Seans İçinden – 13 Eylül 2011

11:15

Cuma günü endeks 56.500 civarındayken bir miktar kar realizasyonu önermiştim. Dün de haftaya Yunanistan’ın iflas endişeleri ve Moodys’in Fransız bankalarının olası not indirimleri beklentileriyle başlamıştık. Endeks 55.000 civarından açılmış ve 200-300 puanlık bantta hareket etmişti. Ortaya çıkan risklerin artması üzerine de genelde satış yönünde olunması gerektiğini ve bir süreliğine nakitte kalıp kenardan izlemenin faydalı olacağını vurgulamıştım. Dün Çin’in İtalya’ya destek vereceği açıklamalrı ya da financial Times da çıkan bu yönde habere ve bu sabah Roubini’den gelen tweet’de IMF’nin NAB (NEw arrangements for Borrowing- yeni borçlanma imkanı)  fonlama kaynağını İtalya ve ispanya’ya da açabileceği haberi piyasalarda olumlu hava yaratmış olsa da, henüz Avrupa ve ABD borsaları için yukarı yönlü bir hareketin başladığına dair teknik sinyaller gelmiş değil. Avrupa borsalarının her yeni dibi daha önceki diplerin altında oluştu. Avrupa bankacılık sistemindeki banka kağıtlarında bugün önemli bir toparlanma görünmüyor. Obama’nın planının kongrede nasıl bir sonuç alacağı belirgin değil. Sadece yetkililerin “ekonomilerde yavaşlama var resesyon yok” mesajlarını alıyoruz. Dolayısıyla temkinli yaklaşım ve nakitte kalma mesajım değişmiş değil.

Teknik olarak Endekse baktığımızda  ise ters kama formasyonu görünümü var. Endekste sağlıklı ve güçlü bir yükselişin başladığını söyleyebilmek için grafik üzerinde gösterdiğim işlem hacmi trendinin yukarı kırılması ve endeksin 57.500 üzerinde bir kapanış yapması gerekiyor. Şu ana kadar oluşan resimde genel olarak işlem miktarı düşerken endeks artış yaptı ve bu yükseliş orta vadeli umutlu olmak için sağlıklı değil. Fibonacci geri dönüş çizgilerinin yüzde 61.8 çizgisi 57.500 civarından geçiyor. Bu seviye yukarı kırılmadan yeni pozisyon açmak riskli görünüyor. Bu seviye yukarı kırılsa bile işlem miktarının da kendi aşağı trendini yukarı kırması ve günlük bazda en az700 milyon lotluk işlem miktarının oluşması gerekir. Grafikte çizilen ters kama formasyonun içerisinde oluşacak yükseliş ve düşüş hareketlerini tahmin etmek zordur ve bu kanal içerisindeki hareketler net bir yön belirtmeyecektir. Ama kama aşağı kırılırsa sert düşüşler olabileceği için dikkatli olmak gerekir. Bu nedenlerden dolayı bir süre izlemede kalmakta fayda var. Şu an orta vadeli olarak resim Avrupa ve Amerika ekonomileri için kötü olmasına rağmen, gerektiği zaman kısa vadeli alım için uygun seviyeyi gördüğümde alım önerisinde bulunurum.

Piyasanın şu anki son durum una baktığımızda ise dow future’ları sabah yüzde 0.30 yukarıda iken şu an yüzde 0.80 aşağıda bulunuyor. Endeks ise açılışta 56 bin seviyelerinin üzerini gördükten sonra, şu an 55.750’ye hafif bir gerileme yaptı.  DAX endeksi ise yüzde 0.76 aşağıda bulunuyor. Bu da Avrupa’daki stresin devam ettiğini sinyal veriyor. Yani aslında Avrupa’daki görünümün bir anda değişmesi ve ciddi biçimde olumluya dönmesi için Avrupa kurtarma fonunun kapsamlı şekilde artırılması ve kime ne yardımın yapılacağının net bir şekilde açıklanması gerekiyor. hava genel anlamda kötü olduğu için alım konusunda bu tür zamanlarda aceleci olmamakta fayda var. Bizim endeksin 54.500 ile 57.000 aralığındaki hareketleri seansı izleyen biri açısından büyük hareketler gibi görülse de, yön belirtme anlamında çok önemli olmadığını tekrar vurgulamakta fayda var.

Önümüzdeki 3-6 ay için güvenli yatırım düşünenler, GLDTRF veya GOLDPF kodlu altın fonu paylarında alım düşünebilirler. Fakat tekrar vurgulayayım ki, vadeniz en az 3-6 ay olamalıdır. Yunanistan’ın iflas riskine karşı portföylerde yüzde 10-25 arasında bulundurulabilir. Altın şu an 1.825 dolarda bulunuyor ve teknik olarak en fazla 1700-1750 dolar arasına gerileyebilir. Bu durumda bu fon payları da düşecektir. Ama o durumda biraz daha alım yapılarak maliyet düşürülebilir.

Bu yorumu yazdığım şu dakikalarda dow future’ları ve Avrupa borsalarındaki düşüş hızlanınca bizim endeks de 55.500 seviyesine geldi. Kenardan izlemekte fayda var. Bir sonraki yorumu 16:30-17.00 arasında vermeyi düşünüyorum.  Fakat bu saate kadar eğer çok çok önemli ve piyasaların yönünü net bir biçimde değiştirebilecek haber gelirse ara yorum geçmeye çalışırım. Sağlıcakla kalınız…

JP MORGAN RAPORU:

JPMorgan raporuna göre;

Türk hisse senetleri bir çok yatırımcının düşündüğünden daha pahalı.

Türk hisseleri ancak Avrupa’daki belirsizlik azaldığında ralli yapabilir.

Bankalardaki tavsiye Overweight. En ucuz sektör ve kar artışı yaşanabilir.

En beğenilen bankalar GARAN, YKBNK ve VAKBN.

Gelişmekte olan Avrupa ülkeleri yatırımcıları Rusya ve Türkiye arasında kalabilir. Eğer global büyümedeki iyileşmeyle birlikte tüm piyasalarda toparlanma olursa o zaman Rusya Türkiye’den daha iyi performans gösterebilir. Eğer global büyümedeki iyileşme daha az kalır ancak Avrupa’daki finansal krizde bir rahatlama olursa, o zaman da Türkiye Rusya’dan daha iyi performans gösterebilir.