Piyasalarda FITCH Öncesi Hareketler

Bu sabah itibariyle dolar 3.90 seviyesinde bulunurken, borsa dün 83.826 seviyesinden kapandı. Dün gece yaptığım youtube yayını oldukça ayrıntılı oldu. Bu yayını izlemek için burayı tıklayabilirsiniz.  Bu yayında temel olarak şu noktaları vurguladım. 

DOLAR

Dolar/TL kuru, son üç gündür yine artış trendinde bulunuyor. Bu sırada ABD doları endeksine DXY) baktığımızda, dün hariç DXY endeksi genelde 100 civarında hareket ediyordu. Bu nedenle dolar/TL kurundaki artışın iki sebebi olabilir. Birincisi; FITCH kararını öncesinde, not düşüş riskini almak  istemeyenlerin dolar alımı olabilir. Fakat FITCH beklentileri hali hazırda fiyatların içinde bulunuyordu. Bu nedenle ikinci sebep, spekülatif olabilir. Geçmiş yıllarda da, faiz artışları yapıldıktan sonra, piyasa bu artışı yeterli görmemişse, dolar üzerinde alış bakısı oluşmuştu. 2006, 2012 ve 2014 yıllarında bu tür spekülatif atakları görmüştük. Paramız uluslararası piyasalarda alınıp satıldığı ve FX piyasalarında çok yüksek kaldıraçlarla alımlar yapılabildiği için, zaman zaman çok yüksek olmayan miktarlarla bile dolar/TL kurunda sert hareketler olabiliyor. Yani, daha önce birçok ülkede olduğu gibi, uluslararası piyasalardan gelen spekülatif atakların boyutlarını tahmin etmek kolay değil.  Bu yayında, FITCH not düşürürse panik alım yapmamak gerekir dedim. Yani karar açıklandıktan sonra eğer not düşüşü olmuşsa, elbette ki dolar hızlı bir yükseliş yapacaktır. Fakat, bu tür bir durum en fazla yarım saat veya 1 saat sürer. Kritik nokta şudur; FITCH’in kararı not düşürme şeklinde olursa ve dolar bir anda 3.94’e kadar yükselmişse, bu seviyeden tekrar geri çekilme yapabilecektir. Fakat bir süre sonra (örneğin 1-2 saat sonra) FITCH kararı sonrasında görülen en yüksek seviye aşılırsa, spekülatif ataktan bahsedebiliriz ki; bu durumda nereye kadar yükseleceğini söylemek zor olur.

Özetlersem, FITCH kararı düşüş yönünde olursa dolar yukarı gider ama geri çekilmesi lazım. Fakat karar açıklandıktan sonraki yarım saatte görülen en yüksek seviye daha sonra yeniden yukarı geçilirse Fibonacci analizine göre yeni hedef seviye 4.04-4.08 aralığı olacaktır.

BORSA

Dünkü yayında borsaya ilişkin oldukça ayrıntılı bir analiz sergiledim. Bu aşamada talep güçlü görünüyor. Endeksin iki tür hareket etme olasılığı var.

Birincisi, aniden 1500-2000 puan düşüş yapması, daha sonra bu seviyelerde beklemeye geçip, ardından yeniden yükselerek düştüğü seviyeye çıkması durumudur. Daha önceki rallilerde bu tip hareketlerin nasıl oluştuğunu videolarda gösterdim.

İkinci hareket tarzı ise, endeksin tepe seviyelerde sıkışması ve bu sıkışmanın en azından 5-6 gün sürmesidir. Sıkışma durumlarında endeks günlük bazda 500 puanlık bir marja sıkışabiliyor. Geçmiş incelemelerimiz gösteriyor ki; tepe seviyelerde sıkışma sırasında, TKE göstergesi 70-80 seviyelerinden 2025 seviyelerine kadar inebiliyor ve ardından sert düşüşler gelebiliyor.

Ben sıkışma yerine FITCH kararı sonrasında, dalga boylarının artmasını bekliyorum. Fakat FITCH not düşürse bile bir düşüş tepkisinden sonra, borsada yükselişin devamını bile görebiliriz. Ama şunu belirteyim ki; ralli tipi yükselişler sonrasında genel olarak dönüşün nerede başlayacağını tahmin etmek zordur. Ama orta vadeli bakıldığında ise, borsanın uzun soluklu ve istikrarlı bir yükseliş trendine girmesi için ortam o kadar da müsait değil. Daha önceki yorumlarımda ve dün geceki yayında da belirttiğim üzere, endeksin en güçlü direnci 87 bin civarı olup, bu direncin aşılmasını beklemiyorum. Endeks de şu an 84 bin seviyesinde olduğuna göre, hala 1500-3000 puan arası yükseliş potansiyeli olsa da, yatırımcılar bence endeks bazında değil de, hisse bazında olaya bakmalıdırlar.

Teknik analiz kurallarına göre bakacak olursak, bugün için ilk direnç 84.250 seviyesinde bulunurken, destek seviyesi de 82.900 civarıdır. Bu seviyenin aşağı kırılması durumunda, endeks 81.500-82.000 aralığına kadar gevşer ama 81.500 seviyesi önemli bir destek durumunda olduğundan bu seviyenin altında kapanış beklemem. 84.250 seviyesinin üzerinde kapanış olması durumunda ilk hedef 85.100 civarı olacaktır.

ALTIN

Altın konusunda youtube yayınında çok ayrıntılı analiz verdim bu yüzden burada kısa tutacağım. 2017 yılında altının yeniden yükseliş trendine gireceğini düşünüyorum. Temel sebebi de ABD’de enflasyonun ivme kazanmasını beklediğimdendir. ABD’de faizler artacak ama enflasyonun daha hızlı artması olasılığını yüksek gördüğüm için böyle düşünüyorum. Gram TL bazında ise altın için bu yılki dip seviye 135-140 TL aralığı olabilir. Orta ve uzun vadeli portföylerde en az %20 civarında altın bulundurulabilir. 135-140 aralığı uygun maliyetlenme yeri olabilir.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir