Esnaf konut derdine düştü

Ekonomide, meslek grupları çok önemlidir. Orada temsil kabiliyeti olanların, herhangi bir hesap yapmaksızın temsil ettiklerinin öncüsü olması gerekir. Bu sadece temsilin gereği olarak değil, ülkenin ekonomisinin kalkınması için de tartışmasız bir gerekliliktir.

Ülkede esnaf yıllar içerisinde yarı yarıya azalmışken, bugün siftahsız günler geçirirken, vergi, Bağ-Kur ve SGK primleri altında inim inim inlerken, her açılan iş yerinden biri kapanırken, kredi batağında boğulurken temsilcisi ne anlatıyor? Konut…

Tüm ekonomik yanlışlar fırsatçılara bağlanmışken, üretimle ilgili doğru düzgün bir iklim yaratılmadığı halde, nakliyeden ve marketlere kadar rekabette büyük zorluklar ve dayatmalar yaşanırken, temsilcinin gündemi ne? Konut…

İki gün öncesinde Rami toptancılarına uluslararası şirketlerin yaptığı operasyonun aynısı, tarlaya ve esnafa yapılırken, kara listeler kangren haline gelmişken, insanlar artık yanında bir kişi bile çalıştıramaz duruma düşmüşken, zanaat kaybolurken, temsilcinin gündemi ne? Konut…

Kooperatifler hale sokulmazken susan, şimdi halleri ortadan kaldırıp, belli başlı isimlere bağlama operasyonu sürdürülürken, esnafın kemikleri çatır çatır kırılırken, kredi kartı bataklısı esnaf tefecilerin eline düşmüşken, temsilcinin gündemi ne? Konut…

İnsanlar birbirine olan borçlarını ödeyemezken, nakit piyasada tamamen kurumuşken, verilen teşviklerin nereye gittiği açıklanamazken, bu teşvikleri kimin aldığı belirsizliğini korurken, esnafın temsilcisinin gündemi ne? Konut…

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken… Zamanında hipermarketlere olan mücadelesinde basın mensupları olarak hepimizin sesi olmaya çalıştığı, esnafın derdiyle dertlenen bu ismi artık tanımakta güçlük çekiyorum.

Ekonomiyi yıllar içerisinde baştan sonra berbat edenler, gerçek olmayan veriler üzerinden yüzlerine baka baka olayları çarpıtırken, sesi çıkmayan, bahsedilen faiz oranlarıyla kimsenin beş kuruş kredi alamadığını bildiği halde ayağa kalkıp alkışlayan isim.

Şimdi piyasaların harekete geçmesi için konut sektörüne destek verilmesi gerektiği açıklamasını yapıyor. TESK Başkanı, bugüne kadar başımıza gelen her şeyin borç para alıp, zaten toprağa milyon dolarları gömdüğümüz için geldiğini bilmiyor mu?

Bugün üretimden yazılıma, tarımdan sokak mağazalarına kadar her alanda esnaf büyük bir açmaz içinde yaşarken, onun görevi, zaten ülkeyi batırmanın nedeni olarak ortada duran bir sektöre destek vermek mi?

İnşaat sektörü ancak normal bir ekonomi içerisinde aktör olarak hareketlenirse piyasalara destek verir. Tüm sektörler göz ardı edilip, tüm kaynaklar inşaat sektörüne döndürülüp, ülke ekonomisi tıkanma noktasına gelmişken değil.

26 yıllık gazetecilik hayatımda en büyük hayal kırıklıklarımdan biridir TESK Başkanı Bendevi Palandöken. Bu konfederasyonun başına geçtiğinde çok umutlanmış ve sevinmiştim. Görüyorum ki yanılmışım.

Zira TESK Başkanı üyesini unutmuş; başka dertler peşine düşmüş. Yazık; tüm bu sorunlar ortada dururken konut sektörünü kurtarmaya çalışmak çok dramatik. Ben olsam o koltuktan kalkar, yılların onurlu duruşunu tarihe not olarak koyardım.

[email protected]

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir