Seans İçi Yorum- Dolar ve Borsa – 24 Ekim 2017-14:00

Bu haftaya başlarken, ABD’nin Türk bankalarına ceza keseceği haber ve söylentileriyle, dolarda sert bir yukarı hareket olurken, BIST-100 endeksi de dün yaklaşık bin puanlık bir düşüşle açılmıştı ve dün %1.09 düşüşle kapandı. Bugün ise yatay bir açılış yapan borsa, şu an düne göre %0.35 yukarıda bulunuyor. Hatırlarsanız, cuma günü öğleden sonra saat 16:00 sıralarında borsada satış baskısı artmıştı ve ben de attığım twitlerde endeksin 100 binin altından başlattığı yükseliş tepkisinin artık 109 binli seviyelerde durabileceğini ve yeni pozisyon açmanın riskli olabileceğini vurgulamıştım. Eğer pozisyon açılacaksa kağıt bazında iyi bilanço beklentisi olan kağıtlara odaklanılması gerektiğini, endekse yakın hareket eden kağıtlarda dikkatli olunmasının faydalı olacağını belirtmiştim.

DOLAR

Hatırlarsanız, ABD ile vize krizi olduğunda dolar 3.7920 seviyelerine doğru yükselmiş ve daha sonra hızlı bir geri çekilme yapmıştı. Bu sırada ABD dolarının altı para birimi karşısındaki değerini gösteren DXY endeksi de, geri çekiliyordu. Dolar 3.62 seviyelerine kadar gerileme yaptı ve bu sırada DXY’deki gerilemede devam etti. Bu aşamada doların 3.60 seviyesinin altını görebileceğini Fibonacci’nin %50 çizgisine kadar gerileyebileceğini belirttim. Dolar, %38.2 çizgisinin altına gerilese de, sadece bir gün bu seviyenin altında kaldı ve geçen hafta sonuna kadar da genelde 3.62 ile 3.69 arasında hareket etti. Fakat, dün sabah dolar direkt olarak 3.72 seviyesinden açıldı ve  fibonacci geri çekilme çizgilerinin üzerine çıktı. Bu sırada DXY endeksi de 94 seviyesini yukarı zorluyor. Dolar için çizilen TKE göstergesi de yeniden kendi 18 günlük hareketli ortalamasını yukarı kırdı ve 50 seviyesinin üzerine oturdu. Geçen hafta yazmış olduğum yazıda, dolardaki yukarı yönlü hareketlerin genelde DXY endeksinin yukarı hareketinden kaynaklandığını ama yerlilerden talep gelmediğini, eğer DXY endeksi 94 seviyesine ulaşırsa, dolardaki geri çekilme beklentimi değiştireceğimi yazmıştım. Ayrıca beklenmedik gelişmeler olduğunda da yorum geçeceğimi belirtmiştim. Aslında dün dolar konusunda çok soru geldi. ABD’nin bankalarımıza ceza keseceği haberi sonrasında eğer çok yoğun olmasam yorum yazacaktım ama ancak şu an vakit bulabildim.

Bu aşamada 3.70 seviyesi yukarı geçildiği için ve ortada ABD’den her an bankalarla ilgili olumsuz bir haber beklentisi nedeniyle yatırımcılar bu riski almak istemeyeceklerdir.  Bu yüzden geri çekilmeler sınırlı kalabilir. Ayrıca aşağıdaki DXY grafiğine bakınız…

Bu grafik DXY endeksinin günlük hareketleri gösteriyor. Ağustos başından itibaren bu endekste bir dip oluşumunun bitmekte olduğunu görüyoruz. Adeta piyasalar Aralık ayındaki faiz artışına hazırlık yapıyor. Görünen o ki; dipte ter omuz baş omuz formasyonu oluşmuş. Eğer 94.30 seviyesinin üzerinde günlük kapanış gerçekleşirse, bu formasyona göre DXY endeksi 97 ile 97.50 aralığına kadar yükseliş yapabilir.  Bu tür bir durumda, Dolar/TL  yükselişine devam ederek yeniden 3.80 seviyesine dayanabilir. Bu aşamadan sonra doların yeniden düşüşe girmesi için günlük bazda 3.6750 seviyesinin altında kapanması gerekir. Üstteki dolar/TL grafiğine dikkat ederseniz 3.40’tan itibaren bir yükseliş trendi var ve bu trendin aşağı dönmesi için 3.64’ün altında en az 2 günlük kapanış gerekiyor. Ama bu aşamada DXY endeksi 94’e dayanmışken ve ABD ile ilişkiler gerginken, dolarda kalıcı bir düşüş beklemek yanıltıcı olur. Sadece, geri çekilmeler göreceğimizi düşünüyorum ve bu da yaklaşık 2-3 kuruş civarında olacaktır. Bu hafta sonu döviz tevdiat hesaplarının artıp azalmadığına ilişkin veriler önemli olacaktır. Son yükselişte yerliler de alım geçmişse, doların yeni desteğinin 3.6750 olacağını söylemek yanlış olmaz. Ama orta ve uzun vadeli trend zaten yukarıda görülüyor ve DXY endeksinde de Aralık faiz artışına ilişkin hazırlık dikkat çekiyor.

Sonuç olarak dolar/TL kurunda bugün 3.70 ile 3.7250 aralığında hareket bekleyebiliriz. 3.7250’nin yukarı kırılmasıyla birlikte 3.76 hedef olacaktır. Bu şartlar altında kısa vade amaçlayanlar için 3.70 ve bunun altındaki seviyeler alım için uygun görünürken, orta ve uzun vade düşünenler için dolarlarını tutmaya devam etmelerinde fayda var.

BORSA

Borsa geçen haftaya kadar yükselişini devam ettirdi ve 109.250 seviyesinde dirençle karşılaştıktan sonra geçen cuma günü, seans sonuna doğru satışlar gelmeye başladı. Ortada ciddi bir sebep yokken artan satış miktarı üzerine “herhalde piyasa bir şeyler duydu” diye düşünerek twitlerimi göndermiştim. Şu an borsada da Banka söylentileri gerginliği var ve SPK’nın bankalarda satış yapanlar hakkında inceleme başlattığı haberleri vardı. Bu aşamada endeksin kısa bir süre 107 bin ile 108.500 aralığında dalgalanmasını bekleyebiliriz. İşlem hacmi daralacaktır. Endeksin yükselişine devam etmesi için 109.250 seviyesinin üzerinde günlük kapanış yapması gerekiyor. Bu tür durumda 110.250 seviyesi direnç olacaktır. Fakat 106.750’nin altında kapanış durumunda endeksin 105.250 seviyesine kadar geri çekilmesini bekleyebiliriz. Daha önceki twitlerimde bahsettiğim üzere, bu aşamada, kağıt bazında çok güvendiğiniz hisseler olmadığı sürece izlemede kalmakta fayda var.

Herkese bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum.

“Seans İçi Yorum- Dolar ve Borsa – 24 Ekim 2017-14:00” ile ilgili 1 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir