Milli gelirde kur oyunu

Türkiye’nin 2018 yılındaki büyümesi yüzde 2,6 olarak açıklandı. Aslında yüzde 5 – 6 diliminin altı ülkemiz için küçülme anlamına geliyor. Zaten vatandaş da bunu iliklerine kadar hissediyor.

Ama dördüncü çeyrekteki daralmayı, ihracatın performansını ve ithalatın göçtüğü gerçeğini ele alırsanız, bunun üzerine üretim yapımızda hiçbir şeyin değişmediğini de eklerseniz, ülkenin üretim yapmadığı ve halen stoktan mal sattığı gerçeğini görürsünüz.

Yeni üretimler geldiğinde ortada nasıl bir maliyet gerçekleşecek ve bunu ne kadar imalata yansıtabileceğiz, istihdama nasıl etki edecek gibi sualler ise soru işareti olarak ortada durmaya devam ediyor.

Fakat temelde kendini kandırma sendromundan kurtulamayan Türkiye’nin asıl sorunu açıklanan kişi başına düşen milli gelirde ortaya çıkıyor.

Verilere göre Türkiye’de kişi başına gelir 9 bin 632 dolar. TL bazındaki açıklamaya da dikkat ederseniz 45 bin 463 TL… Bunun ülkenin ekonomik büyüklüğü açısından karşılığı da yaklaşık 3 trilyon 728 milyar TL…

Fakat uyanıklık burada başlıyor. 45 bin rakamını dikkate aldığınızda kurun takribi 4,60 TL’den hesaplandığını anlıyorsunuz. Bu da Türkiye’yi 810 milyar dolarlık bir ekonomi haline getirir.

Oysa 31 Aralık 2018 tarihi itibariyle kur 5,28’den işlem gördü. Yani kişi başına TL gelirin 50 bin 856 TL olması gerekir. Ama burada bir sorun çıkıyor. Çünkü o zaman dolar bazında ülkenin büyüklüğü hesapladığınızda 21 milyar dolar geriliyor ve 789 milyar dolar oluyor.

Yani psikolojik sınır olan 800 milyar doları yakalamak için bildiğiniz kur oyunu yapılmış. Ayrıca zaten 9 bin 632 doların da gerçekçi olmadığını biliyoruz. Türkiye’nin kişi başına düşen geliri iyimser tahminlerle 7 bin dolar civarına düşmüş durumda.

Buradan hesap etseniz de ortaya 700 milyar TL’lik bir fark ortaya çıkıyor. Ama resmi rakamları bile esas alsanız, Türkiye’nin kendini kandırmaya ve başkalarını da kandırdığını zannetmeye devam ettiği görüyorsunuz.

İşte siz hesabı böyle yaptığınız zaman da zaten içte ve dışta inandırıcılığınız kalmıyor. Herhangi bir yatırım alacağınız varsa da alamıyorsunuz. Çünkü herkes dört işlem biliyor.

Tüm hesapları yaklaşık 4,60’tan neden yapıldığını sanıyorum öğrenmek hakkımız. Yoksa 2018 özellikle yaz ayları açısından hiç de hoş geçmedi. Ortalama aldığınızı söyleyecekseniz neden en tepeyi yok saydınız?

Peki bu gün sonunda bizim durumumuzda değişiklik yapıyor mu? Sofradaki zeytin de, ekmek de, et de, patates de azalmaya devam ediyor. Büyüme mi? İşte gerçek bu. Ortada sadece şişme ve şişirme var.

[email protected]

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir