Borsada Gerileme, Dolar’da Yükseliş

Dün Almanya Şansölyesi Merkel’in Türkiye ile ticarete sınırlama getirebiliriz açıklaması sonrasında borsada geri çekilme ve dolarda da yükseliş vardı.

Aslında dün sabah dış piyasalardaki genel olumlu havaya rağmen borsada zayıf bir açılış vardı. Bunun temel nedeni de Kuzey Irak’taki referandum konusu olup, askeri birliklerimizin o bölgeye hareket etmiş olması piyasanın temkinli olmasına neden oluyor. Ama düne baktığımızda Merkel’den gelen ve piyasalar tarafından gündem içinde beklenmeyen açıklamalarla satışlar hızlandı. Bu arada Dolar 3.4750 seviyesindeki direncini yukarı kırdı.

BORSA

Aşağıdaki grafik endeksin dünkü seans içi hareketlerini gösteriyor. Dikey çizginin olduğu yer günün başladığı yer olup, açılış sonrasında genel olarak 107500 üzerinde dalgalanan bir endeks görüyoruz.

Merkel’in açıklamaları öncesinde endeks 107.750 seviyesine doğru bir yükseliş denemesi yapsa da cılız kaldı ve açıklama sonrası düşerek önce 107 binde tutunmaya çalıştı sonrasında da bu seviyeyi aşağı geçerek 106.500 civarlarından kapanış yaptı.  Aşağıdaki grafik endeksin günlük kapanış verilerini gösteriyor. Kırmızı çizgi olarak gösterilen trend dün aşağı kırıldı. Mavi çizgi ise biraz daha dip seviyeden başlıyor ve şimdilik 105.250 seviyesinde destek oluşturuyor. Bu arada TKE göstergesinin negatif seviyeye düşmesi piyasanın en azından bir süre daha iştahsızlığının devam edeceğini gösteriyor. Endeksin 106 bin seviyelerine düştükten sonra yukarı yönlü bir tepki yapabileceğini belirtmiştim. Fakat dünkü hareketler sonrasında  güçlü bir yukarı tepki olasılığı zayıfladı.  Tepki oluşsa da cılız kalacaktır ve bu aşamada 108.500’ün üzerine bir atak zor.

Yukarıda da belirttiğim üzere, piyasalar hem Kuzey Irak’taki referandum hem de Merkel’in açıklamalarıyla stresli bir durumda. Referandumun yapılması durumunda bir müdahale olursa, piyasalar bu jeopolitik riski satın almak istemez. Bu beklenti dün belirgin bir şekilde fiyatlara girmeye başladı ve bir süre daha borsayı baskılayacaktır. Bu süreç içinde endeks zaman zaman yukarı hareket yapmak isteyebilir ama işlem miktarı 60 dakikalık bazda 220 milyon lotun altında kaldığı sürece, yukarı tepkiler güçlü bir trendin başlamasını engeller. Zaten hatırlarsanız, ana yükseliş trendinin %75 olasılıkla sona erdiğini belirtmiştim ve şu an borsa konsolide oluyor. Bu aşamada fazla risk almamak anlamlı olur. Genel bir düşüş eğiliminde kağıtlar genel olarak olumsuz etkilenecektir.  Endeks düşerken maniplatif bazı kağıtlarda belirgin yükselişler yaşanabiliyor ve insanlar borsa düşse bile, kağıdın düşmediğini görüp bu kağıtlarda pozisyon alabiliyorlar. Bu konuda dikkatli davranmakta fayda var.

Endekste işlemler az önce başladı. Hafif bir düşüşle açılan endeks 106.100 seviyelerini gördü ve bu seviyede tutunmaya çalışıyor. Endeksin bugünkü en önemli direnci 107.250 civarında olup, bu seviyenin yukarı kırılmasını beklemiyorum. 106 bin seviyesindeki destekte tutunmaya çalışacaktır, önce 106.750’ye doğru bir hareket içine girebilir. Daha sonra yatay hareket ve ardından aşağı yönlü hareket görebiliriz. Bu aşamada, en güçlü destek seviyesi daha önce rekor işlem miktarı yaşanan günlerde gördüğü 105.250 seviyeleridir.

DOLAR

Dolar/TL’de bu sabah itibariyle yine yukarı yönlü hareket var. Dün 3.4750 seviyesi yukarı kırıldı ve 3.50 görüldükten sonra 3.48’e kadar geriledi. Şu an yine 3.50’ye doğru bir hareket görüyoruz. Teknik olarak 3.53 seviyelerine kadar bu hareket devam edebilir. Zaten dün de 3.4770 aşılırsa 3-4 kuruşluk bir yukarı hareketin oluşabileceğini belirtmiştim. Bu aşamada gün içi destek 3.4750 civarında bulunuyor. Şimdilik bugün için bu  desteğin çalışmasını bekliyorum. Olumlu haberler gelmesi durumunda bu seviye aşağı geçilebilir ama 3.43-3.45 aralığı önemli destek olacaktır. Dolarda bir miktar daha yukarı hareket olasılığı daha yüksek görünüyor.

Bol kazançlı bir gün dilerim.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir