Dolar/TL’de Yükseliş Önemli Bir Sinyal mi?

Son 3 gündür özellikle borsa konusunda yorumlarımı yazdım. Dün yazdığım yorumda aşağıdaki paragraf üzerine çok soru geldi.

“… ABD endeksleri sert düşmesine rağmen, Dolar/TL kuru veya döviz kurlarında çok yüksek volatilite olmadı. Dolar/TL kuru 3.79 civarını gördükten sonra 3.76 civarına kadar geriledi. Bu durum en azından yabancıların bu aşamada bir kaçış durumunda olmadıklarını gösteriyor. Fakat borsa genel olarak yatay giderken ve anlamlı bir düşüş yapmazken, eğer dolar/TL kuru 3.80 üzerine çıkarsa, yabancıların satışa geçmeye başladığını düşünürüm ki; bu durumda bende borsa için negatif bir görüş oluşur. Bu yüzden kurdaki gelişmeleri de izlemek lazım…”

Yukarıdaki yorumu borsa için yapmıştım. Dün 3.80 aşıldı ve borsada da aşağı yönlü hareket görüyoruz, fakat borsanın aşağı eğimli olmasının tek nedeni dolardaki yükseliş değil. Dış borsalarda da bugün genel bir düşüş eğilimi var endeksteki geri çekilmenin ana sebebinin bu olduğunu düşünüyorum. Dolara dönersek, aşağıdaki grafik doların günlük  hareketlerini gösteriyor.

Yukarıda borsaya ilişkin yorum verirken, kullandığım cümle aslında tam olarak gerçekleşmiyor. Dolar, DXY endeksinin (dolar endeks) yukarı hareketi nedeniyle yükseliyor. Biraz da, yerlilerden talep var. Daha önceki yazılarıma bakarsanız (23 ocak ve 8 Ocak) 3.70-3.73 aralığına kadar bir gerileme olabileceğini ama 3.70’in altını beklemediğimi, olsa bile ayı tuzağı olacağını, ilerleyen 2-3 ay içinde doların 3.85 seviyesini aşabileceğini belirtmiştim. Henüz 3.85’in aşılacağına dair güçlü bir sinyal olmasa da, önemli olan DXY endeksindeki gelişmeler olacaktır. Aşağıdaki grafik de DXY endeksindeki günlük gelişmeleri gösteriyor.

Bu grafik ile yukarıdaki grafiğe bakarsanız aradaki uyumu görebilirsiniz. DXY endeksinde tepeden dibe gerileme oranı %6.16 iken Dolardaki gerileme %6.23 civarında bulunuyor. Bu grafiklere göre  dolar/TL kurunun  son dönemlerdeki gerilemesi ABD dolarının diğer paralara karşı değer kaybetmesinden kaynaklandı, başka sebep atfetmek yanlış olur. Şu an eğer dolar/TL kurunun nereye gideceğini merak ediyorsanız, genel olarak arasındaki yüksek korelasyon nedeniyle  DXY endeksindeki yükselişin devam edip etmeyeceğine karar vermelisiniz. Bu bağlamda DXY endeksine sadece ve sadece teknik açıdan bakacak olursak, Fibonacci geri çekilme oranlarına göre %38.2 çizgisine kadar yükselmiş durumda ve burada bir direnç ile karşılaşması beklenebilir. Evet bir direnç olabilir ama yeniden 90 seviyesinin altına düşer mi diye soracak olursanız, bu aşamada olasılık zayıf görünüyor. Önümüzdeki 1 ay içinde DXY endeksinin 92-93 aralığına kadar yükselmesini bekliyorum. Fundamental gerekçelere girersem bu yazı çok uzar. Bu nedenle bu konuya girmiyorum ama tek söyleyeceğim şey şu ki; ABD’de enflasyon ivmelenecek ve zaten bu olgu tek başına tüm dünya piyasalarında yer yer şoklara neden olacaktır. Dolara talebin artamaya başlayacağı 2-3 aylık bir döneme giriyoruz. Bu nedenle daha önceki yazılarımdaki görüşlerimde değişiklik yok. Önümüzdeki 2-3 aylık dönemde 3.85’in yukarı geçilmesini ve orta vadede doların yeniden 3.90-4.00 aralığına gelmesini bekleyebiliriz. Ama dolarda ralli tipi bir hareket 3.84-3.85 civarında dirençle karşılaşması geri çekilmesi sonra bu seviyeyi yukarı kırması sonrasında oluşur. Şu an için önemli bir gelişme olmazsa doların 3.81-3.82 aralığında dinlenme yaptıktan sonra 3.84-3.85 aralığına doğru hareket yapmasını ama sonrasında yeniden geri çekilme yapmasını bekliyorum. 3.85’in üzerinde günlük kapanış ise doları 3.89-3.91 aralığına kadar taşır. Herkese bol kazanç diliyorum.

ÖNEMLİ UYARI:  Bu yazı genel bir yazı olup, bu yazıya göre yapacağınız yatırımlardan doğacak kazanç veya kayıplardan ben sorumlu değilim. Piyasalarda her an her şey olabilir ve beklentilerime ve bu yazıda sunduğum görüşlerime ters gelişmeler olabilir. Bu yazıdan bir dakika sonra, önemli bir gelişme üzerine fikirlerim 180 derece değişebilir. Bu yazı, yazının yazıldığı anda var olan bilgiler ve veriler değerlendirilerek yazılmıştır. Her yazımda ve yorumumda yanılma payımın yüksek olduğunu da ayrıca vurguluyorum. Ayrıca,  sizlere “bu kişileri de okuyun” diyerek tavsiyede bulunduğum kişilerin yapacağı yorumlardan da sorumlu değilim. 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

8 Şubat 2018 – 13:45

“Dolar/TL’de Yükseliş Önemli Bir Sinyal mi?” ile ilgili 1 yorum

  1. Tesekkur ederiz hocam. Emeginize saglik. Calismalariniz cok guzel. İlgiyle izliyoruz. Biz size guveniyoruz. Tahminleriniz buyuk oranda isabetli. Kaldiki bu tur ortamda yanilma da cok normal. Butun degiskenleri ve yuzde yuz herseyi bilecek biri herhalde dunyada yoktur diye dusunuyorum. Yanilsaniz bile onemli degil, biz sizi tahminleriniz tutuyor diye sevmiyoruz. Bilerek bizi yaniltmadiginizi yaniltmayacaginizi bildigimiz icin seviyoruz. Allah razi olsun. Bu arada, Dunyadaki krizden korunmak icin yapilmasi gerekenlerle ilgili yazinizi buyuk bir sabirsizlikla bekliyoruz. Bu baglamda orta uzun vadede dolarmi altinmi daha mantikli, dolar faizleri yukseldikce altin birdaha ivme kaybedermi? Yani once dolar donemi sonra altin donemimi ongoruyorsunuz.? (Sepette % 15 altin tavsiyenizi biliyoruz), Eouro tarafinda daha once surekli gundemde tutulan sikintilar guncelligini yitirdimi? Bir sabah aaa burdada isler cok kotuymus duzelmemis diye yorumlar baslarmi? (Yunanistan, italya hatta Fransanin buyuk borc sorunlari.) Tahvil balonu patlamasi borclarin odenememesi anlaminami geliyor? Bu durumda para daha cok dolarami altinami kacar. Birde viopta doviz uzun pozisyonlarda vadelerde yakin vadeleri tercih edip adim adim mi gitmek mantikli yoksa direk 2018/ aralik alip beklemekmi mantikli? Hocam sabriniza siginarak birde viopun temel mantigiyla ilgili bir husus soracagim. Ani ve buyuk dalgalanmalarda teminat sorunu dolayisiyla kontratin guvenilirligi nasil asiliyor. Ornegin Aralik/ 2018 dolar uzun pozisyon aldiniz ve Kriz cikti dolar cok buyuk bir hizla yukseliyor(tersine cok buyuk hizla dustugu durumlar icinde aslinda ayni soru gecerli, cok olumlu gelismeler oldu dolar hizla dusuyor) kisada olan yatirimcilar bu durumda teminati artirmayacaklardir. Bu durumun onbinlerce kontratta oldugunu dusundugumuzde sistemde bunun guvencesi varmi yoksa imzaladigimiz karinca buyuklugundeki sozlesnelerde bu durumda kazanin olecegine dair bir ibare varmi?(kazanin dogurduguna inaniyorsunda oldugunemi inanmiyorsun tarzinda). Eger bu durumlarda sigorta islevi gormeyecekse sistem cok sakat demektir. (Ben tanitici brosurunde 135 bin tl nin teminat altinda oldugunu okumustum). Hocam cok uzun oldu ama onumuzdeki gunlerde yazdiginiz yazilarda yaptiginiz periskoplarda bu konulara vakit buldukca deginirseniz sevinirim. Benim acelem yok. Butun yayinlarinizida takip ediyorum .Saygilarimla.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir