Çetin Ünsalan – Sahaya in Şimşek…

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek konuştukça hem sorunların farkında olduğu, hem de konuşamadığı ortaya çıkıyor. Türkiye’nin döviz ihtiyacı bakımından büyük bir sorunla karşı karşıya kaldığını Başbakan Yardımcısı’nın bildiğini anlıyoruz.

Lakin bir yanlışı örtmeye çalışırken, ortaya konulan tezler, hayattan ve reel sektör gerçeklerinden kopuksa, ciddiyetten de uzaklaşıyor. Aslında tüm bu komik duruma düşen açıklamaların tek nedeni sahadan kopukluk değil.

Gerçekten problemleri masaya yatırmaya kalktığınızda, iktidarın son 15 yılda yaptığı dramatik hatalar ortaya çıkacak. Uygulanan büyüme modelinden para kullanma biçimine, üretime olan yaklaşımdan para odaklı bir dünya üzerine kurgulanmış sahte başarılara kadar hepsinin boyası dökülecek.

İşte Başbakan Yardımcısı’nın bazı konuları değerlendirirken boşa düşmesinin temel nedeni bu. Eski politikalarının son derece hatalı olduğu açık. Ortada ciddi bir başarılı ekonomi palavrasının dolaştığının ise anlaşılmaması gerekiyor.

O yüzden şekerden dolara kadar ortaya gelen her meselede bahane üretme mekanizması gibi bir tavır içine giriliyor ve elbette bir yanda komik duruma düşülürken, öte yandan çözüm diye dillendirilenlerin hiçbirinin gerçekçi olmadığı anlaşılıyor.

Geçmiş yıllarda bu durum farklıydı. Çünkü herkesin gücüne göre eleştirileri parayla susturulabiliyordu. Fakat artık musluğun suyu kesildi. Bu da insanların zaten gördükleri ve bildikleri yanlışları daha çok dillendirmesine ortam hazırladı.

Şimşek nezdinde iktidarın bu bahanemsi açıklamaları ise, eskisi gibi kabul görmediğinden sıkıntı yaratıyor. Zira herkesin canı yanıyor. Örneğin Mehmet Şimşek dövizle borçlanmamayı, gelir birimiyle aynı finansman kullanmayı öneriyor. Hatta bu konuda kısıtlamalara gidileceğini de biliyoruz.

Normal şartlar altında yemin etseniz başınızı ağrıtmayacak doğru bir yaklaşım. Fakat eğer reel sektörden vatandaşa insanlar bu denli gırtlağına kadar borca batmamış olsaydı. Şu an borçlanma ihtiyacının nereden kaynaklandığına bakmak lazım.

Firmalar döviz talebini yatırım yapmak için mi ortaya koyuyor, yoksa dövizle borçlu olduklarından, ödemelerini de dolar ile yapmak zorunda olduklarından mı dolar toplamaya çalışıyor? Elbette ikincisi… Siz bu gerçeği görmezden geldiğiniz gün frene sert basarsanız, Türk reel sektörü camdan çıkar. Aynı daha önce kredi kartları konusunda sergilenen yanlış politikayı fark edip, birden bire frene bastığınızda tüketicinin camdan çıktığı gibi…

Şimşek’in bir tezi de TL değer kaybedince, reel sektöre avantaj olarak yansıyormuş. Teknik ve kitabi olarak baktığınızda olması gereken bu. Lakin bugünün koşullarında yurtdışı alıcılar, Türk tedarikçilerle ya yeniden masaya oturuyor ya da daha ucuz fiyattan mal alımını teklif ediyorlar.

Zaten korumacılığın arttığı, pazarın da daraldığı bir ortamda üreticinin de çok büyük bir kaçış şansı olmuyor. Elbette Mehmet Şimşek’in bundan haberi yok ya da yok gibi davranıyor.

Benim önerim Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı biraz sahaya insin ya da yerli yersiz konuşmasın. Çünkü söylediklerinin hayatın gerçeğiyle uzaktan yakından ilgisi bulunmuyor.

Elbette daha kolay bir yol da var. Bu başarılı ekonomi palavrasını dillendirmekten vazgeçip, hatalarla gerçekten yüzleşip, işin içinden nasıl çıkabileceğimizi tartışırız. Çünkü fatura öderken kimin yaptığına bakmıyorlar.

Ama orada da 2019 seçim hesapları devreye giriyor. Sahi söylesenize arada seçim gündeminden fırsat bulup, ülkeyle de ilgilenecek misiniz? Hayır sahada yangın var da; ben onun için söylüyorum. Şüphesiz sizin için önemliyse…

[email protected]

“Çetin Ünsalan – Sahaya in Şimşek…” ile ilgili 2 yorum

  1. Birazda İzmir‘e bakınız.Ak Parti il başkanını genel merkez kararı ile değiştirdi.İlçe kongreleri başladı ama genel merkezin onayladığı tek liste olacak başka aday çıkmayacak.Bayraklı ilçesinde 60 delege başka aday için imza verdi adamların başına gelmeyen kalmadı.Selçuk‘ta başka aday çıktı il yönetimi çaresiz kaldı Sayın Başterzi seçildi ertesi gün basına kongreyi ben kazandım ama Sayın Cumhurbaşkanımız istedi istifa ediyorum dedi.Bucada ikinci aday çıktı ayrı bir hikaye.Çeşme ve Aliağa‘da ikinci adaylar çıktığı için il başkanı biraz önce çeşme aliağada ilçe kongreleri yapılmayacak dedi.İl başkanı tek liste haricinde çıkan adaylar genel merkez hoş karşılamıyor diyor.İl kongresine Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan beraber katılacakmış.İl kongresinde ikinci aday çıkarmı belli değil.Ama İzmir‘de ki gelişmeler çok enteresan

  2. Adam gibi ,yıllardır ülkeyi yönettik, aslinda itibarımiz hala yuksektir ama birçok eleştirel tarzda yazan yada yazmayan topluluk istememektedir hükümetimizi ve beni , istesek de istemesek de önemli kazanım elde ettik, ne var ki bir daha aday olmama kararı aldık görev yapmis Akp yoneticileri ve yonetimi olarak,ortak kararla artık partiyi diğer arkadaslarimiza ve herkese biraktik bu bir bayrak yarisidir , partilerden hangisi seçilirse secilsin bizden elveda, biz buraya kadar getirdik hatalarimizla , dogrularimizla bizden bu kadar dese başkan dünyada görülmemiş bir ilkin altına imza atar sözün özü.
    Ben -hiçbir partiye meyletmeyen ben – akp üst yönetimini aldıkları bu esi benzeri az gorulen karardan ötürü kutlardim belki de hiç yapmayacağım tarzda twitter hesabı açıp bu cümleleri yazip trilyonlarca varlık adına retwitlerdim .Hayal ederek anlatmak boşsa ben boşum. Niye böyle bir mantalite ülkemizde yerleşmesin ? Ters yaşamak lazım mümkün olduğunca yaşamı. Bir de boyle bir pencereden bakmali dunyaya .Hayatı düz yaşayanlar idrak edemeyebilir çoğu olayı. Bilim hayattır, buluşlar aykırı düşüncelerden ve farklı düşünmekten doğar.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir