Abdurrahman Yıldırım – İlk yarıda faiz ve kurda şok ikinci yarıda faiz var kur yok

Abdurrahman Yıldırım’ın bugünkü yazısı

Yılın ikinci yarısına yeni yönetim yapısı ile adım atıyoruz. Yeni yönetim ile yeni dönemde dış politikada, ekonomide ve diğer alanlarda yeni başlangıçlar yapma, reformları hızlandırma fırsatı var. Bu fırsat kullanılırsa, yeni yapı buna uygun kurulur ve atamalar da buna göre gerçekleştirilirse sonrasında yeni ekonomik programın ve yol haritasının ortaya konulmasını bekleyeceğiz. Ardından da icraata geçilmesi gelecek.

Ekonomiyi toparlama yönünde ne kadar adım atılır ve yol kat edilirse Türkiye’nin dünyayla olan negatif ayrışması durur, hatta pozitif ayrışmaya dahi dönebilir.

– Ancak yılın ikinci yarısında atılacak adımların, yapılacak icraatların pozitif sonuçlarını ancak gelecek yıl görebiliriz. Yoksa yılın ikinci yarısında yapılacaklar ancak beklentileri iyileştirebilir ve zor dönemden az hasarla çıkmamızı sağlar. Tabii ki, küresel konjonktür de aleyhimize gelişmeye devam etmezse.

– Yılın ikinci yarısında ortaya çıkacak ekonomik sonuçları ise büyük ölçüde ilk yarıda belirledik. İkinci yarının görünümünü çok da değiştiremeyiz artık. Yılın ikinci yarısında ekonomi öncelikle kur ve faizdeki şokun etkisini hazmetmeye çalışacak. Bu anlamda işin kolay tarafını yılın ilk yarısında yaşadık, ikinci yarıya zor kısmı kaldı.

– Son açıklanan verilerle aşırı ısınan ekonominin soğumaya başladığı görülüyor. İthalat artışı aylık yüzde 30’lar düzeyinden yüzde 5’e kadar indi. Sanayi üretiminde de frene basıldı.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir