Destur… Enflasyon çarpmasın!

Destur izin müsaade ya da yol verin anlamları yanında, tenha, izbe ve karanlık yerlere, pis ve kirli su dökerken cin çarpmasın diye(!) halk arasında yerleşik bir söylemdir…

Mart enflasyonu açıklanınca, bizde artık enflasyon çarpmasın diye destur çekeceğiz galiba, zira başka yapacak bir şeyimizde kalmadı sanırız!

Mart TÜFE yüzde 1,02

Yıllık ise yüzde 11,29 oldu değil mi?

Çekirdek ve yurt içi, yurt dışı ÜFE değerlerini bir yana koyalım ve bu TÜFE enflasyonuna göre, banka mevduat faizleri en az ne olmalı ki en azından, tasarruflar, enflasyona karşı korunsun ve bankalar, ekonominin canlanması için, ekonomik ve sanayi kuruluşlarına kredi verecek nakit parayı bulabilsinler?

Mevduatın bu son faize göre sıfır getirisi için stopaj da dahil edildiğinde 11,29/0,85= yüzde 13,29 brüt olması gerekiyor!

Bunun altındaki mevduat faizleri ise bir katakulli ile anaparadan erozyonla para aşırma meşru yöntemidir başka da açıklaması yoktur

Elbette bunu bir yıllık getiriler ve netleşen yıllık enflasyon oranı ile de kıyaslandığında çok daha net, anapara ya da anapara satın alma gücünde ki kayıpları ya da varsa kazanımları görülecektir

Dolar 3,65 direncini hala zorluyor

Altın keza yükseliş eğiliminde

Bu da TL değer kaybetmeye devam ettiğinin iki taraflı sağlamasıdır

Bu bağlamda BİST ise hem dolar hem de TL olarak ucuzlamaya devam ediyor.

Her ne kadar endeksler yükselir gibi görünse de, netice de hisseler(mal) ucuz kalmaktadır.

Şu dönemde ekonomik olarak yapılabilecek en büyük yanlış, halk oylamasının, ekonomi ve ekonomik sorunlar için bir çare gibi gösterilmesi olacaktır.

Oysa bu ay ki enflasyonun en büyük etkilerinden biri de, referandum dolayısı ile bütçe disiplinin bozulması olmasın?

Ekonomide demokrasi gibi tartışmaları ve olabildiğince özgür ortamları sever, tek ses ve tekelcilikten ise hiç haz etmez!

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir