Piyasalarda Son Durum: DOLAR, DXY, ALTIN ve BORSA

ÖNEMLİ NOT: Aşağıdaki yazıyı yayınladıktan sonra, FITCH’den Not düşürülebileceğine dair açıklama geldi. Bu durumun borsaya ve dövize yansıması nasıl olur? Yazımı buna göre güncelledim…

Dün Trump’ın ABD’de televizyonda basın toplantısı vardı. Birçok soruya cevap verirken, bazılarına da “senin soru sormana izin vermiyorum” dedi ve bu basın toplantısı gündeme bomba gibi düştü. Dünden bu yana ABD doları dünya piyasalarında hızlı bir geri çekilme yaptı.  En önemli sebebi de Trump’ın konuşmaları sonrasında oluşan yeni algıydı… “ACABA TRUMP DEDİKLERİNİ YAPABİLECEK Mİ?” İşte bu sorunun sorulmaya başlanması Dolar endeksini hızla aşağı çekti. Aşağıda iki grafik var. İlki ABD dolar endeksini (DXY) ve ikincisi de Dolar/TL kurunu gösteriyor.  Dolar/TL  dün en yüksek seviye olarak 3.94’ü gördü. Önce iki grafiğe bakalım (30 dklık grafiklerdir), sonra da dolar/TL’deki sert düşüş neden oldu buna değinelim.

DXY endeksi dikey çizgiden hemen sonra 103 seviyesine yaklaşırken, dolar/TL kuru da 3.94 seviyesini görüyor. Bu aşamadan sonra DXY endeksi kelimenin tam anlamıyla şelale düşüşü yapıyor. Sebebi de Trump’ın televizyondaki konuşmalarından sonra ortaya çıkan sorular… Aynı sırada Dolar/TL kuru da 3.87’nin hemen altına iniyor.  Her iki grafik tam senkronize çizildiği için hangi saatlerde DYX endeksi ne oldu? Dolar/TL ne oldu görebiliyorsunuz. Dikkat ederseniz bu sabah Dolar/TL hızla 3.9250 seviyelerine giderken o sırada DXY endeksi yatay gidiyor ve artışın sebebi DXY endeksi değil.  Sebep spekülatif atak.   3.9250 seviyesi görüldükten sonra sert bir geri çekilme var ve dolar 3.80 civarına kadar 10 kuruşa yakın geri çekiliyor yani TL değer kazanıyor. Bunun sebebi de TCMB’nin bugün haftalık repo ihalesi açmaması.  Yani bugün ihale açıp, piyasa 30-35 milyar verebilirdi. Ama önceki gün bankalar arası piyasada borçlanma limitini 22 milyara indirdikten sonra, bugün de 30 milyar vermemiş oldu. En azından kısa bir süre için sabahki spekülatif atak üzerinde etkili oldu. Peki bu uygulama doların artık yükselişini son erdirip düşüş trendine girmesine neden olur mu? Cevap hayır. Yani trendi değiştirici bir güç olmaz. Fakat bu sabah DXY endeksinin de düşüyor olması tabi ki MB’nın repo açmamasının olumlu etkisini artırdı. Fakat bu uygulama bir süreliğine sakinleştirici etki yasa da sadece sakinleştirici etki yapmış olur, ve varolan sorunu halletmez. Herkes 24 Ocak’ı bekleyecektir. Bu sıkılaştırma operasyonu MB’Nın faizlerde anlamlı bir artış yapma olasılığını gündeme getirdiği için dolar baskılanmaya başladı ve bu durum bir süre daha devam edebilir ama 3.70-3.75 aralığında yeni alıcılar gelecektir.

Bundan sonra ne olur sorusunun net cevabı ise volatilite daha da yükselecektir. Bir sabah sadece 1 saat içinde 10 kuruş düşen doların, yine bir dış etki ile bir akşam veya sabah 10-15 kuruş arttığını veya bir anda 8-10 kuruş daha düştüğünü görebiliriz. Bir bakıma aşağı ve yukarı yönde çok sert hareketler olacaktır. Hele ki 24 Ocak tarihi yaklaşırken bu volatilite artacaktır. Fakat 24 Ocak öncesinde, en azından bu aşamada 3.95 civarının güçlü direnç olduğunu söyleyebiliriz.  Bu yüzden yatırımcılar,  dolar 3.70-3.75’e kadar gerilerse şaşırmamalılar veya bir anda yine 3.95’e çıkarsa yine şaşırmamalılar. Yüksek dalgalı işlemlere hazır olun. Bu tür zamanlarda dolar alıp satmak yatırımcıya büyük zarar verir. Dolayısıyla pozisyonunuz ne ise, bu pozisyonunuzu çok fazla değiştirmemeye bakın.

FITCH AÇIKLAMALARI SONRASI DOLAR YORUMUM: Sevgili okuyucular, kafaları karıştırmasın diye daha önce yazdıklarıma dokunmadım. FITCH’ten haber var.

“Fitch analisti McCormack, Fitch’in Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyedeki kredi notuna ilişkin olarak not indirimi riski gördüklerini söyledi.” Kaynak – İDEAL Veri dağıtım.

Bu açıklama sonrasında doların 5 Dk.Lık grafiği aşağıdaki şekildedir…

Haberin geldiği yer dikey çizgi olarak gösteriliyor. Açıklama sonrasında çok hafif bir yukarı hareket oldu ama dolar tekrar gevşiyor. Aslında şu an çok sağlıklı bir değerlendirem yapmak zor olsa da, FITCH kararı sonrasındaki doların hareketine bakınca,  3.80’nin altına inebileceğine dair kanı oluştu bende. Çünkü bu durum beklenen bir şeydi ve FITCH önceden haber vererek, dolardaki volatilitenin azalmasına katkı yapmış olacaktır. Aksi halde, 24 Ocak’Taki MB toplantısından sonra FITCH stresi ayaşayacaktık. Belki biraz sonra dolarda yukarı yönlü baskı oluşabilir ama çok güçlü bir etki olmasını beklemiyorum ve eğer dolar yukarı gidecekse, ABD dolarının hareketlerine bağlı olacağını düşünüyorum. Yalnız… Şu an çok erken yorum yapıyorum fakat, normalde doların bu haberle en azından 3.85-3.87 seviyesine gelmesi gerekirdi. Demek ki piyasa şu an kendi pozisyonunu hazırlamış. DOlayısılay yukarıdaki yorumumu çok fazla değiştirecek bir durum yok. 

Önemli Bir Nüans daha… ALTIN

Hatırlarsanız, dolar yerine altının daha iyi olacağını önermiştim. Bakın neler oldu? DXY endeksi hızla aşağı giderken, Altın yukarı fırladı… DXY ve ALtın’ın onz bazında grafiğini alt alta veriyorum… Dikey çizgiler aynı saatleri gösteriyor.

Dolar düşerken, Altın onz bazında yükseliyor.  Altının TL fiyatı ise Onz fiyatı * Dolar/TL = Altın Gram TL fiyatı olarak hesaplandığı için, Altın TL bazında gerilemiş olsa da dolar kadar gerilemedi. Dolar/TL %3.2 civarında gerilerken, Altın’ın gram TL %2.7 civarında geriledi. Dolar/TL kuru aşağı gitse de, DXY’nin düşmesi nedeniyle altın benzer oranda yükselmeye devam ederse altın fiyatları yatay bir kanala girer.

FITCH açıklaması  dolar üzerinde çok etki yapmadığı için ALtın konusunda da fikrim aynen devam ediyor.

BORSA
Dolardaki hızlı gerileme ama özellikle de DXY endeksinin gerilemesi borsaya rahat bir nefes aldırdı. Zaten doların çok sert yükselişlerinde bile 76 bin seviyesinin altın inememişti ve bu rahatlamayla hızlı bir şekilde arttı. Daha önceki yazı ve twitlerimde Ocak rallisinin ne olduğundan bahsetmiş buna ilişkin istatistikleri vermiştim. Borsanın 78.500 seviyesini yukarı geçmesi önemliydi. Zaten alım için bu seviyenin yukarı kırılmasının beklenmesinin çok daha mantıklı olduğunu belirtiyordum. Teknik olarak bu yukarı hareket endeksin hareketinin güçlü olduğunu gösteriyor. İşlem miktarı 60 dk’lık bazda 200 milyon lotu aştı. 

Bu grafikte görüldüğü üzere  TKE göstergesi de 80 üzerine çıktı. Yani talep güçlü. Endeksin 80 bine gelmesi ve çok ters başka haber ve gelişmeler olmadıkça burayı kırması olasılığı şu an artık yüksektir. Şu ana kadarki yazılarımda genel olarak hisse bazlı inceleme yapılarak kağıt seçilmesini öneriyordum ama, şu an endekse yakın hareket eden kağıtlarda da pzoisyon açılabilir. “Hocam bu kadar yükselişten sora mı?” diyeceksiniz ama ben alırken aşağı, satarken yukarı bakmam. Endeks ikinci seansta en fazla 78.900’lere kadar gerileyebilir. Yani bir miktar kâr realizasyonu nedeniyle bu olabilir, ama yön yukarı ve teknik göstergeler önemli bir talep olduğunu söylüyor. Aşağıdaki grafik endeksin günlük grafiğidir.

Bu grafikte ilk direnç 80 binde olup, yukarı kırılması ihtimali çok yüksektir. İlk ciddi kâr realizasyonu 82 bin civarında gelir, Ama Ocak rallisi olsa bile 85 bin seviyesinin aşılması çok zordur. TKE göstergesinin günlük bazda da 80 üzerine çıkması yükseliş basıncının yüksek olduğunu gösteriyor. Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

EKLEME: FITCH açıklamaları sonrasında şu an VIOP’da bir gerileme var ama çok sert değil. Sadece 500 puana yakın bir gerileme oldu, borsada işlemler başladığında en sert geri çekilmede bile en fazla 78.750 seviyesini görebileceğimizi ama, ilk seanstaki güçlü alımlardan sonra kimsenin panik yaparak satışa kalkmayacağını düşünüyorum. Zaten alanlar kurumlardı ve hatta yabancılardı, ikinci seansta o kadar malı satamazlar. Satacaklarsa bile yukarı çekip ondan sonra satmalılar… Pozisyon almış olanlar beklemede kalmalılar. Yukarıdaki yorumu geçerlidir.  Bence bugünkü yükselişte doların düşüşü etkili oldu ama sanki TCMB’den de kararlı bir adım gelecekmiş gibi,  borsada güçlü alım vardı. Bunu 24 Ocak’ta göreceğiz. 

 

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir