TCMB Para Politikası Kurulu Kararı

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Bankamız bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan faiz oranlarının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına karar vermiştir:
a) Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 4,5,

b) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3,5; borç verme faiz oranı yüzde 6,5, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 6,
c) Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’ nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 9,5.

Açık Piyasa İşlemlerine İlişkin Duyuru

Türk lirası likidite ihtiyacı öngörüleri çerçevesinde, Para Politikası Kurulu’ nun 18 Haziran tarihli toplantısında alınan karar uyarınca, 19 Haziran’dan geçerli olmak üzere, miktar ihalesi açılacak günlerde bir hafta vadeli fonlama tutarının 0,2 milyar TL ile 9 milyar TL arasında olması kararlaştırılmıştır.

Ayrıca, açılacak bir ay vadeli repo ihale miktarına ilişkin üst sınır, 19 Haziran’dan geçerli olmak üzere, her bir ihale için 0,5 milyar TL olarak belirlenmiştir.

Önümüzdeki aylarda, bir hafta vadeli miktar ihalesi ile sağlanan fonlama tutarının alt ve üst sınırlarında ve bir ay vadeli repo ihalesi ile sağlanan fonlama tutarının üst sınırında bir değişikliğe ihtiyaç görülmesi halinde, değişiklik kamuoyuna yeni bir basın duyurusu ile ilan edilecektir. Aksi takdirde yeni bir duyuru yapılmayacaktır.

11 Haziran 2013 tarihinde yapılan duyurular doğrultusunda, yukarıda belirtilen limitlerin dışında da fonlama yapılabilecektir.

M. Ali Erdinç

Bilgeyatirimci.com

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir