Borsa’da Tepe, Dolar’da Dip Görüldü mü?

Varlık Fonu ile ilgili olarak pazartesi günü yazdığım yazıda borsaya ilişkin olarak aşağıdaki uyarıyı yapmıştım;

“Unutulmaması gereken bir borsa ayrıntısı: sadece 1 tane 60 dakikada (açılış saatleri hariç) eğer toplam işlem miktarı 200-250 milyon lota ulaşırsa ve endeks 800 puandan daha fazla artıyor veya düşüyorsa bir miktar nakde geçip beklemek anlamlı olabilir.”

Aynı gün borsa 500 puan yükselişle güne başladı. Varlık fonu haberinin olumsuz etkisi olmadı, bilakis borsanın açılışında hızlı yükselmesine enden oldu. Fakat tabi ki piyasa bu fırsatı kaçırmadı. Seansın ilk saatinde (açılıştan itibaren) 285 milyon lot işlem gerçekleşti. Yukarıdaki mesajımda, “açılış saatleri hariç” demiştim. Dolayısıyla ilk bir saatteki işlemler, açılış saatlerindeki diğer işlem miktarlarıyla karşılaştırıldığında yüksekti  ama net bir sinyal olmazdı. Fakat 11:00 ile 12:00 arasında 245 milyon lot işlem miktarı ile 1200 puan civarında gerileme oldu ve 87.879 seviyesinden kapandı.  Bu durum nakde geçiş için önemli bir sinyaldi. Zaten daha sonra endeks 86.870 seviyelerine kadar bin puana yakın bir gerileme daha yaptı. Dün borsa genelde yatay bir hareket yaptı ve 750-800 puanlık bir marjda dalgalandı. 

Yazılarımı istikrarlı ve düzenli bir şekilde takip edenler şunu bilirler. 78.500 yukarı kırılmadan alım önermem diyordum. bu seviye yukarı kırıldığı gün yeterli işlem miktarının çok üzerinde işlemlerle başlayan yükselişte alım yapılabileceğini belirttim ve onsan sonraki süreçte 83 binin direnç olduğunu, bu seviyede satış yapılabileceğini ama, 83.500 seviyesi yukarı geçilirse yeniden alım yapılabileceğini belirttim. O aşamadan sonra da hep “endeksin güçlü olduğunu talebin yeterli olduğunu ve TKE göstergesinin yükselişin devam edebileceğini gösterdiğini belirttim. Ama 89-90 bine yaklaşınca da her an çok anlamlı ve yüksek miktarda bir satış olabileceğini düşünerek yukarıda mavi ile gösterdiğim cümleyi yazdım. Nitekim beklediğim bu hareket pazartesi günü gerçekleşti.

Bu kâr satışlarının ardından endeks şu an  yeniden güç toplamaya çalışıyor. Bu aşamada teknik olarak 90 bin seviyesinin aşılarak, 75 binden başlayan ve şu ana kadar devam eden ivmede bir artışın devam etmesi olasılığı çok düştü. Yani 90 bin seviyesinde önemli bir direnç oluşacaktır. Burası eğer yukarı geçilirse, birçok yatırımcı bu direncin de yukarı kırıldığını düşünerek alıma geçebilir ki bu hata olur. Aslında, bundan sonra iki tür hareket görebiliriz;

Birincisi: Endeks 86 bin ile 88.800 aralığında yatay ve gittikçe daralan bir bantta hareket eder ve sonrasında yeni bir satış dalgası oluşur. Bu durumda, 86.800 civarında oluşan destek aşağı kırılır ve ortalama olarak 2 veya 3 bin puan arasında bir gerileme daha olur. Bu dar bantta sıkışma hareketinin süresi 6-7 işlem gününe kadar uzayabilir.

İkincisi:  Endeks bu geri çekilme sonrasında güç toplar ve yeniden yukarı yönlü bir harekete başlar (dün bu konuda biraz çaba gösterdi) 90 binler görülür ve direncin kırıldığını düşünen yatırımcılar yeniden alıma geçebilirler. Bu tür bir harekete katılmayı riskli bulurum. Şu an herkesin beynine son yükseliş trendi kazındı ve aynı ivmenin devam edeceğine ve kendisinin bunun dışında kalacağına dair korku oluşur ve dolayısıyla yeni bir sert yukarı harekete katılma isteği bu tür bir korkudan kaynaklanır. Normal şartlar altında Ocak etkisi veya Ocak rallisi dediğimiz hareket zaten oluştu ve bundan sonra geçmiş üç haftadaki performansın aynısı beklemek doğru olmaz.

DOLAR

Daha önceki yazılarımı düzenli okumuşsanız, doların 3.70 seviyesinin altına gerileyerek 3.67-3.70 aralığını görebileceğini, ama 3.70 altında dolara talep gelebileceğini belirtmiştim. Dolar en düşük 3.6650 civarını gördükten sonra, bu seviyede dip oluştu ve artışa geçti. Günlük grafik aşağıdadır.

Bu grafikte görüldüğü üzere dolar Fibonacci’nin %23.6 çizgisine değdi ve yukarı döndü. Şu an 3.7550 civarında bulunuyor. TKE göstergesi de “0” çizgisinin altını görüp yukarı döndü. EN azından kısa vadede doların dibi 3.67 oldu. Dün dış piyasalara endeksli olarak, DXY endeksinin artması ile dolar/TL kuru da arttı. Bugün biraz yatay hareket yapıyor. Tahminimce yeniden gerileme yapabilir ama 1 hafta içinde 3.70-3.73 aralığının altını tekrar göreceğimizi zannetmiyorum. 3.78 üzerinden günlük kapanış yaparsa yeniden 3.85’e doru hareket olur.  Fakat şu an için 3.70 ile 3.78 aralığında bir süre hareket etme olasılığını daha yüksek görüyorum.

herkese bol kazançlı bir gün olsun.

NOT: Bu hafta sonu (11-12 Şubat) İzmir’de yapacağımız teknik ve temel analiz stratejileri eğitimi kaydını saat 17:00 itibariyle kapatacağım. O saten sonra yeni kayıt alınmayacaktır. Eğitime gösterilen büyük ilgiye teşekkür ediyorum.

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir