Küresel Dalgalar Devam Ederken, Borsa, Dolar, Altın

FED’in faiz kararı sonrasında piyasaların dalgaları, ardından Trump’ın Çin’e 60 milyar dolar tutarında ithalat vergisi koymaktan bahsetmesi ABD borsalarında ciddi hareketliliğe sebep oldu.

Bu hareketler bizim hem borsamızda hem de kurlarda hareketliliğe neden oldu.  Bu aşamada, Türkiye’nin diğer gelişmekte olan ülkelere göre özellikle kur bazında ve faizler bazında negatif ayrıştığını ama borsa bazında baktığımızda pozitif ayrıştığını görüyoruz. Ticaret savaşları konusu gündemde iken, bir de diplomatların sınır dışı edilmesi konusu gündeme oturdu ama şu aşamada, piyasalar üzerinde bir etki yarattığını görmüyoruz. Aşağıda borsa, dolar ve altın konusunda teknik yapısına ve analizine ilişkin görüşlerimi paylaşacağım. Aşağıdaki grafik Mart ayı başından bu yana BIST-100 ve diğer önemli küresel borsaların getirilerini veriyor.

Mart başından bu yana genel olarak diğer borsalar ortalama olarak yüzde 2 ile 3 arasında düşüş yaparken, BIST-100 sadece %1.31 civarında bir düşüş yapmış durumda. Bu da diğer borsaların piyasa çarpanlarıyla karşılaştırıldığında, bizim borsamızın çok daha uygun değerleme oranlarına sahip olmasından kaynaklanıyor.  Yani ucuz kalıyoruz. Fakat, faizler ve kur cephesinde ise maalesef negatif ayrışıyoruz. Aşağıdaki grafikte ABD dolarının birçok para birimine karşı değeri görülüyor. Dolar en fazla TL’ye göre değer kazanırken, ikinci olarak Pakistan rupeesine karşı değer kazanmış. Bunun en temel sebebi de, yabancıların hem tahvil-bono hem de borsada satış yapıp dolara geçiyor olmalarıdır. Borsayı tutan ise hem bireysel emeklilik fonlarının hem de yerlilerin alımları olarak değerlendirilebilir.

BORSA

BIST-100 endeksinin günlük grafiğini yukarıda görüyorsunuz. 115 bin ile 119 bin arasındaki 4 bin puanlık kanalda, 117.500 seviyesini ortalama yapmak üzere, dalgalanıyor. Fakat bu dalgalanma sırasında çok ilginç bir durum da ortaya çıkmış durumda. Bugünü saymazsak, bundan önceki dört gün boyunca (geçen çarşambadan itibaren) işlem miktarında anormal bir artış var. Normalde eğer endeks belirli bir alanda sıkışmışsa, işlem miktarının günlük bazda 1.8 milyar lota çıkması çok çok garip. Ama biliyoruz ki, geçen hafta doğan holding’in birçok medya kuruluşunun satışı haberi vardı ve bu da çok yüksek işlemlere neden oldu. Sadece 600 milyon lot işlem DOHOL ve HURGZ’de gerçekleşti. Diğerlerini de katarsak, 800 milyon lotu geçiyor. Doğan satış haberi sonrasında aslında ilk günlerde çok işlem olmadı, olamadı çünkü tavan olmuşlardı. Ama dün tavanlar çözülünce işlem miktarı patladı. Üstelik bu çözülme sonrasında bu hisselerde gerileme olunca, BIST’in işlem miktarı da nerdeyse günlük ortalamanın iki katına çıktı. Eğer durumu bu şekilde açıklayamasam, dün bu derece yüksek işlem miktarına rağmen yukarı gitmekte zorlanan bir endeks için, çok çok sert düşüşlerin geleceğini düşünürdüm. Fakat, Doğan grubu etkisini işlem miktarından çıkarırsak, endeks kendi kanalı içinde kendi yağında kavruluyor.

Endeks bir kanal içinde hareket ederken, çok sık al-sat yapanlar ve teknik analizdeki hareketli ortalama kesişme noktalarını veya göstergelerin sinyal çizgilerini kestiği noktaları kullananlar çok zarar ederler. Bu yüzden bu sıkışık hareketler sırasında en azından endeks için (ve endeksi belirleyen banka ve holding kağıtları için) bu yöntemleri kullanmamakta fayda var. Şu an endeksin grafiği bana alım için (özellikle endekse yakın hareket eden kağıtlarda) 119.500 üzerinde bir kapanışı bekle diyor. Eğer alım yapmışsanız da 115 bin aşağı kırılırsa stop yap diyor. Bu aşamada önemle vurgulamalıyım ki; özellikle betası düşük (endeksle yakın hareket etmeyen) karlılığı yüksek ve büyümesi devam eden şirketler var. Bu şirketler endeksten pozitif ayrışabiliyorlar. Bu tür kağıtlar için stop veya al noktaları kendi iç dinamiklerine ve bu kağıtların teknik analizine göre belirlenmeli. Endeksin kanal içinde kalmasını beklediğimden teknik olarak ekleyecek çok fazla bir şey yok. Ama çok kısa vadeli bakıldığında bugün için 116.750 ile 117.750 aralığındaki bin puanlık bantta hareket etmesini bekliyorum. Bugün 16:00’da Case-Shiller konut fiyatları endeksi saat 17:00’de tüketici güven endeksi ve  Rİchmond Fed imalat sanayi endeksleri açıklanacak olup, o saatlerde bir miktar volatilite görebiliriz. Yarın da GDP üçüncü tahminleri açıklanacak. %2.7 büyüme bekleniyor. GDP fiyat defaltörünün de yıllık bazda %2.3 olması bekleniyor.

DOLAR

Dolar/TL’nin günlük grafiği yukarıda veriliyor. Dolar bir ara 4.03’ü test etmişti ama bizim piyasalar kapalıydı ve Asya borsalarındaki FX işlemlerinde o seviye görülmüştü. Şu an 3.9819 seviyesinden işlem görüyor. Tarihi direncini zorluyor ve bu aşamada 3.95 ile 3.99 arasındaki sıkışık bantta hareket etmesini bekleyebiliriz. Son gelişmeleri de göz önüne alarak, 3.90 ile 3.99 aralığını gelecek bir haftadaki dalgalanma bandı olarak verebiliriz. Orta vadeli yükseliş trendinde olan dolar eğer 3.99 üzerinde günlük kapanış yaparsa, hedefi 4.08-4.12 TL olacaktır.  3.90’a doğru gerileme yapması durumunda dolar talebi yeniden artabilir. DOlarda çok fazla al-sat’a girilmemeli.

ALTIN

Altın onz fiyatı FED toplantısı sonrasında sert yükselerek 1350 dolar seviyesini geçti ama en güçlü direnci 1365 dolar seviyesinde bulunuyor. Büyük ihtimalle 1350 dolar üzerinde bir miktar yatay hareket olacaktır. Yarın ABD büyüme oranları ve özellikle de GDP fiyat deflatörü verileri sonrasında altında sert hareketler göreceğiz. Eğer fiyat artışı yıllık bazda %2.3’ü geçerse altın 1365 doları yukarı kırmayı deneyebilir. Onz altında önümüzdeki bir hafta içinde  1335 doların altını beklemiyorum. Gram altın ise 172 TL seviyesinde bulunuyor. Gram altın için en önemli destek seviyesi 165 TL olup, ilk destek 170 TL’de bulunuyor. Altını orta ve uzun vadeli olarak portföyde tutmak gerekir. Dünyada ciddi sıkıntılar var ve Tahvil balonu patlarsa altın tam bir sigorta görevi görür. Bu yüzden portföylerin %15 civarı altında tutulmalı (altın fonları en iyi seçenek).

Herkese bol kazançlı bir hafta olmasını dilerim.

“Küresel Dalgalar Devam Ederken, Borsa, Dolar, Altın” ile ilgili 5 yorum

  1. selam hocam altındaki sert hareket dediğiniz aşağı yönlü mü yoksa yukarı yönlü mü olur

  2. Sayın hocam borsada EKGYO gibi ilginç hisseler var.. Günlük işlem hacmi 400 milyona varıyor, fakat aynı bantta aylardır ring yapıyor. Sanki sırf işlem hacmi oluşturmak için al-ver yapıyorlar.

  3. Son zamanlarda borsada manipulatif hareketler olduğunu seziyorum, bunu ispat edemem fakat bazı hisselerde bu durum var diyebilirim,hatta bazı hisselerde iyi kar, geleceğe yönelik olumlu beklentiler olmasına rağmen yatırımlarını kastediyorum yaklaşık 15-16 ay sürmüş yükselişe rağmen fiyatları yukarı çekmek istemeyen görünmez bir el var sanki. Fiyat piyasada belirlenir ,piyasa fiyatı etkindir ,yüksek işlem hacimli hisselerde hiçbir şey yapamayız tezine katılamam bu özel durumlar için diyeyim. Hisse ismini belki tahmin edebilirsiniz ipucu vereyim saygın bildiğim bir holding. Demek ki göstergeleri bir şirketin piyasa değerini yansıtmıyor tatmin edici olmayan bu sonucu çıkarabiliriz. Büyük bir kamu bankasının da batık fiyatlarda olması da suç diyorum . Nerede spk, Nerede başkan, nerede devlet. Bahsedilen şirketlerin hiçbirine ortak değilim. Bir de halkı sermaye piyasalarına çekeceğiz ,bu kafayla mı. Halkın çoğu doğru yapıyor ne kadar yanlış görünse de. Kendini en azından döviz tutarak enflasyondan koruyabiliyor. Parası nominal manada artıyor en azından. Mevduat faizi alsa döviz vuracak,borsaya girse devlet ve şirketler darbe vurabiliyor tasarrufuna. Halk en doğruyu görüyor kanaatini taşıyorum.

  4. merhaba Yasar hocam ;
    neden fiziki altın değildi altın fonu tşk ederim.iyi aksamlar dilerim .

  5. Merhaba sayın hocam verdiğiniz bilgiler bizler için değerli .Önceki yıllarda önerilerinizi çalışmalar ,açıklamalarla bizlere iletiyordunuz son dönemlerde böyle çalışmalarınızı sayfanızda göremiyorum.Verdiğinizde(art niyetli kişiler) sizi itham ediyor ve kurunun yanında bizlerde üzülüyoruz son günlerde ki olaylar çiftlik bank vb basında görüyoruz ve devlet bunlara hiçbir işlem yapmıyor taki vurgun üst seviyeye ulaşmasını bekliyor üzücü tabiki çünkü yasal boşluklar çok .Çalışmalarınızda başarılar diler yeni kitabınızı merakla bekliyorum.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir