapacağım. Yayın linkini twitter’dan bildireceğim.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir