Çetin Ünsalan – Yapın artık şu ödemeleri

Cumhurbaşkanı çıkarın paraları diyor; Ekonomi Bakanı Zeybekçi ‘piyasada nakit sıkıntısı yok’ açıklaması yapıyor.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, kaynak bulmak için BRICS’in yatırım bankasını incelediklerini belirtiyor; Ekonomi Bakanı Zeybekçi ‘piyasada nakit sıkıntısı yok’ açıklaması yapıyor.

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Özince, kredi notundan sonra taze sermaye bulmanın kolay olmadığını vurguluyor; Ekonomi Bakanı Zeybekçi ‘piyasada nakit sıkıntısı yok’ açıklaması yapıyor.

Şimdi ortada çok büyük bir çelişki var. Reel sektörle en ilgili olması gereken, ki içli dışlı olduğunu biliyoruz ,Bakan nakit sıkıntısı yok derken, diğer yetkililerin bu telaşı niye?

Aslında sıkıntı olan Bakan Zeybekçi ile diğer yetkililerin ters düşen görüşleri değil. Problem reel sektörde son 3 yıldır en büyük sorun tahsilât problemi iken, ödemeler zinciri tamamen kırılmışken, Bakan’ın bu durumu yok sayması. Bilmediğini düşünmüyorum; ama yok sayarak sorun olmaktan çıkmayacağını atlamış olabilir.

Şu an 1 Mayıs ile ilgili dört bir yanda herkes bir şey söylüyor. Ama piyasalardaki nakit sıkıntısı yüzünden kaç kişinin maaşlarını alamadığını ya da geç alabildiği kim dile getirecek bilmiyorum. Acaba Bakan’ın bundan da haberi var mı?

Çevresindeki kısıtlı bir kesimin işleri yolunda da olabilir; nakit sıkıntısı çekmiyor da… Fakat piyasanın genelinde sorun artarak büyüyor. Daha önce de belirttiğim gibi bilhassa açık hesaplarda gizli bir olumsuz enerji birikiyor.

Çekler ve senetler resmileşmeden yenileriyle ve daha uzun vadeli olanlarla değiştiriliyor. Ortalama vade sektöre göre 12 ile 24 ay arasına yerleşmiş durumda. Resmi olarak protesto olan ve karşılıksız olarak işlem gören evrakın boyutlarının her geçen gün arttığını da biliyoruz.

Bu mesele üzeri kapatılacak ya da yok sayılacak bir konu değil. Ekonomi Bakanı’na tavsiyem tüketicisinden üreticisine kimsenin gerçeğiyle örtüşmeyen böylesi konularda daha temkinli açıklamalar yapmasıdır. Zira inandırıcılık bir kere yitirildi mi, ondan sonra ortaya çıkan süreci yönetmek de olanaksız hale gelir.

Şimdi oda, borsa ve dernek başkanlarının bu konuya yorumlarını bekliyorum. Eğer onlar da Bakan ile aynı fikirdeyseler ve piyasada nakit sıkışıklığı yoksa, hemen açıktan çağrıda bulunuyorum: Yapın artık şu ödemeleri… Çünkü Millet kıvranıyor.

Bu arada aklımdayken sorayım; madem para sıkıntısı yok Expo Antalya dahil niye her şeyi satıp savıyoruz?

[email protected]

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir