Çetin Ünsalan – Nabi Avcı’yı bakan yapalım  

Türkiye’nin tarım ile birlikte en potansiyeli yüksek sektörlerinden birinin turizm olduğunu düşünüyorum. Yeniden yapılanma sırasında belirlenecek öncelikli sektörlere geçerken, buradan başlanmasının ülkemize avantaj sağlayacağına inanıyorum.

Her ikisinde de doğru bir stratejiyle ve planlamayla sonuç alacağımız, istihdamdan döviz getirisine ya da tarım ithalatını keserek artısına geçeceğimiz açık. Birbirini destekleyen yapısı da en büyük avantaj. Buna karşılık ne hazin bir tablodur ki, ikisinde de hızla kan kaybediyoruz.

Tarımı zaman zaman ele alıyorum; o yüzden bugün turizmden bahsedeceğim. Bunun nedeni de Bolu’da bir konuşma yapan Nabi Avcı. Avcı, bu sektörün çok büyük bir potansiyeli olduğunu, güneş, deniz kum üçgeninin dışına çıkılarak çok kısa sürede iyi noktalara gelinebileceğini söyledi.

Her ne kadar dünyada üçüncü sıra gibi kısa vadede iddialı bir söylemde bulunsa da bence hedefler güzeldir. Nabi Avcı’yı destekliyorum. Bu nedenle en kısa sürede kendisini Turizm Bakanı yapmayı öneriyorum.

Ne garip değil mi? Yıllardır turizm fuarlarını gezer; sektör mensuplarıyla konuşurum. İşin uzmanları, meslek kuruluşu ya da dernek temsilcileri, turizm sektörünü yakından izleyen gazeteciler, hatta turizm tesislerinde çalışanlar, Nabi Avcı’nın söylediklerinin aynısını söylüyor.

Ama bir adım daha ilerde. Yılan hikayesine dönen master planı ihtiyacından bahsederler. Bu planlama yapıldığı takdirde yola çıkılabileceğinden, turizmin çeşitleneceğinden bahsedilir. Fakat hali hazırda Turizm Bakanı olan Nabi Avcı’nın söylediklerine baktığınızda, sektörün bile gerisinde olduğu gözleniyor.

Üstelik bunu ne zaman söylüyor? Turizm ziyaretçi sayısının açıklandığı gün. 2017 Ocak itibariyle azalma, bir önceki yıla görü yüzde 9,8. 2016 yılının başını hatırlayın.

Rusya ile kriz var; güvenlik nedeniyle diğer ülkelerden gelen turist sayısı düşmüş. Turizm sektörü kan ağlıyor. O dönemle mukayese edildiğinde yüzde 9,8’lik ziyaretçi gerileme açıklanıyor.

Ama durum tespiti Nabi Avcı’dan geliyor. Bir de bakan olsa neler yapacak? Milli Eğitim Bakanı’nı Turizm Bakanı, Çalışma Bakanı’nı Tarım Bakanı yaparsanız, olacağı bu. Eski bakanlıklarındaki performans neydi ki, bu ne olsun? Biri 444 ile eğitimi mahvederken, diğeri de maden faciasında ya da asansör düşmesi sonucu ölenlerin çok güzel öldüğünü söylemesiyle hatırlanıyor.

Şuna kanaat getirdim ki, ya bu ülkede ekonomi kurmayları hiçbir şeyden anlamıyor ya da gerçekten ne yapacaklarını bilmiyorlar.

Seçin seçebilirseniz. Gerçi seçmiştiniz değil mi?

[email protected]

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir