Borsa’da Son Dinamikler

Çılgın Trump’ın almış olduğu karar ve  Dolar kuru üzerine görüşlerimi bu sabahki “Trump dinamiti, MB Kararı ve Dolar ne olacak?” başlıklı yazımdan okuyabilirsiniz. Bu yazımda borsaya ilişkin görüşlerimi paylaşacağım.

Borsamız, Reza Zarrab’ın ABD’de görülen davasına ilişkin olumsuz beklentilerle 102 bin seviyesinin altına kadar geri çekilme yapmıştı. Zarrab’ın açıklamalarıyla birlikte bu beklenti bitti ve beklentinin bitmesi de, borsada yeniden yukarı harekete sebep olan faktörlerden biri oldu. Teknik olarak tehlikeli bölgeden çıktık. 2017 yılında şirketlerimiz geçen yıla göre kârlılıklarını ve satışlarını artırdılar. Özellikle de Eylül finansal tablolarında bu artış çok barizdi ve Aralık sonu bilançolar geldiğinde de bu başarının devam ettiğini göreceğiz. Bunun en temel sebeplerinden biri, 2016 yılındaki hain darbe girişiminin ekonomide yarattığı geçici daralmaydı. Bir bakıma 2016 Eylül finansal tablolarında şirketlerin kârlılıkları ve satışları normalin üzerinde  azalmış olduğu için 2017 Eylül döneminde baz etkisi yarattı ve hem satış hem de kârlılık artışları beklenenden yüksek oldu. 2018 yılında da bu baz etkisi ters bir etki yapacaktır. Bu yıl kârlılığı çok artmış olan şirketlerin 2018 yılında aynı kâr artışı performanslarını göstermesi zor. Bu yüzden 2018 yılı için kâğıt seçerken, 2017’de 2016’ya göre kârı ve satışları azalmış ama 2018’de satış ve kârlılığını artırabilecek şirketlere odaklanılabilir.

Teknik olarak bakacak olursak endeksin ilk kısa vadeli direnci 106.750 civarında bulunuyor. Burada Fibonacci’nin %38.2 geri çekilme çizgisi var. Bu seviyenin üzerinde kapanış olması durumunda hedef 110 bin seviyesi olacaktır.

Şu an aslında borsa açısından iki önemli risk var. Birincisi; Trump delisinin kararı Ortadoğu’daki riskleri  artıracaktır. Şu an için her ne kadar piyasalar açısından önemsiz görünse de, artık yeni bir risk var ve bu adamın çok çabuk durdurulması gerekiyor. İkincisi ise; Zarrab’ın açıklamaları dikkatle okunduğunda, daha önce söylenti olarak çıkan Türk Bankalarına milyarlarca dolar ceza gelmesi konusu vücut bulabilir. Bir sabah kalktığımızda ABD Hazine’si bir veya daha fazla bankaya ceza kesebilir. Bu durum sert düşüşlere neden olabilecektir. Bu konuda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Bankalarımızın arkasındayız” mesajını verdi ve bu durum piyasaları rahatlattı. Fakat, aniden gelecek bir ceza haberinin ilk etkisi, sert düşüş şeklinde kendini gösterir ama bu tür bir risk bekleniyor olduğu için, trendi değiştirecek etkisi olmaz ve genel olarak etkisinin bir iki günle sınırlı kalmasını beklerim.

FED’in Aralık toplantısında (13 Aralık) faiz artırması beklentisi fiyatların içinde var olduğu için bunu bir risk olarak görmüyorum. Önemli olan şey faiz artırım kararından ziyade 2018’deki artırımlara ilişkin olarak FED üyelerinin kullanacağı oylar ve anket sonuçları olacaktır. Şu an piyasalar 2018’de sadece bir faiz artırımı bekliyorlar.

Borsa yatırımcılarına bir mesajım var. “Uzman” adı verilen bizler sizlerden daha fazla şey bilmiyoruz. Belki biraz daha sağlıklı değerlendirme yapıyor olabiliriz, ama tahmin konusuna geldiğimizde benim kendim için tuttuğum bir istatistik var. Ortalama olarak, eğer bir tahminde bulunuyorsam, %30 yanılma payım var ve bu çok yüksek bir oran. Piyasanın yönünü tahmin ederek yatırım yapmak yatırımcıya asla para kazandırmaz. Bilimsel çalışmaların neredeyse tamamı bunu söylüyor. İşte bu yüzden borsaya ilişkin sık yorum vermiyorum. Bizlerin yaptığı günlük yorumlarla para kazanmanız mümkün değil. Şu an “endeks 110 bine gidecek” desem ve gitse bile para kazanamazsınız. Kısa vadeli hareketleri tahmin ederek para kazanmaya çalışmaktan vazgeçin. Ama ben yine de tahminlerimi vereyim.

Yukarıda belirttiğim risklerin gerçekleşmeyeceğini varsayarsak, borsanın 105 bini destek yaparak 110 bine doğru hareketini devam ettirmesini bekliyorum. 106.750 üzerinde kapanış olduğunda 108-110 bin aralığı çok kısa sürede görülebilir. Şu an alım yapan birisi, endeköse duyarlı kağıt almalı ve 103.850 seviyesine stop koymalıdır. Bu seviyede stop yaptığında doğacak zarara katlanamayacaksa alım yapmamalıdır. Hedef olarak 108-110 aralığı uygundur. Endeksin bugün 104.500 ile 106.500 aralığında dalgalanmasını bekliyorum. Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

“Borsa’da Son Dinamikler” ile ilgili 12 yorum

  1. Hocam 25 yıldır önce borsa müşteri temsilcisi (broker) olarak daha sonra portföy yönetimi yaparak borsada çalışmış bir insanım. Bu camiada etrafına karşılıksız sizin kadar yardım eden, bilgi veren, bakış açısı kazandıran bir insan yok. Elleriniz dert görmesin. Bir kez de buradan teşekkür etmek istedim. Saygılar sunarım.

    1. Haluk bey, Ben de bu nazik mesajınız için sonsuz teşekkür ederim. Eleştiriye gelince herkes hemen klavyeye sarılıyor ama böyle bir iki tane mesaj doğru yolda olduğumuzu gösteriyor ve bildiklerimizi paylaşma heyecanımızı artırıyor.

  2. Hocam yukarıdaki yoruma aynen katılıyorum… Yıllardır sizi takip eder ve okurum… Bu kadar çizgisinden ödün vermeden istikrarlı ve doğru bilgilendirme yapmak profesyoneller de bile az bulunan bakış açısını kazadırmak / insanları eğitmeye çalışmak ve bunu karşılıksız yapmak hakikaten harikasınız….Çok işten teşekkürler… Bilgi ve tecrübelerinizden mahrum etmeyiniz…..Ayrıca eskiden TV lerde sabah yorumları ve değerlendirmeleriniz olurdu 2018 için sizi daha çok ekranlarda da görmek isteriz….
    Syg

  3. Saygıdeğer Hocam,
    Yıllardır yazılarınızı takip eden biri olarak, piyasalar hakkında adeta sosyal sorumluluk anlayışıyla yol gösterici nitelikteki yapmış olduğunuz analiz ve yorumlarınız için size sonsuz teşekkürlerimi arz ediyorum.
    Ülkemiz ve islam aleminin üzerinde dolaşan kara bulutların bir an önce dağılması duasıyla saygılarımı sunuyorum.
    Sağ olun var olun.

    1. Hüseyin bey, çok teşekkür ederim. Bu dolaşan kara bulutların bir an önce Allah’ın izniyle dağılmasını ben de tüm içtenliğimle diliyorum.

  4. Hocam bugun yaptiginiz borsa yorumu resmen birebir tuttu. Oncelikle tebrik ediyor surekli bizim yolumuzu aydinlattiginiz icin cok tesekkur ediyorum.

  5. Hocam,
    Arkadaşların yorumlarına katılan yüzlerce kişiden biriyim.
    Yazılarınızı devamlı okuyorum.
    ışık ve farkındalık oluşturuyor.
    Sizin gibi alanında samimi olup halkımıza hizmet eden bilim adamlarının artmasını dilerim.

  6. hocam iyiki sizler gibi vatanperver ve milliyetci ekonomistler var.sizler gibileride olmaz isek ne yapar idik.aynen geceyi aydınlatan ay gibisiniz.bizleri hiç bir maddi menfaatler olmadan aydınlatıyor ve bilgilendiriyorsunuz.ehhhhhhhhhhhh da ne diyim.ALLAH sizler gibilerinin sayısını çoğalsın, uzun ve sağlıklı ömürler versin derim.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir