Bu Haftaki Yoğun Gündem, Dolar, Borsa ve Altın Tahvili ve Kira Sertifikaları

Bu haftaya başlarken, yoğun bir gündem olduğunu görüyoruz. Çarşamba akşamı saat 21:00’de ABD Merkez Bankası FED’in faiz kararı açıklanacak ve ardından Başkan Janet Yellen basın toplantısı yapacak.

Bu toplantıda faiz artırımı beklenmiyor. Parasal genişlemenin daraltılmaya başlanması konusu birinci başlık olacaktır. Ama parasal daralma başladığında aylık 10 milyar dolarla başlanacak ve ekonominin durumuna göre bu miktar 50 milyar dolara kadar artırılabilecek. Bunu Yellen’in daha önceki konuşmalarından çıkarıyoruz. ABD’li uzmanlar aylık 10 milyar doların sinek ısırığı olduğunu belirtiyorlar. Evet şu an piyasaları çok fazla etkileyecek bir konu değil ama, özellikle 2018’de etkisi daha net görülecektir. Zaten konu sadece paranın geri çekilmesi değil, aynı zamanda faiz artışlarının da bunu takip edecek olmasıdır. Aslında sorulması gereken en önemli soru “gerçekten ABD ekonomisi büyüme rayına girdi mi?” sorusudur. Son birkaç aydır ABD verileri beklentilerden kötü geliyor ve veriler kötü geldikçe de “nasıl olsa faiz artırımı ertelenir” beklentisiyle ABD borsaları rekorlar kırıyor. İşte bu noktada bence FED’in de kafası karışık ve verileri görmek istiyorlar. Ekonomideki duraksama geçici mi yoksa, daha önceki toparlanma mı geçiciydi? 2018’deki faiz kararlarını ve parasal daralmayı belirleyecek en önemli etken bu konu olacaktır. Biliyorsunuz kasırgalar da ekonomiyi vurdu ve veriler bir süre daha beklentilerin altında kalabilir, fakat piyasalar fiyatlamayı yaparken kasırga etkisini göz önüne alıyorlar.

Dünya Para bolluğu İçindeyken Enflasyon Neden Artmıyor?

Bu soru en çok karşılaştığımız soru ve sadece biz değil, birçok ekonomist ve Merkez Bankası Başkanı bunu soruyor. Bildiğiniz üzere davranışsal finans ve davranışsal ekonomi son 10-20 yılda çok gelişti. Ekonomideki şoklar ve 2008-2009 benzeri krizler insanlarda ciddi korkular yarattı. Paralar basılmış olsa da, tüketiciye veya üreticiye kredi olarak gitmiyor. ABD’ye giden biri bankadan kredi çekmeye kalktığında, kredi koşullarının ne kadar sıkılaştırıldığını çok rahat görüyor. Yani kriz hem kredi talebini hem de kredi arzını çok ciddi biçimde ve uzun vadede etkiliyor. Son krizde ABD hanehalkı aşırı borçlu bir şekilde bu krize yakalanmıştı. Daha doğrusu fütursuzca dağıtılan krediler ve “konut fiyatları artıyor bir daha alamam” psikolojisiyle ödeme güçlerinin çok üzerinde fütursuzca kredi alanlar ve buna göz yuman otoriteler nedeniyle bu kriz patlamıştı. Şu an ise ABD’deki  kredi verileri  halkın hala borçlanma konusunda çok muhafazakar davrandığını gösteriyor. Dolayısıyla basılan paralar finansal sisteme yarıyor. Eğer enflasyon hesaplamalarının içinde hisse senetleri, bono, tahvil fiyatları olsaydı, şu an enflasyon bu halde olur muydu? Neye talep artıyorsa onun fiyatı artar. Basılmış olan paralar hisse senetlerine akarken önemli bir kısmı da başka ülkelerde getiri arıyor ve  şu sıralar gelişmekte olan ülkelere doğru akıyor ve biz de bundan faydalanıyoruz. ABD veya Avrupa’da enflasyonun hareketlenmesi için, basılmış olan paraların harcamaya veya yatırıma dönüşmesi lazım.

Bildiğim bir şey varsa o da şudur; enflasyon yukarı yönlü ivmelenme yaptığında ve gerçekten de harcamalar reel biçimde artmaya başladığında parasal daralmayı ve faiz artışlarını hızlandırmak gerekecektir. Bunun zamanlamasını kestirmek ise kolay değil. Şu an için dünyadaki finansal piyasalar bu para bolluğu ile mutlu olmaya devam edeceklerdir.

Pazar Günü Almanya Seçimleri Var

Önümüzdeki pazar Almanya’da genel seçimler var. Küresel piyasalar üzerinde bir etki yapması beklenmiyor ama gerginleşen Türkiye-Almanya ilişkileri bu seçimlerden sonra bir miktar rahatlayabilir. Şu ana kadar yapılan anketler Merkel’in önde olduğunu gösteriyor (%37) ama Schulz (%22) ile bir koalisyon olasılığı yüksek görünüyor.

Diğer Konular

İngiltere Başbakanı Theresa May cuma günü Brexit konusunda konuşacak. Bunun piyasalar üzerinde belirgin bir etki yaratması beklenmiyor. Avrupa bölgesi PMI verileri Cuma günü açıklanacak. Halihazırda AB’de büyüme iyi gidiyor ve büyümenin öncü göstergesi olan PMI verilerindeki ivme Euro-dolar paritesi açısından önemli olacaktır. Japonya Merkez Bankası kararı perşembe günü toplanacak olup, faizlerde bir değişiklik yapmaları beklenmiyor.

Türkiye için bu haftaki önemli veri olarak perşembe günü Eylül ayı tüketici güven endeksi açıklanacak. Her ne kadar büyüme ve üretim verileri çok olumlu olsa da, tüketici güven endeksi aynı ivmeyi ve pozitif gelişmeleri göstermedi. İç talep zaten son büyüme verileri içinde zayıf kalmıştı. Bu aşamada dış talep büyümeye daha fazla katkı yaptı. İçeride, insanların ileriye dönük olarak belirsizlik içinde olduklarını etrafımızdan da görebiliyoruz. Para harcamak ve kredi kullanmak konusunda temkinli davranıyorlar. Bankalardaki döviz hesaplarının sürekli artıyor olması aslında bunun en bariz göstergesidir. Her ne kadar makro veriler olumlu açıklanıyor olsa da, halkın nabzının iyi tutulduğunu zannetmiyorum ve halk adeta bir kriz beklentisi içinde döviz biriktiriyor. BU gidişat basit ve önemsiz gibi görünse de, bence çok önemli olup, ekonomi yönetimi bu konuya eğilmeli. Bir şeyler yanlış gidiyor.

Bildiğiniz üzere Commerzbank bir rapor yayınlayarak açıklanan büyüm verilerine adeta hiç güvenmediğini belirtti. Bunu Türkiye üzerine oyun oynamaya çalışan yabancıların bir faaliyeti olarak görebilirsiniz fakat eğer verilerinizle dalga geçilmeye başlanmışsa, veri güvenilirliğini artırmak adına ne gerekiyorsa yapmalısınız. TUIK bu konuda çok yavaş kalıyor. Birçok ekonomistin üzerinde önemle durduğu  alt veri gruplarını açıklamalı ve sorulara da cevap vermeli. Yöntem değişti ve son 6 yılda ortalama yüzde 6’nın üzerinde büyümüşüz! Şu an çok da önemli değil gibi görünen bu konu, yarın bir gün ABD’de faizler artmaya başladığında ve buraya getiri için gelen para çıkmaya başladığında çok çok ciddi sorun olacaktır. Bunu bir kenara yazmak lazım.

BORSA

Cuma günü ABD endeksleri önemli yükselişler yaptılar. Bu sabah bu nedenle genel olarak borsalarda yukarı yönlü bir eğilim var. Fakat BIST güne düşüşle başladı. Bu cephede sıkıntı nedir bilmiyorum? Aşağdaıkji grafikte ilk bar BIST-100 endeksine ait olup, %0.04 aşağıda bulunurken, diğer borsaların cuma ve bugünkü getirileri var.

Endeks bu yazının yazıldığı saat itibariyle 107.700 civarında bulunuyor. Daha önceki yazılarımda vurguladığım üzere, 8 haftadır yatay bir kanal oluşturdu ve bu kanal 106 bin ile 110.250 arası olup, yaklaşık 4 bin puanlık bir hareket alanı oluşturuyor. Bu kanal arasındaki endeks hareketlerine çok fazla anlam yüklemiyorum. Kanalın içinde hareket ettiği sürece sorun yok. Kanalı aşağı mı yoksa yukarı mı kıracak sorusunun cevabını vermeye çalışayım. Şu an için kısa vadede, yani hafta sonuna kadar, beklenmedik olumsuz veya olumlu bir haber gelmediği sürece endeksin kanal içinde hareket etmesini bekliyorum. Yani kanalın dışına çıkılması önemli bir haberle olabilir, normal şartlarda endeks 106 bin ile 110 bin arasında hareket etmelidir. Teknik göstergeler, endeksin 106-107 bin civarında  bir destek oluşturup ardından yukarı yönlü bir hareket içine girmesi olasılığını yüksek gösteriyor. Çünkü talep göstergeleri aşırı arz bölgesi civarında bulunuyor ve bu tür durumlarda yukarı yönlü ani yükselişler olabilir. Belki de 106 bin aşağıya kırılıyor gibi bir durum sonrasında (ayı tuzağı) yukarı hareket görebiliriz. Fakat önemli olan konu bu tür bir yükseliş hareketi değil, bu tür bir tepkinin sürekli olup olmayacağıdır. Eğer endeks yine 110 bine yaklaşıp zayıflar ve aşağı dönerse, bu durumda destekler daha kolay kırılacaktır. Fakat çok beklenmedik bir şey olmadığı sürece (örneğin FED faiz artırırsa endeks 106 bini aşağı kırar ama bu tür bir karar beklenmiyor) endeksin bu hafta içinde 106 bin ile 110 bin arasında kalacağını söyleyebiliriz. Bunun dışında ani bir gelişme olması durumunda ayrıca yorum geçerim.

DOLAR

Dolar 3.4750 desteğini aşağı kırdıktan sonra 3.40’ın altını da görmüştü ama 3.40 altından alımlar geldi. Önceki yorumlarımda da 3.40’ın altına sarkma olursa 3.37 seviyelerine kadar gerileyebileceğini ama bu tür bir durumda alımların gelebileceğini vurgulamıştım. Bugün 3.46 seviyesinde bulunuyor. daha önceki yazımda yeni bir yükselen trendin başlayabilmesi için grafik üzerinde çizilen aşağı yönlü trendin yukarı kırılması gerektiğini belirtmiştim. Şu an için henüz erken. Bu aşamada 3.4750 direnci var ve bu direnç yukarı kırılırsa dolar yeniden 3.4750-3.59 kanalına girmiş olacaktır. Son teknik veriler (TKE göstergesi) talebin güçlenmeye başladığını gösteriyor. Bu aşamada 3.40’ın altını en azından bu hafta içinde beklemiyorum ve hatta 3.4250 seviyesi bu haftanın önemli desteği olacaktır. 3.4770 seviyesi aşıldığında en az 3-4 kuruşluk bir yukarı hareket ivmesi görebiliriz.

ALTIN

Onz altın 1350 seviyesinin üzerini gördükten sonra gerileyerek 1326 seviyesindeki desteğini aşağı kırdı. tahminen 1300 dolar civarında destek bulacaktır. Altının gerilemesi, DXY endeksindeki yükselişle birlikte oldu. K. Kore’nin son füze denemesinde 1325’in üzerine gitti ama daha sonra yeniden geriledi.  Bu aşamada teknik göstergeler gerilemenin bir süre daha devam edeceğini gösteriyor. Altın 1295 doların altına düşerse long pozisyon açılabilir. Gram altın ise 145 Tl civarında destek yapacaktır. Orta ve uzun vadede portföylerin %15-20’sinin altında tutulmasını öneriyorum. Bildiğiniz üzere, Mehmet Şimşek’in yaptığı açıklamalara göre,  hazine Altın tahvili çıkaracak. Bunlardan da alınabilir. Tahvilin bir faizi olacak ve örneğin 100 gr altınınız bir yıl sonra 101 gram olacak (ben bunu attım faizi görünce gerçek hesaplamayı yapabiliriz) Fakat, faiz almak istemeyenler ise Altın kira sertifikalarını düşünebilirler.

Sonuç olarak piyasalarda bu hafta eğer çok beklenmedik bir olay olmazsa, genel bir denge içinde hareket olmasını bekleyebiliriz. Hepinize bol kazançlı bir gün olmasını dilerim..

REKLAM: Gelecek bilanço dönemlerinde öne çıkacak şirketler hangileri olabilir? Teknik ve temel veriler bunları sinyal veriyor mu? Güncel Teknik ve Temel analiz eğitimizde bu sorulara cevap vereceğiz.

“Bu Haftaki Yoğun Gündem, Dolar, Borsa ve Altın Tahvili ve Kira Sertifikaları” ile ilgili 2 yorum

  1. Hocam ,
    pazartesi düşüş ani oldu, 1 hafta içinde 106000 desteğini ufak ufak görseydi anlamlı olurdu sanırım.Şöyle yorum yapsam doğru olurmu.Yerli yatırımcı aslında borsadan çıkma konusunda daha eğilimli, belkide çok yükseldi artık düşmeli diye düşünüyor.Bu eğilim doğruysa bu bize daha panik satışlar getirmezmi hocam…..

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir