Seans Arası Yorum – Şok Sonrası Borsada Son Durum

Dün önemli bir gündü. Dow’daki %4.60’lık çöküşün ardından bizim yatırımcılarımız da panik durumundaydılar.

Bildiğiniz üzere genelde çok sık borsa yorumu vermiyorum. Ama dün önemli bir gündü ve bireysel yatırımcılar böyle günlerde panik hareketler yaparak ciddi zararlara uğrayabiliyorlardı. Bu yüzden sabah seans öncesi bir analiz yazısı yazdıktan sonra iki defa da seans içi yorum verdim. Öğleden sonra da yorum vereceğimi söyledim ama grip yüzünden öğleden sonra dinlenmek durumunda kaldım. Dün Dow endeksi açıldıktan sonra yukarı gidince bizim BIST-100 endeksi de 115.250’de oluşan seans içi direnci yukarı kırdı. Bu olumluydu.  Aşağıdaki grafik endeksin dünden bu yana seans içi 5 dakikalık hareketlerini gösteriyor.

Görüldüğü üzere, dün seans sonuna doğru ABD endekslerindeki artışın etkisiyle 115.500 civarında kapanış yaptık. Dün gece ABD endeksleri yukarıda kapanınca bu sabah açılışta 116 bin seviyesinin üzerinde güne başladık. Sonra 115.500’ü destek yapan endeks yeniden 116 bin seviyelerine yükseldi ve şimdi bu seviyelerde bulunuyor. Önemli olan şey ne olduğu değil, bundan sonra ne olacağıdır. Bizler ileriye dönük tahminler yaparken sizlerden daha iyi değiliz. Elimizdeki verileri değerlendirip olası yön konusunda bir şeyler söylemek mümkün. ABD endekslerindeki sert çöküşün ardından beklenen toparlanma dün gerçekleşti. Bugün dünkü güçte bir yükseliş göreceğimizi zannetmiyorum. Aşağıdaki grafik Dow endeksinin 60 dakikalık hareketlerini gösteriyor ve 26.500’ün üzerinden başlayan düşüş ilk aşamada 23.800 civarında son buldu.

Bu aşamadan sonra, bizim borsamızla dış borsalar arasındaki korelasyon güçlü olacaktır ve dolayısıyla ABD endeksleri ile Avrupa borsalarındaki hareketlerden şimdilik bağımsız hareket edemeyiz ve o piyasaların hareketleri bizim piyasamızı da etkiler. Ama her şey normale döner ve ABD endekslerinde yeni sert satışlar gelmezse, bir hafta sonra bu ilişki zayıflar ve bizim borsamız kendi dinamiklerine döner. Yukarıdaki grafikte renkli bölmeler Fibonacci geri çekilme seviyelerini gösteriyor. Dow endeksi şu an %38.2 geri çekilme çizgisine kadar yükseldi. Büyük olasılıkla yukarı gitme çabası olacaktır ama bunun cılız kalacağını ve bu akşam yeniden geri çekilme yapmasını bekliyorum. Fakat bu geri çekilmenin yeniden sert düşüşler yerine bir dengelenme geri çekilme olmasını bekliyorum. Önemli olan konu yeniden 24.200’ün altına düşmemesidir. Böyle bir gelişme olursa önceki dipler yeniden denenebilir ve düşüş devam edebilir. Yani ortam hala kırılgan görünüyor. Kırılganlığın geçtiğini söylemek için ilk darbenin üzerinden en az bir hafta geçmelidir.

Tüm bu şartlar altında, Borsamızın bundan sonraki yönü konusunda bir şeyler söylemek için başka bir noktaya daha dikkat çekmek istiyorum. ABD endeksleri sert düşmesine rağmen, Dolar/TL kuru veya döviz kurlarında çok yüksek volatilite olmadı. Dolar/TL kuru 3.79 civarını gördükten sonra 3.76 civarına kadar geriledi. Bu durum en azından yabancıların bu aşamada bir kaçış durumunda olmadıklarını gösteriyor. Fakat borsa genel olarak yatay giderken ve anlamlı bir düşüş yapmazken, eğer dolar/TL kuru 3.80 üzerine çıkarsa, yabancıların satışa geçmeye başladığını düşünürüm ki; bu durumda bende borsa için negatif bir görüş oluşur. Bu yüzden kurdaki gelişmeleri de izlemek lazım.

İkinci seansta BIST-100 endeksinin 115.350 ile 116.650 aralığındaki bantta dalgalanmasını bekliyorum. Bu sabah yüksek açıldık ama ikinci seansta biraz daha aşağı eğimli olabiliriz. Bu aşamada hisselerde yeni alım yapmak biraz riskli. ABD endekslerinde ikinci bir satış dalgası bekleyen varsa ki; bu normaldir, bu durumda hisselerde bir miktar satış yapıp daha sonra alttan alım düşünebilirsiniz. Ama ABD endekslerinin daha fazla düşmeyip yukarı gitmesini bekliyorsanız, beklemede kalmalısınız. Herkes kendi beklentisine göre stratejisini oluşturmalıdır.  Endeks eğer 117 bin üzerinde 60 dakikalık kapanış yaparsa alım yapmanın daha az riskli olduğunu düşünüyorum.

Sonuç olarak, önemli bir şok sonrası dengelenmeye çalışan bir borsa var ve bu dalgalanma boyutları git gide azalacak ve endeks yeniden yönünü bulacaktır. 117 bin aşılırsa tehlikenin geçtiğini söyleyebileceğiz. Bu aşamada 115.350 ile 116.500 arasında hareket bekleyebilirsiniz.

“Seans Arası Yorum – Şok Sonrası Borsada Son Durum” ile ilgili 3 yorum

  1. Yasar hocam öncelikle geçmiş olsun Allah acil şifalar versin yayınlamış oldugunuz faydali bilgi ve görüşleriniz için Allah razı olsun

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir