Güne Başlarken FED ayrıntıları ve Piyasalar

Dün piyasalar genelde sıkışık bir eğilim içindeydi. Şu an adeta yaprak kıpırdamıyor ve gözler FED kararına çevrilmiş durumda.

Bu konuda şu an birçok yorum ve analiz zaten finans sayfalarında ve aracı kurum raporlarında yer alıyor. Önemli olan konu ise, faiz kararı sonrasında piyasaların nasıl bir hareket sergileyeceğidir. Faizlerin artırılmasına kesin gözüyle bakıldığı için elbette ki; faizlerin artması şu an fiyatların içinde var ama yine de faiz kararı açıklandıktan sonra dolarda çok kısa vadeli olarak bir miktar  yukarı hareket oluşabilir. O sırada borsamız kapalı olacak ve etkisini ertesi sabah (perşembe sabahı) göreceğiz. Tabi ki asıl etki faiz kararı nedeniyle değil, bundan sonraki dönemde FED’İn ne kadar şahin veya güvercin olacağıyla ilgilidir. Piyasalardaki genel beklentiyi şu şekilde değerlendirebiliriz.

  1. Faizlerin 25 baz puan artırılması şu an fiyatların içindedir ve piyasalar 2017’de 3 faiz artışı bekliyor.
  2. Eğer karar sonrası yapılacak kısa açıklama içinde  ve Yellen’in açıklamaları sonrasında bu 3 faiz artırım beklentisi değişmezse, piyasalarda ciddi bir bozulmaya neden olmaz
  3. Eğer karar sonrasında piyasalar,  2017’de dört adet faiz artışı olacağı algısına girerse, hem dolarda hem borsada sert hareketler görebiliriz.
  4. İlk etkiler ne olursa olsun, asıl önemli olan şey, faiz kararı üzerinden en az 1-2 gün geçtikten sonraki hareketler daha önemli olacaktır.

Şunu bilmeliyiz ki; artık ABD’de resesyon veya deflasyon tehlikesi ortadan kalkmış durumdadır ve FED faiz artışı sürecine girmiştir. Bu akşamki toplantıdan sonra ABD’de 7 adet daha toplantı var ve bunların 3 tanesi “basın toplantılı olan” toplantılardır.  FED genelde basın toplantısı yapılan geniş kapsamlı karar zamanlarında faizleri artırıyor. Eğer 2017’de 4 faiz artışı olacaksa bundan sonraki dönemde basın toplantısı olan  3 adet ( 14 Haziran, 20 Eylül ve 13 Aralık) toplantıda faiz artışı olması gerekir. FED politika faizi şu an 0.50-0.75 arasında bulunuyor. BU akşamki toplantıda 25 baz puan artış olursa 0.75-1.00 arasına gelecek. Bundan sonra da 3 adet faiz artışı demek, faizlerin 1.50-1.75 arasına gelmesi demektir. Ama bu akşamki faiz kararı sonrasında, bu yıl içinde sadece 2 faiz artışı olursa faizler 1.25-1.50 arasına gelmiş olacaktır.  Geçen aralık ayında açıklanan FED toplantı tutanaklarında, FED üyelerinin beklentileri aşağıdaki grafikteki gibiydi.

Grafikte görüldüğü üzere FED üyelerinin beklentileri 1.25 ile 1.50 arasında yoğunlaşmıştı ve bu da 2017 içinde 3 faiz artırımına işaret ediyordu. Bu akşamki karardan sonra bu anketi görmeyeceğiz ve ileride bu toplantının tutanakları yayınlandığında oylamaları göreceğiz. Toplantı tutanakları, bu toplantıdan 3 hafta sonra yayınlanıyor. Her ne kadar, anketleri görmesek de, bu akşam yapılacak açıklamada ve Yellen’in konuşmasında yukarıdaki grafikte kırmızı ile gösterilen oyların yukarı kayıp kaymadığına ilişkin sinyaller önemli olacaktır.

Piyasalar

Bu sabah itibariyle genel olarak piyasalarda olumlu bir hava hakim. Borsa güne yükselişle başladı ve 89.400 seviyesinde bulunuyor. DXY endeksinde bir miktar gerileme var. Dolar ise 3.7450 seviyesinde bulunuyor. İşsizlik oranlarımız açıklandı 1 yıl önce %11.8 olan işsizlik oranı %12.7 olmuş. Şu an bence Türkiye’nin en önemli ekonomik problemlerinden biri işsizliktir. Piyasalar bugün yine düne benzer şekilde sıkışık bir seyir izleyebilir. Ama önemli olan şey yarın ki hareketlerdir. Bu konuyu yarınki yazımda değerlendireceğim. Çünkü öncelikle bu akşamki FED kararını görmem gerekiyor. Daha önceki yazımda, Yellen’in beklentilerden daha şahin açıklama yapabileceğini belirtmiştim. Beklentim hala bu yönde ama, beklentilerimin tersine bir durum da oluşabilir. Önemli olan FED kararını ve Yellen’in açıklamaları doğru okumaktır. Bunu yaparsak piyasalar için daha sağlıklı bir tahmin yapabiliriz. Bu tür önemli günlerde radikal tahminlerden ve yatırım kararlarından kaçınmak gerekir.

Bugün borsanın 90 bine doğru hareket yapmak istediğini görebiliriz fakat bu hareket yeni bir güçlü hareketin sinyali olmaz. İşlem hacmine de bakmak gerekir. Yukarı yönlü hareket çabası, FED’den ters bir karar gelmesi durumunda hiç olmazsa yüksek seviyeden satış yapabilme kaygısıyladır. DXY endeksi geriliyor ve bugün dolarda bir miktar geri çekilme olabilir ve dolar 3.72-3.73 aralığına gerileyebilir.  Ama bugünkü hareketlerden ziyade yarınki hareketler çok daha önemli olacaktır.

Bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

“Güne Başlarken FED ayrıntıları ve Piyasalar” ile ilgili 1 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir