Üç bilinmeyenli denklem…

Ekonomi ile kıyısından köşesinden bile ilgilenen bir kişi, en azından matematiksel dört işlemi bilir ve bunu her daim kullanır.
Aslında matematik, geometri, fizik ve kimya hatta astronomi, uzay geometrisi gibi toplamında fen bilimleri, iktisat ilminin de temelidir.
Örneğin; son günlerde yaşadığımız ekonomik denklemleri çözüp, sorunlara doğru cevap aramamız gerekiyor değil mi?
Bu ana sorunlar ise genelde
Faiz
Enflasyon
Döviz değerlerinin belirsizliği ile buna bağlı çıkacak değerlere göre, TL’yi devalüe ederek, denklemi çözüp, sorunu gidermek olmalıydı!
Ama biz formülü doğru yaptık ama üç bilinmeyenli denklemde ki değerleri rakamsal karşılık olarak denkleme bir türlü koymadık ya da koymak işimize gelmedi! Oysa bu denklem bize döviz sağlayacak değerlendirme kurumları başta olmak üzere, tüm küresel ekonomik çevrelerce ve gerçek rakamsal değerlere göre çözüldü. Onlara göre TL olduğundan çok değerli ve devalüe edilmeli idi…
Biz hep bu sonuca estik kükredik
Bu doğru değil, siz bize ekonomik savaş açtınız diye nerede ise ekonomik seferberlik başlattık!
Oysa başta ne demiştik?
Bu denklemin üç bilinmezi
X= Faiz
Y= Enflasyon
Z= Döviz
Onlar rakamları koyup denklemi çözüp sonucu açıkladılar
Biz ise
Faizi düşük
Enflasyonu düşük
Dövizde ise rakam yerine, Trump’ı koyduk iyi mi?
Bir denklemde, rakam yerine bir kişi konursa ve bu formülün sonucunda çıkan değerler de, kabul görür mü?
Elbette hayır!
Hali ile biz denklemde yanlış değerler elde edip, doğru şık yerine ”E- şıkkı” hepinizin sonucu yanlışı işaretleyip savundukça da, yabancı daha da ürktü, iç piyasa da panikledi, işler daha da çok bozuldu…
Ne demiştik başta?
Ekonomi ile ilgilenen en sade kişi bile, dört işlemi gözü kapalı yapar ve bilir. Eğer ekonominin en yetkili makamı çıkıp, öbekler, alt birim, üst birim iletişim bazında ki sözler yerine, rakamlarla durumumuzu savunsa ve açıklasa idi, belki içte ve dışta bu kadar büyük ekonomik dalgalar oluşmaz, finansal fırtınalar kopmazdı?
Aslında son günlerde içeride de, acaba bu davranış bilinçli yapılarak, devalüasyona bir kılıf uydurmak mı istendi diye tartışılmaya başlandı. Yok böyle değil ise bu sunumlarda sadece bize özgü bir eko-klasik olsa gerekir!
Sözün özü;
‘’Rakamsız iktisadi veriler denkleminin çözümünden doğru cevap ve çözüm çıkmaz ’’


Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir