Kazım Çiloğlu – Yabancının sattığını, yabancı alırsa…

Diyelim ki borsada hisse alış, satışlarında

Hazine bonosu

Ya da bir işletmenin sahibi yabancı ve onuda bir başka yabancıya satması gibi benzer ticari işlemlerin bize bir katkısı olur mu?

Elbette alan yabancının dışarıdan içeri döviz girişi ile bu satışı yaparsa…

Pekiyi bu yeterli mi derseniz?

Gene cevabımız hayır olacaktır

Neden derseniz?

Eğer satıcı yabancı devir sonucunda eline geçen dövizi ülkesine havale ettiği anda artı değerde bir döviz kazanımımız olmayacaktır.

Eğer satıcı yabancı edindiği bu nakdi değeri yurt içinde tutar ise işte o zaman bu bir artı değer ve ekonomi açısından maddi kazanım olacaktır.

Aslından yabancı yatırımcı sonuçta devlet kağıtlarında ya da işletmelerinde yaptığı getirileri, her halükarda kendi ülkesine aktarmaktadır!

Dolayısı ile yerli yatırımcı, genelde kazancını da ülke içinde tuttuğu için makbul olan yerli ve kendi sermayedarımız dır…

Keza tüketici açısından durum aynıdır

Zorunlu olmadıkça yerli yatırımcıların ürettiklerini tüketmek, ithal ürünlerden uzak durmak ise elbette aynı ekonomik kazancın artı yönde bir kazanımı olmaktadır

İstihdamın iç kaynak ağırlıklı olması ve ucuz  ya da tam tersi daha iyi eğitimli diye yabancıları istihdam edilmesi de, alt eğitim seviyesinde ki insanlarımızın işsizliğinin artmasına, eğitimli kadrolarımızın ise beyin göçü ile ülke dışına çıkmasına neden olmaktadır.

İkinci ve en önemli husus ise özellikle yabancı çalışanlar ücretlerini döviz bazında ve ülkelerine transfer ederek birey bazında önemsenmese de toplamda büyük bir döviz çıkışına neden olmaktadır.

Sözün özü;

Aklın ve bilimin matematiksel sağlaması ile doğrulanmayan hiç bir ekonomik önlem, doğru sonuç üretmez!

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir