Trump, Fischer ve Piyasalar

Dün en önemli gelişmelerden biri ABD Merkez Bankası FED Başkanı Fischer’in istifasıydı. Bu istifa genel olarak hisse senetlerini küresel çapta olumlu etkiledi. Çünkü Fischer şahin bir Merkez Bankacı’ydı.

“Faizi artıralım” diyen biri gidince de, piyasalar yeniden coştu. Fakat, bu durum aynen şeker yemeye alıştırdığınız bir çocuğa şeker vermeniz ve Onun da sevinmesi durumuna benziyor. Çünkü sadece ABD’de değil, tüm dünyada basılmış olan paraların yarattığı muazzam bir iyimserlik havası var. Nobel ödüllü Prof. Shiller ile yapılan bir röportajda (aslında konu BITCOIN) Shiller’in CAPE göstergesi kendisine soruluyor ve O da bunun sadece bir gösterge olduğunu, kendi geliştirdiği ve “Değerleme güven endeksi” adını verdiği bir göstergenin 2000 yılından beri en diplerde olduğunu söylüyor. Daha doğrusu, ABD’de hisse senetlerinin değeri konusunda aşırı pahalı oldukları mesajını veriyor. Shiller bu röportajda endeksi nasıl hesapladığı hakkında çok kısa bir bilgi veriyor. Fakat kısaca açıklamak gerekirse piyasa profesyonellerine anket yapıyor ve bunu 1989’dan beri devam ettiriyor (Arzu edenler röportajı buradan okuyabilirler).

Fischer’in istifası gösteriyor ki, piyasalar bol paranın devam etmesini istiyor. Tahminimce, Fischer ya Yellen ile ters düştü ya da Yellen’in yerine gelecek kişiyi öğrendi ve çalışamayacağını anladı ve istifa etti. Sonuç ne olursa olsun, hisse senetleri için olumlu algılandı. Fakat bir nokta daha var. ABD endeksleri dün yükseliş sergileseler de, bu yükselişler önceki düşüşün zayıf bir tepkisi niteliğinde görünüyordu.

Dün bir başka gelişme de Trump’ın borç tavanı konusunda Demokratların desteğini almasıydı. Fakat bu konuda henüz kesin ve net bir öngörü yapamıyor olsak da, Trump ile Demokratlar “borç tavanı” konusunda 15 Aralık tarihine kadar tavanın artırılmasına yönelik anlaşmaya vardıklarını söylediler.  Dolayısıyla borç tavanı stresi 15 Arlık tarihine ertelendi ve piyasaların olumlu reakisyonunun bir kısmı da bu gelişme nedeniyleydi.  ABD kısa vadeli hazine tahvil faizleri gerilerken, 10 yıllık faiz oranları yeniden hafif bir yükseliş yaşadı.

Asya cephesinde hisseler güne olumlu başladı. Ben bu yazıyı yazarken bizim borsamız da açıldı ve dünkü kapanış seviyesinin 200 puan civarında üstünde bulunuyor. Dün endeks önce gerilemiş ve işlem miktarı da iyice düşmüştü. Ama özellikle ikinci seansta yukarıda anlattığımız gelişmeler endeksi yukarı çekmişti. Bugün ise yatay dengeli bir açılış var. Bugün AVrupa Merkez BAnkası’nın (AMB) faiz kararı var ve değişiklik beklenmiyor. Saat 15:30’da Başkan Draghi konuşacak. Fakat parasal genişleme konusunda bir sinyal vermeyebilir. Aslında Euro-dolar paritesi Avrupa’da da parasal genişlemenin duracağı beklentisiyle yukarı yönlü bir trend çiziyordu ve büyük olasılıkla parasal genişlemenin durdurulması konusu Ekim-Aralık döneminde ele alınacaktır. BU aşamada, eğer Draghi parasal genişlemenin durdurulması ve takvim konusunda bir açıklama yapacak olursa Euro-dolar paritesi sert yükselişler sergiler ama bu durum AB ekonomileri için olumlu olmaz. Bu nedenle Draghi havadan sudan konuşabilir ama yine de izlemekte fayda var.

Bugün borsada aslında dünküne benzer bir hareket bekleyebiliriz. 110.500 direncinin yukarı kırılması için ekstra olumlu haberlerin gelmesi lazım. Endeks açılış sonrasında şu an 109.710 seviyesinde bulunuyor. Gün içinde 109 bin seviyesini destek yaparak, 109 bin ile 110.250 aralığında hareket etmesini ve işlem miktarının da genelde çok yüksek olmamasını bekliyorum. Endeks yatay açılmış olsa da bir 500 puan civarında bir gerileme yaparak destek oluşturmaya çalışabilir. Bir miktar gerileme Dün Mehmet Şimşek’in enflasyon hakkında görüşleri vardı ve 2017 sonunda tek haneli rakamlara çekileceğini söylüyordu. Piyasa şu an için bunu izlemeyi yeğleyecektir.

DOLAR

Dolar 3.45 seviyelerine kadar yükselmişti ve yukarıda anlattığım dünkü gelişmeler sonrasında küresel olarak dolar diğer para birimlerine karşı değer kaybedince, yeniden 3.4250 civarına kadar geriledi. Bugün de dünküne benzer bir seyir izleyebiliriz. Daha orta vadeli bir perspektifle baktığımızda ise, dolar şu an oldukça ucuz ve bir süre daha 3.42 civarında dalgalanabilir. Eğer 3.40’ın altına gerileme olursa 3.37’de hem teknik hem de fundamental olarak güçlü bir destek olduğunu düşünüyorum ve 3.40 altında dolara talep olacaktır. Doların yeniden bir yükseliş trendine girmesi tamamıyla dış koşullara bağlı olacaktır (eğer TCMB sürpriz bir faiz indirimi yapmazsa). Bu aşamada 3.55 yukarı kırılmadan, yeni bir yükseliş trendi beklememek lazımdır. Ama şunu unutmamak gerekiyor. Yükseliş trendleri başlayacağı zaman, uzun süreye yayılmaz. Kısa süre içinde (örneğin 3-5 gün)  yukarı yönlü sert hareketler olur. Genel eğilim “gerilesin de alayım” şekline döner ama bir türlü istenilen seviyeye gerilemez. Tahminimce Eylül sonlarına doğru bu yönde bir eğilim başlayabilir.

ALTIN

Onz altın dün hafif bir gerileme yapmış olsa da teknik olarak güçlü duruyor. 1325 dolar seviyesi aşağı kırılmadığı sürece yukarı yönlü baskının devam etmesini bekleyebiliriz. Gram altında ise 147.25 TL fiyatını görüyoruz. Bir süre burada kalıp daha sonra yeniden yukarı hareket denediğini görebiliriz. Daha önceki yazılarımda sıklıkla vurguladığım üzere hem jeopolitik riskler hem de, altının çok uzun süredir zirvesinin altında kalmış olması nedeniyle portföylerde en az %15-20 civarında altın bulundurulmalıdır.

Herkese bol kazançlı bir gün olmasını dilerim..

Eğitimlerim için… www.drerdincegitimonline.com

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir