FED Kararı, Altın, Borsa ve Dolar

Dün akşam FED kararı açıklandı. Faizde bir değişikliğe gidilmedi. Genel olarak güvercin bir ton vardı. Belirsizlikler olduğu belirtilerek bir süre daha bekleme amacında olan bir FED gördük. Şu an piyasalarda Mart ayında bir faiz artışı olasılığı yüzde 35-40 olarak değerlendiriliyor. Fakat, FED’in açıklamaları içerisinde; enflasyon konusunda son birkaç çeyrektir enflasyonun arttığı ama FED’in %2 hedefi dahilinde olduğu belirtiliyor. Dün twiter’da bir twiti RT yapmıştım. Zerohedge isimli analistin yazıları oldukça önemli. Son açıklana verileri baz alarak yaptığı analizde, özellikle enflasyon ayağında önemli kıpırdanmalar olduğunu belirtiyor.

Daha önceki yazılarımda vurguladığım üzere, 2017 yılında ABD’de enflasyonun ivmelenmesini bekliyorum. Yani 2017 için en önemli varsayımım ABD’deki enflasyondur. Sebeplerini de açıkça yazdım. Trump’ın izleyeceği içeride vergi indirimi, ithalata getirilecek vergiler ve  yapılacak dev alt yapı yatırımları ABD’deki enflasyonun ivmelenmesine neden olacaktır. Henüz daha bu ekonomik kararların hiç biri alınmamışken bile ABD’de enflasyonda yukarı yönlü ivme hissedilirken, emtia piyasalarında da bakır, alüminyum, demir gibi metallerin fiyatlarında önemli artışlar olurken, petrol fiyatlarında da en azından  Şubat 2016’dan bu yana yukarı yönlü hareket var. Zaten ABD’deki enflasyonu düşüren en önemli sebeplerden biri petrol fiyatlarıydı ve artık bu düşürme etkisi bitti ve yükseltme etkisi başladı. Bir de bunların üzerine yukarıda saydığım ekonomik kararlar eklenirse, Haziran’dan itibaren ABD’deki enflasyonda artışın belirginleşeceğini düşünüyorum.

ALTIN

Eğer yukarıdaki varsayımım geçerli olursa ABD’deki faiz artışları devam eder, en az 3 tane faiz artışını görürüz ve aynı zamanda ABD tahvillerinin faizlerinde de yukarı yönlü ivme başlar. Bu bağlamda özellikle yılın ikinci yarısından sonra altının yukarı yönlü hareketleri de ivme kazanabilir. Elbette ki, FED toplantıları öncesinde piyasalar faiz artışı beklerlerse, altını aşağı yönde baskılayacaktır. Fakat altın zaten 1918 dolar seviyesinden 1050 dolar seviyelerine kadar düştükten sonra bu seviyedeki dibini sağlamlaştırdı. Artık onz bazında 1100 doların alt seviyelerini görmesi olasılığı azaldı. Bu nedenle de, büyük olasılıkla en azından Haziran ayına kadar 1150 dolar ile 1350 dolar arasında hareket ettiğini görebiliriz.

Yukarıdaki grafikte onz bazında altın fiyatlarını görüyorsunuz. Şu an 1215 dolar seviyesinde bulunuyor ve ilk direnci 1220 dolar seviyesinde olup, bu seviyede yatay bir direnç var. Bu seviyeyi yukarı kırması durumunda 1250 dolar seviyesine kadar gidebilir. Elle çizdiğim kırmızı ve çanak görünümlü bölge ise bir fincan formasyonunu andırıyor. 1220 dolar seviyesinin üzerinde 2 gün boyunca kapanış yapmayı başarırsa, önümüzdeki 2 ay içinde altın 1300-1320 dolara aralığına kadar yükselebilir. Fakat 1350 dolar seviyesini aşması için önce enflasyonda belirgin artışın görülmesi lazım. Dünkü FED kararları sonrası altın yukarı hamle yaptı. Sebebi de Mart ayındaki toplantıda faiz artırımı olasılığının %40’ın altında olmasıydı. Bu olasılık artınca, altın geri çekilme yapacaktır. Ama 15 Mart’a daha 1,5 ay var ve bu süre içinde altının yukarı yönlü hareket olasılığı daha yüksek. Long pozisyon alan olursa 1182 dolar seviyesi stop seviyesidir. Altının yükselmesine sebep olabilecek bir başka unsur da Çin-ABD gerginliğidir. Eğer Çin, Trump’ın Çin mallarına koyacağı vergilere karşılık olarak ABD tahvillerini satmak konusunda tehditte bulunursa, altındaki yukarı yönlü hareketin ivmesi artabilir.Çünkü Çin bu tahvilleri satmaya kalkarsa yerine ne koyacak? sorusu önemlidir. Burda da ilk akla gelen altındır. Sonuç olarak, 2017’de altın yeniden eski günlerine dönebilir ama dediğim gibi yılın ikinci yarısında bu tür bir hareket olasılığını daha yüksek görüyorum. Bu arada, eğer FED faiz artışlarını sıklaştırırsa, bu görüşüm değişebilir. Bu tür bir durumda yazılarımda yeni durumu sizlere aktarırım. Gram altın  konusunda ise portföylerin %20’si bence  2017 yılında altın fonlarında tutulabilir.

BORSA

Dünkü FED kararı genel olarak borsaları olumlu etkilemiş görünüyor. Bugün borsamız da FED kararlarını olumlu yorumlayacaktır ve endeks 87.250-87.500 seviyelerini açılışta zorlayabilir. Şu an herkes, borsanın her an sert bir düşüşe geçeceği korkusunu yaşarken, endeks yavaş yavaş da olsa artışına devam ediyor. Endeksin dönüş yerini kestirmek kısa vade için kolay olmasa da, 60 dakikalık grafikleri izleyin. Yön önemli değil. Aşağıdaki maddelerde belirttiğim durumlar önemli bir sinyal olabilir;

  • Eğer açılış ve kapanış saatleri hariç olmak üzere, seans içinde herhangi bir zamanda 60 dakikalık grafiklerde 200 milyon lotun üzerinde bir işlem miktarı gerçekleşirse ve endeks 500-600 puandan fazla bir yükseliş yaşarsa, bu durum şu ana kadar korkup almayanların da piyasaya girdiği yer olacaktır. Bu tür bir durumda, yükseliş bir süre daha devam edebilir ama en tepe noktalara yakın yerlere yaklaştığımızın sinyali olacaktır.
  • Eğer 60 dakikalık grafiklerde, 200 milyon lotun üzerinde işlem gerçekleşir ve en az 600-800 puan arasında düşüş olursa, bu durum da yeni risk alınmaması gerektiğini gösterir. İlk anda yatırımcı panik olacaktır, fakat bu tür düşüş sonralarında genellikle 3-4 tane 60 dakika boyunca önce hacimli sonra da çok düşük hacimle geri çekilme olur. Yükselişin bittiğine dair beklentiler oluşur ama yeni, bir yukarı hareket başladığında, kafalar karışır. Bu tür bir durumda, ilk düşüş sonrası gelebilecek yükseliş dalgasına katılmamak ve endekse yakın hareket eden kağıtlarda nakde geçmeye başlamak anlamlı olur.
  • Yukarıdaki durumların dışında eğer endeks, en az 3 gün boyunca veya 3 günden daha uzun süre günlük bazda 600-700 puanlık aralığa sıkışır ve işlemler bu aralıkta olursa, o zaman da zirve sinyali olasılığı artar.

Yukarıdakilerin hangisinin olacağını bilemiyorum ama izleyip göreceğiz.

DOLAR

Yukarıdaki grafik Dolar/TL’nin günlük hareketlerini gösteriyor. FED kararı sonrasında Dolar endeksi (DXY) 100 seviyelerinden 99.50 seviyelerine kadar geriledi. Yani ABD doları diğer paralara karşı değer kaybetti. Buna bağlı olarak dolar güne düşüşle başladı ve bu sabah 3.7578 seviyesinden işlem görüyor. Son 3 günde Merkez Bankası Geç Likidite Penceresi’nden verdiği para miktarını %60’ın üzerine çıkardı.  Aşağıdaki grafikbunu gösteriyor.

Grafikte görüldüğü üzere fonlama miktarı 101.1 milyar TL olup, maliyeti %10.3 seviyesinde gerçekleşti. Haftalık repo açmadığı için %8’den para vermiyor. MB kararı sonrasında yazdığım yazıda bundan sonra fonlama maliyetinin %10-10.50 arasında oluşabileceğini belirtmiştim. Eğer BIST ve BPP ‘de de repo yapmazsa en yüksek %11’e kadar çıkabilir ama bunu beklemiyoruz. Bu durum doları baskıladı. Bu süre zarfında DXY endeksinin de aşağı eğimli olması işi kolaylaştırdı. Bir süre daha doların 3.70-3.80 aralığında kaldığını görebiliriz. Bu sıralar, dolarda daha önce olduğu gibi sert yukarı hareketler beklenmemeli ve DXY endeksi izlenmeli. Trump’ın açıklayacağı bir ekonomik karar bir anda senaryoyu değiştirebilir. Fakat yukarıda Altın için yazdığım yorumda belirttiğim üzere, 2017 içinde ABD doları yukarı yönlü eğim içinde olmaya devam edecektir. Dolar/TL kuru bir süre daha dip  çalışması yaptıktan sonra yeni hareketler görülebilir ama Teknik analiz göstergeleri şimdilik henüz dip çalışmasının bitmediğini gösteriyor. Bir süre daha sakin seyir bekleyebiliriz. Fakat yatırımcılar unutmamalı ki; dolarda eğer aşağı yönlü hareket sertleşirse ilk başta dolar satanlar artar ama bir seviyeden sonra yeniden alımların geldiğini görürüz.Düşebileceği en fazla seviyenin 3.67-3.70 olacağını, 3.70 altında dolara talep gelebileceğini düşünüyorum.

ÖNEMLİ NOT: Bu akşam saat 21:00’de Youtube üzerinden özel bir yayın yapacağım. Bu yayını herkese bence haber verin. Özellikle parasını çeşitli varlıklarda (mevduat, dolar, borsa, altın vs) değerlendirenlere farklı ve çok önemli bilgiler aktaracağım. Eğitici bir formatta olacak. Bankaların gizlediklerini de anlatacağım. Ayrıca BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) ile ilgili konulara da değineceğim. Yayın sırasında sorularınızı [email protected] adresine gönderebilirsiniz. DİKKAT!!! e-postanızın konu bölümüne YOUTUBE yazmayı unutmayın. 

Akşam saat 21:00’de yayını izlemek için LİNK: https://www.youtube.com/watch?v=BGbWPQu0h6g 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir