Borsa, Dolar ve Altın İçin Kısa Kısa

Dün piyasalar açılışta hafif yukarı bir eğim yapsa da, ardından dış piyasalardaki gerilemelere paralel olarak %1’in üzerinde değer kaybı yaşadı. Dün DAX ve ABD endeksleri de benzer kayıpları yaşadılar.

Bu sabah Asya cephesinde yine geri çekilmeler var. Kuzey Kore’nin kuruluş yıl dönümünün 9 Eylül olması nedeniyle bir çılgınlık yapmasından endişe ediliyor. Bu aşamada bizim borsamız genelde kendi iç dinamiklerinden değil, dış piyasalardaki hareketlerden etkileniyor. Dünkü düşüşün nedeninin enflasyonun beklentilerden yüksek çıkması olduğunu zannetmiyorum. Çünkü enflasyon açıklandıktan sonra, en az 15 dakika borsa hiç tepki vermedi. Daha sonraki satışlar genelde banka hisselerine geldi ve sebebi de dış piyasalardaki geri çekilmelerdi.

Dün diğer önemli gelişmelere baktığımızda FED başkanları en azından Eylül ayında faiz artırımı olmayacağının sinyalini net bir şekilde verdiler. FED’in faiz artırma konusunda elinin zayıf olduğunu Mahfi Eğilmez kısa bir analizle anlatmış. Aynı şeyleri düşünüyoruz ve bu nedenle ben de ayrıca bir analiz vermeyeceğim. Mahfi beyin yazısını buradan okuyabilirsiniz.  Dolayısıyla şu an sadece bizim piyasalar için değil, küresel piyasalar için de “FED’in faiz artırmayacağı” beklentileri fiyatın içinde bulunuyor. ABD’de 10 yıllık faizler de gerilemeye devam ediyor. Faizlerin baskı altında kalması ise altının yükselişini destekliyor.  Bu şartlar altında, onz altının önemli bir geri çekilme yapması beklenmez ve 1350 civarına kadar bu yükseliş devam edebilir. Öte yandan, gram altın 148 TL civarında bulunuyor ve 147 TL seviyesini kısa vadede destek yaparak, 150 seviyelerine doğru yükselişini sürdürebilir. Dolarda ise 3.44 seviyesini görüyoruz. Dün belirttiğim üzere, beklenmedik bir gelişme olmazsa,  dolar 3.42 ile 3.4750 arasındaki hareketini devam ettirecektir.

Bugün BIST-100 endeksinin 107.850 ile 109.250 aralığında dalgalanmasını bekliyorum. Piyasalar açıklanacak olan ABD PMI verilerini izleyeceklerdir, fakat borsalar üzerinde önemli etki yapmasını beklemiyorum. borsanın hafif aşağı eğimli, zayıf yükseliş denemeleri içeren günlük bir hareket içinde olmasını bekliyorum. Çok önemli ve piyasalar üzerinde etki yaratacak bir gelişme olmadığı sürece sıkıcı bir gün olacaktır. Bu aşamada yatırımcının bilmesi gereken en önemli nokta; FED’in faiz artırım olasılığının düşük olduğunun fiyatlar içinde olmasıdır. ABD endekslerinin de teknik olarak bir yorulma içinde olduğunu görüyoruz. Hemen ciddi bir geri çekilme beklemiyor olsam da o ABD endekslerinde de yukarı yönlü hareket olasılığının teknik olarak zayıf olduğunu söyleyebiliriz. Eğer önemli bir gelişme olursa seans içinden ara yorum geçerim..

Bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

İlan ettiğim eğitim detayları bu linktedir… İlgilenenler inceleyebilir: drerdincegitimonline.com

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir