ABD Borsalarında Sert Düşüş ve Bizim Piyasalar

Dünkü yorumumda ABD endekslerinin izlenmesi gerektiğini ve o cephede uzun zamandır bir şişme olduğunu ve ABD endekslerinde sert bir düşüşün bizim borsa ve diğer borsalara da satış getirebileceğini vurgulamıştım. ABD endeksleri değer kaybederken S&P500 endeksinde bankalar başı çekti. Dow endeksi %1.14, S&P500 %1.24 ve Nasdaq %1.83 düşüş kaydetti. Düşüşün temel sebebi Trump’ın genişletmeci politikalara onay çıkıp çıkmayacağı konusuydu. Perşembe günü (yarın) ABD’de Obamacare adı verilen ve sağlık sigortası konusundaki reformun geri çekilmesi konusunda Kongrede oylama var. Bu oylamada eğer Obamacare olduğu gibi devam ederse, Trump’ın bundan sonra uygulamak istediği politikaları öyle kolayca senatodan ve temsilciler meclisinden geçiremeyeceği düşünülür ve borsalardaki balo sona erer.

Bugün bizim borsamızda da açılışta düşüşle başladık.  Açılıştaki düşüş oranları önemlidir. Disket işlemlerinde endekste 600 puanlık bir geri çekilme gördük. Dün 90.606’dan kapanmış olan endeks 89.982 seviyesinde açılış yaptıktan sonra gerilemeye devam ediyor. Aşağıdaki grafik endeksin 5 dakikalık hareketlerini gösteriyor. Dİkkat ederseniz dün de ciddi bir satış baskısı vardı. Bir ara endeksin 91.400 seviyelerine ulaşması aldatıcı bir boğa tuzağıydı ve bunu satışlar izledi.

Ben bu yorumu yazarken endeks düne göre %0.81 aşağıda bulunuyor. Tahminen, 90 binin üzerine çıkmaya çalışacaktır ama  günün ilerleyen saatlerinde 89 bin seviyelerine kadar gerileme normal kabul edilmelidir. Bu aşamada en güçlü direnç 90.700 civarında olup bu seviyenin üzerine çıkması olasılığı çok düşük. Endeks ilk yarım saatte bir dip görecektir. Bu dip seviyenin neresi olacağını tam bilmiyoruz ama tahminen 89.700 civarı dip olmaya adaydır. Bu seviyenin aşağı geçilmesi ekstra 500 puanlık bir düşüşü de beraberinde getirir. Eğer dünkü yazımdan sonra nakde geçen varsa bence alım konusunda aceleci olmamalılar. Fakat şunu da belirtmekte fayda var. Perşembe günü ABD’de Obamacare eğer Trump’ın istediği şekilde kongreden geçerse, piyasalar ani bir olumlu reaksiyon verecektir ama bunun peşinden gitmek de çok anlamlı değil. Bu tür bir durumda ABD’deki endeksler dünkü düşüşlerinin önemli bir bölümünü geri alabilir, fakat yeni yükseliş trendleri yaratmaz. Tersine Trump’ın istediği şekilde bir karar alınmazsa, düşüşler daha da sertleşebilir.

NOT: Şu an saatim 10.20 ve endeks 89.750’yi dip yaptıktan sonra yukarı hamle yaptı ama bu hamle cılız kalıyor.

Dolar

Dolar/TL kuru dün 3.60’ın altını gördü fakat dolar endeksi gerilemesine rağmen, ABD endekslerindeki sert düşüşler doları tekrar 3.64 seviyesine kadar yükseltti ve şu an dolar 3.6277 seviyesinde bulunuyor. Doların bugün gün içinde 3.60’ı destek yaparak 3.60-3.65 aralığında dalgalanmasını bekleyebiliriz. 3.65 üzerinde saatlik bir kapanış doları 3.6850 seviyelerine kadar yükseltir. En azından şunu biliyoruz ki, dolar 3.60 civarında destek oluşturuyor. Burada tekrar vurgulamak istiyorum. ABD kongresindeki oylama önemlidir ve dolarda da sert hareketlere sebep olabilir. Dolayısıyla yatırımcılar bu risklerin farkında olmalılar. Trump kongrede kazanırsa dolar düşer, kazanamazsa dolarda sert yukarı hareketler olabilir.

Bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

NOT: Bugün İstanbul’da bu hafta sonu (25-26 Mart 2017) yapacağım eğitim başvurularını  saat 17:00’de sonlandıracağım. Ayrıntılı bilgi ve kayıt için http://drerdincegitim.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir