Çetin Ünsalan – Beraber ölmezsen sıkıntı yok

Hatırlıyor musunuz Soma’da maden faciasında 301 kişi hayatını kaybetmişti. Ortalık ayağa kalktı. Basından sosyal medyaya herkes lanetler yağdırdı; umutla kurtarma mücadelesi verildi. Sonrasında günlerce (!), evet sadece günlerce yas tutuldu.

Bu acı olayın üzerinden tam 3 yıl geçti. 13 Mayıs 2014’te ayağa kalkan Türkiye, ondan sonraki üç ayda Soma’dakinden fazla insanın aynı nedenle, yani artık kaza bile diyemeyeceğimiz iş cinayetleriyle yitirildiğini görmedi bile.

Davaları halen sürünüyor. Bu kadar teknik bir olayda bile gerçekler ortaya çıkarılamıyor ya da çıkarılmıyorsa, kusurlu olanlar cezasını bulmuyorsa sorunu başka yerde aramayın. Türkiye sadece ‘bak aileleri yine gidip aynı partiye oy verdi’ diyerek vicdanlarını temizlemekle meşgul oldu. Ne yazık ki tartışma bunun ötesine taşınmadı.

Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ilk 5 ayda iş kazalarında 404 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.Yani Soma’dakinden 103 kişi fazla. Esasen Soma bir simge. Önünde ve arkasında onlarca cinayet yaşandı, ama sonuçlanma biçiminde hiçbir değişiklik olmadı.

Bir bakan şöyle demişti: “Çok güzel öldüler.” Başlı başına talihsiz bir açıklama ama asıl mesele bu değil. Türkiye’de sorun topluca ölürseniz ortaya çıkıyor. Sadece maden kazalarına takılıp kalmayın.

Her yıl sadece iki bayramda trafik kazalarında bir Soma kadar insanımızı kaybediyoruz. Terörle mücadelede şehitlerimiz oluyor. Ama sayı (!) düşükse önemi yok. Yıl geneline baktığınızda bir terör eyleminden daha çok insan yitiriliyor.

Kadın cinayetlerinden yetersiz beslenmeyle ölen çocuklarımıza kadar kaybedilen insanlarımız, şayet topluca ölmüyorlarsa sorun çıkmıyor. Esas mesele bu. Bizler birer sayı olarak görülüyoruz.

Bakan Müezzinoğlu, kendimize, ailemize ya da çocuklarımıza duyduğumuz saygıyı çalışanlara da göstermemiz gerektiğini söyledi. Peki daha net bir şey sorayım: Bu ülkede insan olmanın değeri ve saygınlığı var mı?

Sadece ölmeniz gerekmiyor. Bir vergi dairesinde size davranılış biçiminden, otobüse bindirilen insanların istiflenmesine kadar hangi konuda insana değer veriliyor? İnsani gelişmişlik düzeyimiz yerlerde sürünürken, ülkede milyonlarca kişi açlık sınırının altında rakamlara çalışıyor ve bu da normal görülüyorsa Soma’da insanlar ölür.

Sağlığı tüm iddiaların aksine cebinizdeki para kadar satın alabiliyor; size istihdam sağlaması gerekenler işsiz halinizden sigorta primi istiyorsa, kazan kazanma vergi alınıyor; dolaylı vergilerle cebimiz hortumlandığından hak arayan vergi mükellefi olduğumuzu hissedemiyorsak hak da arayamayız.

Bakan doğru söylemiş. Saygı gerekiyor. En azından sesini çıkarana provokatör demeyerek işe başlayabiliriz.

[email protected]

“Çetin Ünsalan – Beraber ölmezsen sıkıntı yok” ile ilgili 1 yorum

  1. Elinize , akliniza saglik Cetin bey !
    Gercekten ekonomi rakkamlarindan cok daha onemli , dokunakli ve guzel yazi !
    Ne deyelim guzel vatanimizin guzel insanlarina – keske tum bireylerimizin egtim seviyesi cok cok daha iyi seviyelerde olsada bu tarz acilar yasanmasa !
    Sagolun varolun !
    Tesekkurler

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir