FED kararı ve sonrası…

Dün akşam FED kendinden bekleneni yaptı ve faizleri 25 baz puan artırarak 0.75-1.00 aralığına getirdi. Beklenen durum gerçekleştiği için piyasalar olumsuz bir reaksiyon vermedi ve borsa üzerindeki etkisini bugün göreceğiz.

FED’in 2017 yılı içinde 3 mü yoksa 4 mü faiz artışı yapacağı merak konusuydu. Açıklama yapıldığı anda tabi ki piyasalar direkt olarak, FED üyelerinin anket sonuçlarına baktılar. Bu anket sonuçlarını alt alta veriyorum. İlk grafik dün verdiğim ve Aralık ayı toplantısındaki anket sonuçlarını gösteriyor. İkinci grafik ise, dün gece açıklanan anket sonuçlarını gösteriyor.

Yukarıdaki grafik Aralık 2016’daki anket sonuçlarını gösteriyor. Kırmızı ile çember içine alınan bölgede 5 FED üyesi 2017’de faizlerin 1.25-1.50 arasına gelmesini beklerken (her mavi nokta 1 kişiyi temsil ediyor), 1.00  ile 1.25 arasını bekleyen sayısı dört ve 0.75 ile 1.00 arasını bekleyen sayısı ise 2 kişiydi.  Yani toplam 6 kişi 1.25’in altında olmasını bekliyordu (2017’de 2 faiz artışı anlamına geliyordu) Aşağıdaki grafikte ise; 1.25-1.50 arasında olacağını bekleyenlerin sayısı 9 kişiye çıkmış ve 1.25’in altını bekleyenlerin sayısı 3 kişiye düşmüş durumda.

Şu an 9 FED üyesi 1.25-1.50 arasını bekliyor ve faiz oranı dün akşam 0.75-1.00 aralığına getirildiği için ve bu yıl içinde büyük olasılıkla 2 faiz artışı daha yapılacak. Dolayısıyla 2017 içinde 3 faiz artışı yapılmış olacak. Peki bu durum değişebilir mi? Elbette ki değişebilir, fakat yeni anket tarihi 14 Haziran 2017’dir. Bir bakıma 25 baz puanlık bir faiz artışı daha yapılacaksa ya Haziran ya da Eylül ayındaki toplantıda olacaktır. Dolayısıyla en azından 2,5 aylık bir süre için FED konusu ve Faiz artışı konusu kapanmıştır.

Bildiğiniz üzere bugün TCMB’nin PPK toplantısı var. FED’in bu kararı sonrasında TCMB’nin yeni bir faiz artışı yapmasını beklemiyorum. Bu aşamada, dolar 3.70’in altına gerilemişken ve üzerindeki baskı hafiflemişken, faiz artırmayacağını düşünüyorum.

Piyasaların Reaksiyonu

Dün gece FED kararı sonrasında, DXY endeksi 101.5 seviyesinden 100.5 seviyesine kadar sert bir şekilde gerilerken, Dolar 3.7250 seviyesini aşağı kırarak 3.6750 seviyelerine kadar geriledi. ABD 10 yıllık faizleri de 2.56 seviyelerinden 2.50 seviyelerine geriledi. Temel sebebi de 2017’de 3 tane değil, 2 tane daha faiz artışı olacağı konusunun en azından şimdilik netleşmesiydi. Bu aşamadan sonra dolar daha geriler mi?

Etkin Pazar hipotezine göre, bir bilgi yayınlandığı anda, fiyatlara çok kısa sürede yansır. Dolayısıyla bu aşamada dolar üzerindeki etkisini gördük. Eğer dolar yeniden 3.55 seviyelerine kadar gerileseydi, yeni bir aşağı trendin oluştuğunu söyleyebilirdik ama bu aşamada, bir süre doların 3.6500-3.7250 kanalında hareket edeceğini söyleyebiliriz. Yeniden 3.7250’nin yukarı geçilmesi de söz konusu olabilir ve bu tür bir durum yeni bir yukarı yönlü hareketin başlayacağına dair sinyal olur.

Borsaya gelince… hatırlarsanız bu haftaya başlarken yazdığım yazıda, FED’in faiz kararından daha çok Yellen’in açıklamalarının ve 2017’de kaç faiz artışı olacağının önemli olduğundan ve Yellen’in geçmiş konuşmalarına göre daha şahin olabileceğinden bahsetmiş ve bu beklentimin gerçekleşmesi durumunda, borsa üzerindeki etkisinin olumsuz olacağını vurgulamıştım. Ama piyasanın beklediği şekilde oldu ve ekstra faiz artışı sinyali gelmedi. Dolayısıyla bugün borsada oldukça sert bir yükselişle güne başlayabiliriz. Endeks dün 89.455 seviyesinden kapandı. Yaklaşık 1000 puan yukarıda yani 90.500-91.000 aralığında açılış olabilir. önemli olan konu, borsada yeni bir yükseliş trendi başlayacak mıdır? sorusudur. Bu aşamada yeni bir yükseliş trendinin başlayabilmesi için, bugün veya yarın endeksin 91.500’ün üzerinde kapanış yapması ve günlük işlem miktarının da 900 milyon ve hatta 1 milyar lotun üzerinde olması gerekir. Açılışta işlem miktarı çok yüksek olacaktır. Daha sonra işlem miktarı azalır, bir miktar geri çekilme olur (genellikle açılışta görüğü en yüksek seviyeye göre 500 puan civarında gerileme olur)  ve borsa yüksek seviyede yatay hareket yapmaya başlar. Daha sonra yeniden alımların geldiğini görebiliriz ve bu alım sırasında 60 dakikalık süre içinde 200 milyon lotun üzerinde bir işlem miktarı olmadığı sürece yükselişin devamının gelmesi zordur. Eğer gün sonuna doğru bugünkü yükselişin yarısından fazla bir düşüş olursa, endeksin yukarı gitmekte zorlanacağını söyleyeceğim. Fakat 200 milyon lot üzerinde hacimle 92 bin seviyesinin üzerine yükseliş olması durumunda yükseliş devam eder. Fakat bunun olasılığının düşük olduğunu düşünüyorum. Çünkü anayasa oylaması yaklaşıyor ve son 2 aydır zaten genel bir yükseliş trendindeyiz ve FED faizi konusundaki beklentiler de sona erdi. Dün ABD endeksleri yükselse de daha önceki zirvelere bile yaklaşamadılar. O cephelerde eğer realizasyon (geri çekilme veya sert düşüş) gelirse, küresel borsalara satış dalgası gelir ve biz de etkileniriz. Bu yüzden bu aşamada hisse bazlı araştırma yapılıp alım yapılacaksa bunda sorun yok, fakat,  endeks bazında yeni pozisyon açmayı riskli buluyorum.

Bugün ikinci seansta ek bir yorum geçerek, borsanın FED kararına tepkisinin bir değerlendirmesini yapacağım.

NOT: Bu yazı 16 Mart 2017, saat 09:45 itibariyle yayınlanmıştır.

Bursa’da yapacağım eğitim tarihi 22-23 Nisan olarak değiştirilmiştir. Eğitimlerimle ilgili ayrıntılı bilgiye sitenin sağ üst köşesindeki linklerden ulaşabilirsiniz.

“FED kararı ve sonrası…” ile ilgili 2 yorum

  1. Hocam Çok uzun zaman oldu siteden hisse önerisi yapmayalı. 3 4 hisse önerisi yapsanızda hasret gidersek..

  2. Hocam siz bizim ışı ğımız sınızı bizi bilgisiz ve öneri siz bırakmayın.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir