Hepsi Ayrı Telden Çalıyor; Dolar, Borsa, Faiz

Borsa dün dış piyasalardaki normalin üzerindeki artışlardan olumlu etkilenerek %1.80 üzerinde bir yükseliş yaptıktan sonra, bugün de yükselişle açıldı. Geçen haftaki twitlerimde endek 88.500 civarında iken, teknik olarak satış yönünde sinyal üretmeye başladığını belirtmiştim. Daha sonra en önemli destek seviyesi olan 87.500’e kadar geriledi ve bu destekten yukarı döndü. Yeni bir yükseliş trendi mi başladı?

Önemli bir ayrıntı var. Yükselişin temel sebebi özellikle ABD borsalarındaki yükselişti ve Trump’ın açıklamaları sonrasında ABD endeksleri yeni rekorlar kırarken, Avrupa başta olmak üzere, diğer borsalarda da yükselişlerin olması sonrasında BIST-100 endeksindeki artış oranı normal ve olması gereken bir tepki olarak yorumlanabilir. Fakat sürdürülebilir mi? sorusunun da cevaplanması gerekir. Bu durumda, dolar ve faizin hareketlerine ve yabancıların pozisyonlarının ne olduğuna da bakmak gerekiyor. Normal şartlar altında borsa artarken, faiz ve doların genelde düşüş trendine olması beklenir. Orta ve uzun vadeli perspektifte,  dolar, borsa ve faiz arasındaki korelasyonlara baktığımızda, dolar ve faizin yükselişe geçtiğinde, borsanın genelde düşüşte olduğunu görürüz. Örneğin dolar/TL kuru 3.96 seviyesini gördükten sonra düşüşe geçtiği sırada, borsada sert artışların başladığını gördük. Fakat, çok kısa vadelerde bu korelasyon azalabiliyor ve şu anda da bu tür bir durum var. Dolar 3.54 seviyelerini görüp, yeniden 3.70 seviyelerine yaklaşırken, borsada da yükselişin devam ettiğini görüyoruz. 2 yıllık gösterge faizin de son dört gündür azar azar yukarı gittiğini görüyoruz. Peki hangi parametre doğruyu söylüyor? Bu tür zamanlarda şunu bilmek lazım; kısa vadelerde ayrı telden çalabilirler. Fakat 2-3 hafta veya daha uzun sürelere baktığımızda, genelde en doğrucu parametre faizdir. Bunu dolar izler.

Şu an, uluslararası piyasalarda Mart ayında FED’in bir faiz artışı yapma olasılığı %80’in üzerine çıktı ve bu yüzden dolar yukarı gidiyor. Dolar endeksi (DXY) son iki günde 100.8 seviyesinden 102 seviyesinin üzerine çıktı. Bu durum faizleri de hafifçe yukarı itmeye başladı. Eğer dün genel olarak dış borsalar yatay iken, bizim borsamız sert yükseliş yapsaydı, yukarı yönlü güçlü bir trendin başladığını söyleyebilirdim ama, bugün büyük tahtalara baktığımızda, kademelerdeki alış-satış lot miktarlarının normalden düşük olduğunu görüyoruz. Kademelerin zayıflaması piyasanın aslında kaygan zeminde olduğuna dair sinyal olarak alınabilir.  Bugün ilginç bir durum daha var. Matriks verilerine göre yabancı takasında çok sert bir azalma olmuş. Bunun ayrıntısını bilmiyorum. Eğer gerçekten satışlar nedeniyle yabancı takasında azalma olmuşsa, bu durum dikkate alınmalıdır. Aşağıdaki grafik bunu gösteriyor (mavi: yabancı takası, Kırmızı:BIST-100 endeksi).  Fakat, tekrar vurgulamalıyım ki; takastaki azalma başka teknik bir sebepten de olabilir. Nasdaq geçişi nedeniyle olabilir mi? Bilemiyorum. Ama bu düşüş gerçek ise, borsa yukarı giderken, satış yapılmış olduğunu anlarız (Yabancı takas 2 gün önceki veriyi gösteriyor).

Bu aşamada, şu noktayı tekrar vurgulamakta fayda var. Endeksin son iki günündeki hareketlerini teknik analiz açısından ciddi bir sinyal olarak almak yanlış olur. Çünkü, tamamen dış kaynaklı bir hareketti. Eğer dış piyasalarda önemli bir hareket olmadan, dünkü ve bugünkü hareketi görseydik, işte o zaman teknik açıdan çok anlamlı olacaktır. Hani bilirsiniz… teknik analizde boğa ve ayı tuzakları oluşur. Piyasa artık yukarı döndü derken, bir bakarsınız hareket zayıflar ve aşağı döner. İşte bu nedenle her ne kadar “teknik analiz” yükselişin ve düşüşün sebebiyle ilgilenmez denilse de, bunca yıllık tecrübem bana yükseliş ve düşüş sebeplerine bakılarak, en azından daha az ayı veya boğa tuzaklarına maruz kalınabileceğini gösterdi.

Endeks bugün 90 bine çok yaklaştı ve şu an hafif bir gerileme yaparak 89.500 seviyelerinde destek oluşturmaya çalışıyor. Bugün, 88.800 seviyesinin altında bir kapanış olursa endeksin yeniden toparlanması zor olabilir. Şu an eğer hiç bir gelişme hakkında bilgimiz olmasa ve sadece grafiklere baksak, 2 gün önceye kadar bozulan teknik görünüm yeniden düzeldi, ama göstergelerde belirgin aykırılıklar oluştuğu için, yukarı yönde pozisyon alacak olanlar stop belirlemeden işlem yapmamalılar. Dün işlem miktarı 1 milyar lota dayandı ve tepe seviyelerde yüksek işlem miktarları genelde dönüşe yakın zamanlarda oluşur.  Bu aşamada borsa bir günde 2000-3000 puan yükseliş yaparsa ve işlem miktarı da 1.2 milyar lotu geçerse, o seviyelerin zirve olması ihtimali çok güçlenir.

DOlar/TL kurunda şu an 3.6959 seviyesini görüyoruz. 3.72 sevieysinde bir direnç var. Bu dirence kadar yükselebilir ama burayı geçebilir mi? Bu sorunun cevabı DXY endeksinde saklı olacaktır. DXY eğer 103 seviyesine ulaşırsa 3.72 yukarı kırılabilir ama DXY endeksi 101.5 seviyelerine düşerse, Dolar/TL kurunun da 3.65’lere doğru gerilediğini görebiliriz. Bu aşamada DXY endeksinin yükselme sebebi FED’in faiz artırma olasılığı olduğu için, 15-16 Mart’a yaklaştıkça ABD dolarının diğer paralar karşısındaki değer kazancı devam edebilir. DXY endeksinin 101.5 seviyesinin altına gerilemesini beklemiyorum. Bu seviyelerde destek oluşturmaya çalışacaktır.

NOT: “Yatırımlarınızı Yaparken” başlıklı bir eğitimi youtube üzerinden vermiştim ve TEFAS konusunu anlatmıştım. Bu akşam saat 21:00’de bu eğitimin devamını yapacağım. Bu akşamki konu, “Fonlar Nasıl Seçilmeli?” Nasıl portföy oluşturmalı? seklinde olacaktır. Yayın linkini twitter’dan göndereceğim. 

“Hepsi Ayrı Telden Çalıyor; Dolar, Borsa, Faiz” ile ilgili 3 yorum

  1. hocam çok teşekkürler.sizlerin değerli bilgileriniz sayesinde kasamızı dolduruyoruz.bence tüm beklentiler satın alındı dolar sert sekilde 3,40 TL ye gerileyecektir.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir