Haftaya Başlarken Borsa Dinamikleri

Dün gece Merkez Bankası ve FITCH ile ilgili olarak düşüncelerimi yazmıştım. Bu yazıyı okumadıysanız öncelikle bu yazıya bakmanızı öneririm. Çünkü bu iki kritik kararla ilgili düşüncelerimi orada ayrıntılı olarak anlattım (okumak için burayı tıklayınız).

Borsa 1 saat önce açıldı ve ilk işlemlere baktığımızda açılışta, boşluk bırakarak yükseliş vardı ve şu anda da yatay bir seyir izliyoruz. Aşağıdaki grafik 5 dakikalık hareketleri gösteriyor.

Dikkat edilirse daha önce 83.250 seviyesinde bir direnç oluşmuştu. Bu sabah işlemlerin direkt olarak bu direncin üzerinde başlaması önemliydi. Üstelik o sırada dolarda da yukarı yönlü bir hareket vardı. Normal şartlarda, piyasanın daha yatay veya hafif eğimli açılması beklenebilirdi fakat, dış borsalardaki genel olumlu hava, bizim borsamıza da yansıdı. Son yükselişlere biraz daha uzaktan bakmak gerekiyor.  60 dakikalık bazda borsa hareketleri incelendiğinde, ralli zamanındaki güçlü hacimler olmamasına rağmen, sanki ralli gibi yukarı gitmeye devam ediyoruz. teknik analiz kurallarına göre eğer hacimli bir ralli sonrasında, yükselişler devam ediyor ama hacim belirgin şekilde azalıyorsa, bu tür yükselişlerin daha dikkatle incelenmesi gerekir. Aslında günlük bazdaki grafiklere bakığımızda, talebin iyi bir düzeyde olduğunu görüyoruz. Son dönemde yabancı alımlarının da belirgin bir şekilde arttığını biliyoruz. Aşağıdkai grafik günlük hareketleri gösteriyor.

Bu gragikte teknik göstergeelrin bir ortalaması olan TKE göstergesi, oldukça yüksek seviyede bulunuyor. Yani talep güçlü. Ralli sırasındaki işlem miktarlarına da dikkat ediniz. Son 10 günün 3 gününde 1 milyar lotun üzerinde hacimler oldu. Bu sırada yabancı takasında da belirgin artışlar oldu. Aşağıdaki grafikte mavi çizgi yabancı takas oranını, kırmızı çizgi de BIST-100 endeksini  haftalık bazda gösteriyor. En büyük sıçrama geçen hafta oldu.

Aslında yukarıdaki grafiği dikkatle incelersek, ilginç durumlar ortaya çıkıyor. Yabancı takasındaki değişimle, endeksin hareketleri arasında sıkı bir korelasyon var. İki açıdan değerlendirebiliriz; Birincisi; “Yabancılar alıyor, biz de alalım” , İkincisi; “”Yabancı takası sert yükselişler yaptıktan sonra sert gerilemeler de yapıyor, şu an çok sert yükselmiş, bu yüzden temkinli olmak lazım”. Bu görüşlerden hangisini kendinize uygun buluyorsanız ona göre davranınız. Ama ikinci görüşe de temkinli yaklaşmak gerekir. Çünkü takasta zaman zaman geri çekilmeler olsa da, yükseliş trendinin kademeli olarak devam ettiği de görülmüştür.

Şu ana kadar daha çok teknik tarafa baktık. İşin TEMEL analiz tarafına baktığımızda ise, bir yandan TCMB, diğer yandan FITCH kararı var ve borsa pek de coşkulu… Bu aşamada günlük grafikte gösterdiğim üzere endeks daha önce kırılamayan 85-87 bin aralığına kadar yükselme potansiyeli taşıyor. TCMB faiz kararı dolar üzerinde etkili olacaktır, fakat borsa üzerindeki etkisi beklendiği kadar yüksek olmayabilir. Yine de, bu aşamadan sonra 1500-2000 puanlık bir artış olasılığı için yeni pozisyon açılması uygun olmayabilir. Daha önce 78.500 yukarı geçildiğinde alım yapılabileceğini belirttiğimizde alanlar varsa, bundan sonraki yükselişlerde kademeli nakde geçip bekleyebilir ve 87 bin yukarı kırılırsa tekrar alım düşünebilirler.Endeksin bugün 83.500’ü direnç yaparak, 82.500 ile 83.500 arasında dalagalanmasını bekliyorum. Yer yer satışlarda bir miktar artış görebiliriz.

Bol kazançlı bir gün olması dileğiyle.

“Haftaya Başlarken Borsa Dinamikleri” ile ilgili 2 yorum

  1. Yaşar Bey merhaba;
    Yazılarınızı bir süredir takip ediyorum ve ekonomi eğitimi yapmasam da yazılarınızdan kendime ciddi yorumlar çıkartabiliyorum. yüz yüze eğitimlerinizi belli bir ekonomi eğitimi alan kişilerle mi yapıyorsunuz? benim gibi ekonomi eğitimi almamış beginner düzeydeki kişiler içinde bir eğitiminiz ya da eğitim takvimimiz var mıdır?

    bu konu hakkında [email protected] / [email protected] adresinden bana cevap verebilir misiniz?

    1. Siz hangi konuda eğitim almak istiyorsunuz? Borsada alım satım yapmak veya hisse portföyü oluşturup para kazanmak istiyorsanız, Yüzyzüe eğitimlerime katılabilirsiniz. Web sitesinde sağ tarafta benim resmimin üzerinde “Yüzyüze eğitimler” yazıyor. Bunu tıklarsanız daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Ama ekonomi konusunda bilgilenmek istiyorsanız, http://www.borfin.com.tr adresinde “CEO’lar için ekonomiyi analiz etmek ve Krizler” başlıklı bir eğitimim olacak ona katılabilirsiniz. İlginize teşekkür ederim.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir