Draghi’nin Açıklamaları, Borsa ve Euro-Dolar Paritesi

Dün en önemli gündem maddelerinden biri Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz kararı ve AMB Başkanı Draghi’nin açıklamalarıydı. AMB faiz oranlarını değiştirmezken, parasal genişleme programını da her ay 60 milyar Euro’luk tahvil alımı şeklinde olduğu gibi bıraktı.

Bu gelişmeler sonrasında Euro-dolar paritesi hızla yukarı gitti. Doğal olarak, parasal genişleme devam etmesine rağmen neden Euro yukarı gitti? sorusu gündeme geldi. Bunun temel sebebi, AMB’nın büyüme beklentilerini %1.9’dan %2.2’ye revize etmesidir ve Avrupa için oldukça yüksek bir büyüme oranıdır. Draghi’nin konuşmasında dikkat çeken başlıklar şöyleydi;

  • Enflasyonun düşük olduğu ama AMB’Nın tahminlerine aşamalı bir şekilde ulaşacağı belirtildi.
  • AB büyümesi 2017’nin 1. çeyreğinde daha düşük beklenirken, beklentilerden yüksek olduğu belirtildi ve 2017 büyüme tahmini %1,9’dan %2,2’ye yükseltildi. Bu arada 2018 ve 2019 enflasyon tahminleri de aşağı yönlü revize edilince reel büyüme beklentisi daha yüksek bir rakam olarak ortaya çıktı.
  • Varlık alımlarına ilişkin karar daha sonra açıklanacak. Fakat Draghi’Nin konuşmaları bu konuda pek de aceleci olmayacaklarını gösteriyor. Çünkü, kur konusunda da endişelerini dile getirdi. Euro-dolar paritesindeki dalgalanmanın belirsizlik yarattığına vurgu yapıldı.  Dolayısıyla parasal genişlemenin daraltılması veya bitirilmesi  26 Ekim veya 14 Aralık toplantılarına kalmış oldu. Ama eninde sonunda bu durum gerçekleşeceği için Euro yukarı gitti.

Kısa vadede Euro’da yön yukarı olacaktır, fakat bugün Atilla Yeşilada paranaliz sitesinde yazdığı yazıda, Euro’nun terse dönebileceği konusunda uyarı yaptı ve uyarılarının ardında da Trump etkisi var (bu yazıyı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.).  Yalnız dikkat edilmesi gereken konu, Atilla Yeşilada’nın öngörüleri doğru temellere dayansa da orta vadeli bir perspektif olarak okunmalı.

Bugün Temmuz ayı sanayi üretimimiz açıklandı ve aylık bazda %2.3 yıllık bazda da %14.5 artış oldu. Bu artış oranları beklentilerden yüksek olmasına rağmen, BIST-100 endeksi negatif bir yön çiziyor. Aşağıdaki grafikte görüldüğü üzere, bu yazının yazıldığı an itibariyle (15:45) BIST-100 endeksi günlük bazda en çok değer kaybeden borsa olmuş.

Bir yandan reel ekonomiye ilişkin beklentilerden çok daha olumlu bir seyir gözlenirken ve diğer borsalarda genel anlamda daha yatay bir hareket varken, BIST-100 endeksi neden geriliyor? Aşağıdaki grafik endeksin 5 dakikalık hareketlerini veriyor.

Endeks güne 109750 seviyelerinden başladı ve 108150 seviyesine kadar yaklaşık 1600 puan değer kaybetti. Düşüşler genelde merdiven basamağı şeklinde kademeli oldu. Düşüş sırasında hacmin çok artmadığını ve ortalama seviyelerde odluğunu  görüyoruz. ABD’deki Zarrab davası konusundaki gelişmelerin olumsuz etki yaptığını düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız “Pis kokular geliyor” şeklinde açıklama yapınca ve bir bankanın daha bu soruşturmalarda adının geçtiği haberi yayılınca, ne olur ne olmaz şeklinde bir yaklaşım oluştuğunu düşünüyorum.

Dolayısıyla, son gerilemeyi biraz da konjonktürel olarak ele almak lazım.  Borsanın günlük hareketlerine baktığımızda ise, daha önce sizlere “ana yükseliş trendi %75 olasılıkla bitti” mesajını verdiğimden bu yana genelde yatay dalgalı bir hareket izliyoruz. 110.750 seviyesindeki direncin şu ana kadar aşılmamış olması da ana trendin zayıflamış olduğunun bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Grafikte görüldüğü üzere endeks yeniden 110.500 seviyelerini denerken, TKE (Talep Konsantrasyon Eğrisi) 80 seviyesine bile ulaşmadı. Bu durum piyasanın bir süre kararsız kalacağının bir göstergesi olabilir. Dün de işlem miktarı 1.3 milyar lotu geçmesine rağmen, endeks yükselemedi. Doalyısıyla şu an borsa için yapabileceğimiz en iyi tahmin, 106.500 ile 110.250 aralığında hareket edeceğini söylemektir. Fakat 106.500 altında yeniden bir kapanış olursa, düşüş ivme kazanacağı için bu aşamada fazla risk almamak gerektiğini düşünüyorum.

Herkese bol kazançlı bir gün olmasını dilerim.

ÖNEMLİ NOT: Arakanda zulme uğrayan insanlara yardım için 2868’e ARAKAN yazıp mesaj attığınızda 10 TL bağış yapmış oluyorsunuz. (KIZILAY)

“Draghi’nin Açıklamaları, Borsa ve Euro-Dolar Paritesi” ile ilgili 4 yorum

  1. Sevgili Yaşar hocam şahsi email hesabınızı bulamadığım için buraya yazmak durumunda kaldım ekranlardan ve internet sitelerinden değerli yorumlarınızı çok sık olmasa da takip ediyorum görüşlerinizi cok begeniyor ve ben de takdir ediyorum.Çok faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz Naçizane size bir sorum olacak yaklaşık 3 yıl kadar önce yapmış olduğunuz canlı yayın video webinar videolarında BİZİM toptan hissesi için uzun vadeli alım yapılabilir tavsiyesi vermiştiniz o dönem Ben de bir miktar hisse senedinden aldım Yaklaşık maliyetim 18 TL civarı.. şu an galiba şirketin işleri yolunda gitmediginden zarar acikladi hisse eder fiyatı yaklaşık 12 tl şu anda…Dip calismasi yapiyormu sizce indikatörler neyi gösteriyor acaba ..Alim yapilabilirmi acaba maliyet düsurmek için bir miktar daha alıp maliyet düşürmek istiyorum Sizce zaman olarak uygun mudur hocam fikrinizi öğrenmek istiyorum.uzun vade elimde tutmak istiyorum önerileriniz varsa paylaşabilir misiniz Teşekkürler…

  2. Sevgili Yaşar hocam youtubedeki canli videoda BIZIM hisse degerlendirmeniz icin cok tesekkurler …

  3. sayın hocam yılbaşında doların 3 00 TL ve borsanın 150 000 olacağı söylenmektedir.bu gerçekçimi.sizce.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir