DOLAR Analizi

Dün Dolar’da yukarı yönlü bir hareket oldu. ABD’de Markit PMI endeksinin beklentilerden iyi gelmesi ABD dolarını hafifçe yukarı çekince, dolar/TL kuru da 3.57’ye yaklaştıktan sonra geriledi ama yaklaşık yarım saat önce yeniden bir yukarı hareket olduğunu görüyoruz. Bu yazının yazıldığı sırada, dolar 3.5613 seviyesinde bulunuyor. Aşağıdaki grafik doların günlük hareketlerini veriyor.

Dolar 3.96 zirvesini gördükten sonra, genelde aşağı eğimli bir trend izleyerek, 3.50 civarını kendine destek yapmış durumda. Bu seviye, Fibonacci geri dönüş çizgilerinin %38.2 çizgisine denk geliyor. Genelde bu seviyeye kadar indikten sonra yukarı hareketler yaptı ya da destek seviyesi etrafında dalgalandı. Grafiğin alt kadranında, TKE göstergesi var. Bu gösterge daha çok 50’nin altında hareket ediyor. Eğer bir fiyat serisinde bu gösterge hareketinin çoğunu 50 seviyesinin altında yapıyorsa, aşağı trendde, 50’nin üzerinde hareket ediyorsa yukarı yönlü trendde olduğunu söyleriz. Örneğin doların 4 TL seviyesine doğru yükselişi sırasında bu gösterge hep 50 seviyesinin üzerinde dalgalanıyordu. Şimdi ise genel aşağı eğimli trenddeyiz, fakat Haziran ayı başından bu yana, baktığımızda, dengelenme var. Teknik analiz yapıyorsanız, en önemli araçlardan biri yatay destek ve direnç seviyeleri, kanallar ve trendlerdir. Şu an dolar/TL kuru 3.50-3.65 arasındaki kanalda uzunca bir süredir gidiyor. Bu kanal kırılana kadar, dolar için yapılabilecek en bilimsel ve sağlıklı yorum, kanal içindeki hareketin devam edeceğini söylemek olur. Eğer 3.60 ve 3.65 yukarı kırılırsa, bu durum trendin yukarı döndüğünün önemli bir sinyali olacaktır. Daha önceki yazılarımda da vurguladığım üzere, dolar/TL kuru için bu aşamada, uçacak kaçacak türünden yorum yapacak ne teknik ne de temel bir görünüm var.  Buraya kadar teknik analizden bahsettim; Şimdi de temel analiz yapalım.

Doların yeni bir yukarı trende başlaması için –

  • Şu an yüksek seviyede olan faiz seviyesinin düşmesi,
  • Gelişmekte olan ülkelere akmakta olan yabancı fonların durması veya kesilmesi,
  • FED’in toplantısından  hiç kimse faiz artırımı beklemezken, FED’in faiz artışı yapıp, bir de parasal genişlemeyi başlatacağı sinyalini vermesi,
  • Ya da bir şekilde şu anki küresel veya içerideki ekonomik tabloyu değiştirecek gelişmelerin olması gerekir (Örneğin Almanya’nın ekonomik yaptırımlar uygulaması vs..)

Fakat önemli bir konu daha var. Yabancı fon akımı kesintisiz 7 aydır devam ediyor. Türkiye ilk çeyrekte %5 büyüdü. Enflasyonda beklentiler geriledi. FED güvercin mesajlar vererek, tüm dünyaya korkmayın dedi. BDDK bankaların sermaye yeterliliklerini artırmak için elinden gelen her şeyi yaparak, TL likiditesini artırdı. SONUÇ; dolar 3.50’nin altına gelmedi. Yani 3.50 fiyatının içinde zaten bütün bu olumlu gelişmeler var. Doların 3.50’yi aşağı kırıp daha da aşağılara gitmesi için, şu ana kadar olan olumlu gelişmelere ek daha başka olumlu gelişmelerin olması gerekir. Örneğin enflasyonun bir anda %6’lara düşeceğine dair beklenti oluşursa,  veya yabancı fonlar GOÜ’lere şu ana kadar getirdikleri parayı artırmaya başlarlarsa, ihracatımız ithalatımızdan en az 2-3 kat hızlı büyürse, bütçe açığımızın hızla daralıp, yeniden artıya geçeceğine dair beklentiler oluşursa, ABD’de enflasyon hızla aşağı gitmeye başlarsa veya ekonomik büyüme tıkanırsa,  dolar tabi ki daha da düşebilir. Ama, Eylül’den sonra ABD’da parasal daralma başlarsa ve ABD enflasyonu yeninde yukarı ivme gösterirse, bu durum hem GOÜ’lere akan parayı daraltır hem de yurt içinden yabancıların kâr realize edip çıkmalarına neden olur. Nasıl olsa, faizleri daha da fazla artıramaycağımız için, dolar o zaman artış trendine girer.

Teknik ve temel analiz bunları söylüyor. Her şey normal seyrinde giderse, önümüzdeki 1 aylık süre zarfında doların 3.50-3.65 arasında dalgalanmaya devam etmesini bekleyebiliriz. Fakat bu kanalı zorlayacak gelişmeler olduğunda ve normal şartlar dediğimiz şartların değiştiğini düşündüğümde zaten yeniden yazarım.

Kısa vadeli analiz isteyenler için birkaç cümle söylemek gerekirse, Doların en azından birkaç gün içinde 3.52 üzerinde kalarak 3.60’lara doğru hareket etmesi olasılığı var. Çok kısa vadede ilk direnç 3.57 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin yukarı kırılması olasılığı yüksek ve 3.60 civarına kadar bir hareket oluşabilir. Kısa vadeli pozisyon almak isteyenler 3.56 civarında alım yapıp 3.59 civarında satabilirler ama bu pozisyon için stop seviyesi 3.5475’tir. Burası aşağı kırılırsa zararı durdurmak gerekir. Zarar durdurmak zor bir iştir. Beyniniz size “sakın bu adi herife inanma, şimdi yeniden yukarı döner” diyecektir. Bunu yapamayacak olanlar, bence kısa vadeli al-sat işine girmesinler. Şunu da belirteyim ki; tradingview sitesi herkese açık ve eğitici teknik analiz yapılabilen bir site yapmış ve uzmanlardan, çok daha ayrıntılı dolar ve diğer para birimlerinin analizleri var. Özellikle de bir analistin geçmiş tahminlerinin nasıl olduğunu ve ne kadar tutarlı olduğunu görebiliyorsunuz. Aşağıdaki linkten bu analizleri görebilirsiniz (Tradingview sitesi ile aramızda reklam anlaşması yapıldı ve yazılarımda sitenin tanıtımını yapıyorum, fakat yatırımcı için faydalı olmayacak veya yatırımcıya zararı olabilecek hiç bir site ile reklam anlaşması yapmıyorum. Faydasına inanmıyorsam bu şekilde yazılı reklam almıyorum, tüm okuyucularımı bu konuda bilgilendirmek isterim. Ayrıca bu reklam gelirleri önemli rakamlar değil ama, destek olmaya çalıştığım en azından birkaç öğrenci çocuk için çok önemli)

“DOLAR Analizi” ile ilgili 1 yorum

  1. hocam sitenin reklam almasında bile ince düşünüyosun, telekkürler biz KY ‘a verdiğin bilgiler için… saygılar

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir