TCMB’nin Faiz Kararı, Dolar, Borsa

Dün TCMB’nin kararlarını gördük. Saat 14:00’de yaptığım periscope yayınıyla, bu kararların piyasada dolar, borsa ve faiz üzerindeki etkilerini değerlendirdim. TCMB, gecelik borçlanma faizini yani koridorun üst bandını 8.50’den 9.25’e yükseltirken, koridorun diğer faizlerine dokunmadı.

Bugüne kadar hep faizin asimetrik ve bunu simetrik hale getirerek para politikasını basitleştiriyoruz diyen TCMB, dün asimetriyi çok sert bir şekilde artırırdı. Para politikası ise geç likidite penceresi faizindeki artışla birlikte çok daha karmaşık bir hale geldi. Artık, para politikasında etkisi olacak nurtopu gibi yeni bir faizimiz daha oldu.

Şu ana kadar faizler konusundaki diğer yazılarımı okumamış olanlar varsa, burada bazı açıklayıcı basit bilgiler vermek gerekiyor. Şimdi ben size “haftalık repo faizini değiştirmedi” desem,  sadece piyasayı bilen uzmanlar anlar. Ama hepimiz anlamalıyız.

Bankalar yaklaşık olarak 100-110 milyar TL tutarında bir parayı Merkez Bankası’ndan buluyorlar. Ellerinde 1.5 trilyon TL para var ve büyük kısmı mevduattan geliyor. Merkez Bankasından buldukları parayı da üç yolla sağlıyorlar;

  1. Gecelik repo yoluyla – bu faiz %8.50’den %9.25’e artırıldı
  2. Haftalık repo yoluyla – Bu faiz politika faizi olarak biliniyor ve %8 idi ve %8’de kaldı. Böylece “bakın politika faizini değiştirmedik” denilmiş oldu.
  3. Geç Likidite penceresinden (GLP) – Bu faiz en beceriksiz ve hesabını ve kitabını bilemeyip o gün parasını denkleştiremeyen, ya da finansal durumu çok bozulan ve kimseden para bulamayan bankaların borç aldığı  ortamdır. Geç likidite penceresi faizi %10’dan %11’e yükseltildi.

Merkez Bankası, son 10 gündür haftalık repo ihalesi açmadığı için %8’den piyasaya para vermedi. Normalde bankalar ihtiyaç duydukları paranın %40’ını bu piyasadan bulurken, mecburen GLP’den %10 faizle bulmak zorunda kaldılar. %60’lık kısmını ise gecelik %8.50 faizle (koridorun üst bandı) borçlandılar. Dolayısıyla bankaların maliyeti %9’un üzerine çıktı. Bir ara %9.21 oldu. Şu anki durumda görünen o ki; MB haftalık repo ihalesi artık açmayacak ve bankalara gecelik parayı %9.25’ten, haftalık parayı da %11’den verecek. Bu durumda eğer eski kombinasyon yani %40-%60 kombinasyonu devam ederse, bankaların maliyeti %10 civarında olacak. Ama zaman zaman gecelik repo miktarını iyice kısarsa (şu an 11 milyar TL veriyor) bu maliyet %10 ile %10.50 arasında değişebilir. Dolayısıyla artık yeni politika faizimiz %10 olmuştur ve fonlama maliyetinde yaklaşık olarak 1.75 puan faiz artışı yapılmış durumdadır. Gerektiğinde gecelik repo miktarı çok daha düşük seviyelere indirilerek, GLP’den kullandırılarak faiz daha da yukarı çekilebilir. Bankalar bunu bildikleri için bundan sonra MB’dan gelecek paranın maliyetini %10 ile %10.50 aralığında belirleyeceklerdir.

DOLAR

Piyasa en az 150 baz puan artırımı bekliyordu ama sadece gecelik borçlanma faizinde 75 baz puan artırımı yapılınca yeterli görmediği için dolar 3.73’lerden 3.82 seviyelerine kadar yükseldi, fakat Periscope yayınında belirttiğim üzere, bankaların maliyeti yaklaşık 2 puana yakın arttığı için, dolarda 3.75’lere doğru geri çekilme olabileceğini belirttim. 3.82’den 3.75’e kadar gerileyen dolar, bu sabah 3.79 civarında bulunuyor. Dün TCMB kararı sonrasında doların 3.86 seviyesini aşmaması önemliydi. Bu aşamadan sonra herkesin kafasındaki soru FITCH kararıdır. 27 Ocak akşamı açıklanması beklenen karar için piyasa not indirimi bekliyor ve bu durum fiyatların içinde var. Eğer indirim olmazsa, dolarda sert gerileme görürüz fakat bu durum uzun süreli olmaz. Sadece dolar alımı yapmak isteyenler için fırsat yaratır. Daha önce de belirttiğim üzere, GLP’nin politika faizi olarak devreye sokulması konusunu FITCH nasıl değerlendirir, bekleyip göreceğiz.

Bu aşamadan sonra dolar/TL kurundaki hareketler, küresel piyasalarda ABD dolarının (DXY endeksi) değer kazanıp kazanmamasına bağlı olacaktır. Şu an için DXY endeksi 100.3 seviyesinde bulunuyor ve bu aşamada küresel bir talepten bahsedemeyiz. Bu endeks 100 ile 102 arasında kaldıkça doların da 3.70 ile 3.86 aralığında dalgalanmasını bekleyebiliriz. 3.70 kritik bir destek seviyesi olup, FITCH kararı olumlu olursa bu seviyenin altına hareket olur. Aksi halde 3.70 seviyesinin üzerinde kalmasını beklerim.

Asıl soru, ABD doları yeniden küresel piyasalarda değer kazanmaya başlayabilir mi sorusudur.  Geçen hafta Trump’ın “dolar çok değerli” sözü sonrasında DXY endeksi gerilemişti. 1 Şubatta yapılacak olan FED toplantısından bir faiz artışı beklenmiyor. Dolayısıyla DXY endeksinde sert artışlar olmayabilir ama 1 Şubat’ta FED’in yapacağı açıklamaların tonu önemli olacaktır. FED Başkanı Yellen, geçen toplantıda Trump’ın izleyeceği ekonomi politikalarının netleşmesine ihtiyaç olduğunu belirtmişti. Şu an hala herşey net değil. Bu yüzden FED beklemede kalacaktır. Piyasalar Mart ayında faiz artışı bekliyorlar. Ama 1 Şubat toplantılarından sonraki açıklamalar güvercin tonlamaya sahip olursa, Mart ayına ilişkin görüşlerde değişiklik olabilir. Eğer şahin bir tonlama gelirse, 1 Şubat sonrasında DXY endeksinin yeninden yükseliş trendine girdiğini görebiliriz.

Sonuç olarak TCMB’nin son kararı dolar üzerindeki spekülatif baskıyı azaltıcı etki yapmıştır. Bundan sonra dışarıya odaklanmak gerekecek. Dolar için 3.70-3.86 aralığı dalgalanma bandı olarak verilebilir. Bu bandın altına yaklaştıkça dolarda alımlar artabilir, 3.85 seviyelerine doğru da satış baskısı artabilir. FITCH kararı olumsuz olursa, 3.86’nın yukarı geçilip geçilmediğine bakmamız gerekiyor. Bunu o zaman değerlendirmek daha sağlıklı olur.

BORSA

Faiz kararı sonrasında borsada 400 puanlık ani bir gerileme olsa da, bu hemen geri alındı. Periscope yayınında borsa için genel olarak yatay veya aşağı eğimli bir trend oluşabileceğini belirtmiş ve 83.500’ün üzerinde bir kapanış durumunda 85-86 binlerin görülebileceğini ama FITCH öncesinde beklemediğimi vurgulamıştım. Dün saat 16:40 itibariyle dış piyasalarda da havanın olumluya dönüşü ve ABD borsa endeksi future’larındaki olumlu hareket ile birlikte, borsaya güçlü alımlar geldi. Daha önceki yazılarımda vurguladığım çok önemli bir teknik konu vardır. Özellikle 60 dakikalık grafiklerde 1 saat içinde 125-130 milyon lottan fazla bir işlem oluyor ve endeks geçmiş 60 dakikada yaptığı hareketlerin üzerinde bir hareket başlıyorsa bu gibi durumlarda genellikle yükselişin devamı geliyor. Dün de böyle oldu, bu konuyu fark edip  twitter’dan mesaj atan bir arkadaş bu durumda beklemeli miyiz diye sorduğunda “Evet tabi ki beklemede kalınmalı çünkü yeni bir ralli türü hareket var. Ben aşağı eğimli olmasını bekliyordum” cevabını verdim.  Endeks dünü 84.207 seviyesinden kapattı.

Dış piyasalar dün olumluydu. bu sabah genelde olumlu bir hava olduğu için endeks büyük olasılıkla 84.000 civarından açılıp, 83.500’ü destek yapmaya çalışacaktır. FITCH konusunda, beklentiler fiyat içinde olduğundan en azından teknik olarak aşağı dönüş sinyali gelene kadar, hisselerde pozisyon tutulabilir. Dün öğle saatlerinde bu soruyu sorsaydınız, 83.500 aşıldıktan sonra, kademeli nakde geçiş önerirdim ama dünkü hacim ve fiyat hareketleri bir süre daha beklenmesini gerektiriyor. Endeksin şu anki hedefi 86.000-87.000 olacaktır. Her ne kadar sün olumlu bir yukarı sinyali gelmiş olsa da, her an bir haberle herşey değişebiliyor. Bu yüzden yatırımcılar, ani olumsuz gelişmelere karşı  hareketli stop dediğimiz türden bir stop kullanabilirler. Endeksin şu anki görünümüne bakacak olursak, 82.500 aşağı kırılmadığı sürece beklemede kalınabilir.

NOT: yazıyı bitirmeden önce borsa açıldı ve güne 84.200 civarından güne başladı ve şu an 84.250 civarında bulunuyor (10:03).

Herkese bol kazançlı bir gün diliyorum. (Bu yazı 25 Ocak 2017 saat 10:05 itibariyle yazılmıştır.)

NOT-1: Bu akşam saat 21:30’da YOUTUBE üzerinden canlı yayında sorduğunuz soruları cevaplayacağım. Yayın linki, twitter’dan ve bu siteden duyurulacaktır. 

NOT-2: İzmir, Ankara ve İstanbul’da  “Teknik ve Temel Analiz Stratejileri” konulu,  yüz yüze eğitim tarihleri belli oldu. İlgilenenler http://drerdincegitim.com adresinden ayrıntılı bilgileri alabilirler. İndirimli ücretler 31 Ocak günü sona erecektir. Bu eğitimlerde sadece strateji üzerine yoğunlaşılmakta, teknik  ve temel analiz eğitimi videoları ayrıca verilmektedir. 

“TCMB’nin Faiz Kararı, Dolar, Borsa” ile ilgili 4 yorum

  1. sizce tekrardan 3.90 lar gelebilirmi ? onumuzde subat ve mart aylarinda merkezin mudahalleri cok oluyor eger olmasaydi herkez 4.00 ve ustlerinden bahsediyor

    1. tabi ki gelebilir. Tane bu sabah 3.88. Merkez’in müdahaleleri bir miktar engelliyor ama daha önceki faiz artışları da sadece genel dinamiği geciktirdi.

  2. Hocam doların bu seviyelerde ve yukarı olması durumu şirketlerin maliyetlerini etkileyecek.Piyasadaki daralmayıda göz önünde bulundurursak şirket karları olumsuz etkilenecek.Birde buna kredi faizlerinin yükselmesini eklersek sonuç orta vadede iyi değil demektir.Devletin teşvik destek söylemleriinde şu ana kadar piyasalarda olumlu bir etkisini görmedik.Desteklerinde nasıl verildiğini anlayan tek bir esnaf yok.Ceennem elçiliği yapmak istemem ama.En azından bu gerçeklerle borsada hisselerin değerlenmesini anlamak mümkün değil.İstisnai şirketler olsa bile topyekün bütün kağıtların yükselmesi sizce doğrumu….

    1. Piyasalar genelde miyoptur ve kısa vadeye bakarlar. Şu an tek açıklama, Türk hisselerinin uluslararası karşılaştırmalara göre ucuz kalmış olmasıdır.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir