Piyasalarda Son Durum

Son 3 gündür çok aşırı yoğunluğum olduğundan piyasalara ilişkin yazı yazmadım. Şunu da belirteyim ki; 24 Ocak ve 27 Ocak öncesinde piyasaların bir bekleme ve izleme dönemine gireceğini düşündüğümden de yazmadım. Bugün ise çok kısa bir değerlendirme yapmakla yetineceğim.

DOLAR

Yukarıdaki grafik doların günlük hareketlerini gösteriyor. 3.96 seviyesi en yüksek seviye olarak görüldükten sonra TCMB’nin parasal sıkılaştırması ile birlikte, dolarda 3.72 seviyelerine kadar gerileme gördük ve şu an 3.80 civarında hareket ediyor. Teknik olarak bakıldığında hem Fibonacci geri dönüş çizgileri hem de yatay destek direnç çizgileri 3.72 seviyesindeki desteği belirgin bir şekilde gösteriyor. Şu an dolar 3.72-3.96 kanalında sıkışma yapmaya başladı ve 24 Ocak’taki TCMB kararları sonrasında önemli hareketlere gebedir. TCMB eğer koridorun orta ve üst bandında artırıma giderse bu artırımın miktarı çok önemli olacaktır. Ne kadar artırım olursa ne olur? sorusu spekülatif bir soru olduğundan net cevaplar vermek zordur. Sayın Cumhurbaşkanımız başkanlığında toplanan EKK toplantısında büyük olasılıkla konu ayrıntılarıyla sunulmuş ve faiz artırmak konusunda ikna yoluna gidilmiş olabilir. Bu yüzden TCMB’nin atacağı adımı kestirmek çok güç. Ama artırım olmazsa ve sadece geç likidite penceresinde artış yapılırsa, MB’nın kredibilitesini olumsuz etkiler ve niyetin, likiditeyi kısarak, fonlama maliyetinin %10’lara getirilmek istendiğini  anlarız. Bu tür bir durumda dolarda karmaşık işlemler oluşur. Önce düşüş sonra artış şeklinde hareketler olabilir. Fakat  etkisi 1 hafta içinde söner ve orta vadede dolar, ABD dolar endeksindeki hareketlere göre hareket eder. Orta vadeli yükseliş eğiminin aşağı dönmesi ihtimali çok çok az olur. 24 Ocak’tan sonra sıkı bir dalgalanma olacaktır ve 27 ocak’taki FITCH kararına kadar olan sürede, FITCH riskini almak istemeyen yatırımcılar, dolara geçiş yapabilirler. Fakat unutmayalım ki FITCH kendi kararını verirken, TCMB’nin 24 Ocak kararını da dikkate alacaktır. Bu yüzden 24 Ocak’ı görmek ve FITCH yorumunu ondan sonra yapmak lazım. Bu aşamada doların 3.70 ile 3.90 arasında dalgalanmaya devam edeceğini söyleyebiliriz.

BORSA

Borsada artış devam ediyor. TCMB’nin 24 Ocak’taki faiz kararı çok önemli olacaktır. Bu tarihe kadar borsada güçlü satışlar beklemesem de, 24 Ocak sonrasında sert hareketler oluşacaktır. Eğer piyasa, 24 Ocak TCMB kararı sonrasında FITCH’in not düşüreceğine dair beklentiye girerse, 27 Ocak öncesinde sert gerilemeler olabilir. Teknik olarak bakıldığında ise henüz aşağı dönüş sinyali bulunmuyor. Sadece yükseliş ivmesinde zayıflama görüyoruz. Ama 24 Ocak’tan itibaren çok sert hareketler olabilecektir. Risk almak istemeyen yatırımcıların 83 -85 bin aralığında yüklü olmayan miktarlarda nakde geçip TCMB ve FITCH kararını nakitte beklemek isteyebileceğini düşünüyorum.

Şu an için bu kadar, bol kazançlı günler dilerim.

NOT: Daha önce benden yüzyüze olarak 2016 yılında “Teknik Analiz Stratejileri” eğitimimi almış olanların Borfin.com.tr sitesinde açılan yeni eğitimimi satın almalarına gerek yoktur. Yüzyüze eğitimlerimde söz verdiğim üzere, kendilerine teknik analzie başlangıç eğitimi videoları gönderilecektir.   

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir