Merkez Bankası’nın Faiz Artırım Kararı ve Seans İçi Yorum

Merkez Bankası Politika faizini  75 baz puan artırdı.

Şu an insanlar bu politika faizi değil, Geç Likidite Penceresi (GLP) faizidir diyebilir ama MB güya politika faizine dokunmuyor ama paranın maliyetini artırıyor. Şu an politika faizi dediğimiz şey aslında her gün yayınlanan ortalama fonlama maliyetidir. Zaman zaman bankalar borçlanmalarının %85’ini GLP’den yapıyorlar. Dolayısıyla bankalar biliyorlar ki; borçlanacakları paranın maliyeti artık 10.40-10.90 arasında değil 11.10-11.65 arasında olacak. Bu durumda bankaları faizleri indirin daha çok kredi verin diye zorlayabilir misiniz? Dolayısıyla her ne kadar sayın Cumhurbaşkanımız karşı çıksa da cevap hazır: “Biz politika faizine dokunmadık GLP faizini artırdık” Fakat etkisine bakınca politika faizi artmış durumda ve bu nedenle karar sonrası dolar/TL 3.65’in altına geriledi. Dolar için 3.65-3.7250 kanalını vermiştim. Bu kanal yeni faiz oranında da geçerlidir.

Borsada ise karar sonrası ikinci seansa başlarken hızlı bir yükseliş oldu ama sabah yaptığım yorumda verdiğim hacimler yoktu ve yükselişin ardından sonra son bir saat içinde geri çekilme var. Zaten bu şekilde bir hareketi bekliyordum. Bütün beklentiler realize oldu ve bu nedenle de satış baskısı geldi. Sabah verdiğim yoruma ekleyecek yeni bir bir şey yok. Hepinize bol kazançlı bir seans olmasını dilerim.

“Merkez Bankası’nın Faiz Artırım Kararı ve Seans İçi Yorum” ile ilgili 2 yorum

  1. Sayin hocam size ulasincaya Kadar göbegim catladi.. uluslaraarasi her hpmpagenin bir ( impresium ) u var oraya tikliyorsunuz v e ulasmak istediginiz ilgili kuruma ulasiyorsunuz, . sizin sayfanizda bulunmuyor.. belki ben atlamis olabilrim,, neyse en azindan su anda sizinle baglanti kuruldu. ( umarim bu yazim adresine ulasmistir ) …….. ben Yurt didinda yasiyorum ve sizin kurslariniza katilmak istiyorum, lütfen 6 ve 8 hafta öncesinden kurslarin tarihini yazabilirseniz bir sonraki kursa katilmak istiyorum.. saygilar……………. sedat menlik ( [email protected] )

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir