Teknik Yorum 30.09.2011

Bu haftanın derside başarıyla geçildi. EFSF 440milyara ulaştı sayılır. Sonuç: Sorunlar çözüldümü? Hayır!  Ekonomistler 1-2 trilyon dolar olması gerekir diyorlar. Paraları bol nasolsa havadan geliyor hepsi. 2011 yılını da kendi kendilerine yarattıkları fonlarla dar boğazlarından geçirirler. Ya sonrası? 2012’de Avrupa için olumsuz senaryolarım devam etmekte. Euro bölgesinde resesyon sinyalleri son derece artmış durumda ve resesyona gireceklerine kesin gözüyle bakarken, finans sektöründe  özellikle bankacılık alanında işlerin dahada kötüye gideceğini düşünmekteyim. Borç krizini borçla kapatan üretemeyen bir Euro bölgesi 2012’de ki yükü bu yıldan daha da fazla olacaktır.

Haftanın son gününde iki haftadır analizini yapmadığımız Altın’a geri dönüp bakmak istiyorum. Güvenli Liman “Dolar’a Geri Dönüş” altın fiyatlarında satışların devamını getirebilir. Özellikle “Operational Twist” altın piyasasında yükselişin sonlanmasında önemli bir trend dönüşümü temel taşı olarak sayılabilir. İki hafta önce altında yaptığımız son analizi hatırlayacak olanlar, altındaki fiyat hareketlerinde  teknik açıdan ikili tepe formasyonunun oluştuğunu gözlemlemiştik.  Bu ikili tepenin 1900 ons sınırının hemen üzerinde oluştuğunu ve 1700 ons seviyelerini ise büyük resimde kırılma öncesi en önemli destek seviyesi olarak belirlemiştik. Nitekim geçen hafta boyunca yaşanan ağır satışlarda 1.532 seviyelerine kadar bir realizasyon yaşandı ve 200 günlük HO seviyeleri destek olarak çalışarak şu aralar tepki niteliğindeki alımları piyasa recover etmeye çalışmakta. Bu tepki alımları 1700 ile 22 günlük HO seviyeleri olan 1772 seviyelerine kadar kısa vadede devam edebilir fakat bu bölgenin yeniden short pozisyonlar açılması yönünden traderlar uygun bir fırsat olarak kollayabilirler.

 

Uzun vadeli bakış açısıyla altın fiyatlarını teknik açıdan analiz ettiğimizde son 3 yıl içinde oluşan muazzam uptrendde bazı önemli seviyeleri baz aldığımızda aslında 1900-1500 geri çekilmesi uptrendin bozulması yönündeki en kırılgan sert geri çekilme olarak karşımıza çıkmakta. 17 mart 2008 zirvesi olan 1032 seviyesi bir buçuk yıllık bir süreçte ancak 3. denemeden sonra geçilmiş olması asıl kuvvetli trendi bu noktadan sonra başlatmış  ve arada ki 1226-1427-1576 tepe seviyeleri ise  geri dönüşlerdeki en önemli destek noktaları olarak karşımıza çıkacaktır.

Burak Gerçek
[email protected]
http://www.bilgeyatirimci.com/author/burak-gercek/

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir