Piyasalarda Dengelenme, Borsa ve Dolarda Son Durum

Piyasalarda dün yön bulma çabası vardı ve hem borsa hem de dolar/TL kurunda  dar bantta kanal hareketi izledik. BIST-100 endeksi, vize krizi sonrasındaki 6 günlük yükselişine dün ara verdi ve 107 bin seviyesinin hemen altında kapandı. Zaten 107.750 seviyesinde bir direnç vardı ve dün o direnci test ettikten sonra bir geri çekilme yaptı, fakat, bilanço dönemi olduğu için, şu an yatırımcılar pek satış tarafında bulunmuyorlar. Şimdi dolar ve borsa üzerine daha ayrıntılı yorumumu vereyim.

DOLAR

Daha önceki yazılarımda dolar için 2 hafta içinde 2.60 seviyelerinin altını test edebileceğini belirtmiştim. Son üç günde dolar 3.63 seviyesinden başlattığı yükselişini 3.69 seviyesine kadar sürdürdükten sonra dün yeniden 3.6750 civarına geriledi. Dün çok yakın bir arkadaşım arayarak dolardaki görüşümün değişip değişmediğini sordu. Ben de değişmediğini belirttim. Nedenlerini sizlere açıklayayım. Öncelikle vurgulamak gerekiyor ki; dolarda kısa vadeli bir yönden bahsediyorum ama orta vadede artık dolar yükseliş trendine girmiş durumda. Kısa vadedeki fark nedir? Neden bir miktar geri çekilme ekliyorum?

CANLI DOLAR/TL TEKNİK ANALİZ GRAFİKLERİ İÇİN TIKLAYIN!

  • Grafikte dikkat ederseniz vize krizinin olduğu gün dolar 3.80’e yaklaştı. Bir önceki kapanış 3.61 seviyesindeydi. Teknik analiz açısından bu hareketi yorumlayacak olursak; eğer normal şartlar altında dolar 3.61’den yükseliş başlatıp 3.9’lara gelmiş olsaydı, önemli bir geri çekilme beklemezdim. Fakat 3.75-3.80 aralığının görülmesi çok önemli bir gazı aldı. Daha önce de belirttiğim şekilde, o seviyelerde döviz mevduatı sahiplerinden (yerlilerden) dolar satışı geldi ve dolar 3.62 civarına kadar indi.
  • 3.62 civarı görüldükten sonra olan yükseliş ise, yerlilerin yeniden alıma geçmesinden dolayı değil, Dolar endeksinin (DXY) yükselişinden kaynaklandı. Yani ABD doları diğer paralara karşı değer kazandı. Eğer yerlilerin yeniden alıma geçtiğini görseydim, geri çekilme beklemezdim fakat, doların son yukarı hareketi küresel koşullardan kaynaklandı.
  • Önceki günkü yorumumda, DXY endeksi eğer 94 seviyesini aşarsa, bu durumda dolarla ilgili görüşümün değişeceğinden bahsetmiştim.  Dün her ne kadar DXY endeksi 93.78 seviyelerine kadar yükselmiş olsa da, kritik olan 94 seviyesine ulaşmadı ve çift tepe yaparak aşağı döndü. Aşağıdaki grafik DXY endeksinin bu hareketlerini gösteriyor.
  • Bu grafikte görüldüğü üzere, 93.75’in üzerini gören DXY endeksi, daha sonra Eruo-dolar paritesindeki yükselişle yeniden 93.25’lere doğru geriledi ve son durumda 93.38 seviyesinde bulunuyor. Bu durum, 3.69’lara kadar yükselen dolar/TL kurunun da 3.6750 civarına kadar gerilemesini sağladı.
  • Dün doların bir miktar gerilemesine neden olan diğer bir gelişme de, Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın’ın vize konusunda ABD heyeti ile görüşmelerin olumlu gittiğini açıklamasıydı. Fakat piyasa hala bu konuda tatmin olmuş değil ama vize konusu çözülürse sert bir aşağı hareket olur. Bu tür bir haber durumunda dolar en fazla bir gün içinde gerçek dibini belirler ve yerlilerin yeniden alıma geçtiğini görebiliriz. Özellikle de 3.60 veya altındaki seviyeler görüldüğünde dolara talebin artacağını düşünüyorum. Çünkü orta vadede ABD’de faiz artışlarının devam edeceğine dair sinyaller güçlü duruyor. Üç gün önce FED Başkanı Yellen, enflasyonun yukarı yönlü hareketine devam edeceğine dair beklentisini açıkladı. Ayrıca şahin olarak bilinen FED üyesi Taylor’un FED Başkanı olarak atanması olasılığı var. Bu gelişmeler, ABD dolar endeksi DXY’nin 90 seviyesinin altına düşmesinin bu aşamada çok zor olduğunu gösteriyor.
  • Yukarıdaki dolar/TL grafiği günlük hareketleri göstermekte olup,  3.80 civarı test edildikten sonra geri çekilme ve sonradan oluşan 3.69’a yükseliş sırasında talep göstergesinin (TKE) 50’nin altında olduğunu gösteriyor. Yani talepte bir miktar zayıflama var. Bir süre daha 3.6750 civarında hareket olabilir. Ama eğer DXY endeksi yeniden 94’e doğru hareket ederse, dolar/TL kuru da 3.70’i geçmeyi hedefleyebilir. Sadece böyle bir durum olursa, geri çekilme beklentimi değiştireceğim. Şu an ben de izliyorum ve önemli bir gelişme olduğunda sizler için seans içi yorum geçerim.

BORSA

CANLI BIST GRAFİKLERİ İÇİN TIKLAYIN!

Yukarıdaki grafik endeksin günlük hareketlerini gösteriyor. Vize krizi sonrasında 6 günlük seri yükselişin ardından endeks dün bir miktar gerileme yaptı. Fakat işlem miktarı bu gerilemeyi, yeniden bir aşağı dönüş olarak desteklemiyor. Ayrıca TKE göstergesi de 80 seviyesine yeniden dokunduğu için, bu seviyede bir geri çekilmeyi normal görüyorum. Ayrıca endeks Fibonacci’nin %61.8 çizgisini yukarı kırıp bu seviyenin üzerine oturduğu için, çok beklenmedik olumsuz bir gelişme olmadıkça 105 bin seviyesinin altında kapanış beklemiyorum. Ama, 105 bin veya 105.500’e kadar bir geri çekilme normal dalgalanma bandı içinde oluşacak bir hareket olur. Dün ABD endeksleri tarihi rekor kırdılar ve bu durum küresel borsalar için olumlu olsa da, ABD endekslerinin her yükselişi aslında ileride olabilecek düşüşlerin çok sert olmasını da beraberinde getirebilir. Bu yüzden ABD endeksleri izlenmelidir.

Bugün endeksin düne yakın veya hafif üzerinde açılmasını ve genelde 106.500 ile 107.500 aralığında dalgalanmasını bekliyorum. 107.750 seviyesinin üzerinde günlük kapanış olursa endeksin yeniden 108.500-110.000 bandına girdiğini görebiliriz. Beklenmedik gelişmeler olursa yeni yorum geçerim. Fakat şu an piyasalar olumlu gelecek olan Eylül bilançolarına odaklanmış durumdalar. Bilançolar 25-26 Ekim’de başlayacak olup, Kasım’ın son haftasına kadar devam edecektir.  Bugün  AB  Konseyi saat 16:30’da Türkiye’nin üyelik sürecine ilişkin toplanıyor. Fakat, kararın açıklanması Cuma gününe kalabilir. 28 ülke onaylamadığı sürece, AB üyelik sürecinin durdurulması mümkün olmayacak. Yine de bu konudaki gelişmeleri izlemekte fayda var.

Herkese bol kazançlı bir gün olmasını dilerim…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir