Seans Öncesi…Düşürülen Helikopter…

Dün piyasalarımızda coşku vardı. Öğleden sonra bir Suriye helikopterinin düştüğü haberi geldi ve ilk anda bir miktar satışa neden oldu ama, ardından piyasa çok önemsemedi. Akşam saatlerinde sayın Bülent Arınç helikopteri, sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle  bizim düşürdüğümüzü söyledi.  Bu konu dünya basınında bugün geniş yer buluyor. Piyasaya yansımasını bugün göreceğiz fakat bu sabah dolara baktığımızda yeniden 2 Tl seviyesine gelmiş durumda. Yani bu konu bir miktar stres yaratmış durumda. Dün bir ara 1.9830 seviyelerine kadar gerilemişti. Bu sabah borsada da 500-700 puan civarında aşağı yönlü bir açılış bekleyebiliriz. Hem dış piyasalarda hafif aşağı yönlü bir eğim var hem de Asya cephesinde Çin yüzde 1, Nikkei de yüzde 0.42 aşağıda bulunuyor. ABD vadelilerinde de hafif aşağı rakamlar mevcut olup Dow ve S&P500 vadelileri yüzde 0.09 civarında bulunuyor.

BIST-100 endeksi dün en yüksek 74.482 seviyesini gördükten sonra 74.259 seviyesinden kapandı. Bugün 73.500 civarından bir açılış yaparak izleyen saatlerde Merkez Bankası’ndan gelecek haberi bekleyebilir. Merkez Bankası’nın faizleri değiştirmesi beklenmiyor ama dövizdeki zorunlu karşılıklarda 50 baz puanlık bir indirim söz konusu olabilir. Bu da dolar/TL kuru üzerine geçici de olsa aşağı yönlü bir baskı oluşturabilir.

Bugün için borsa açısından teknik analiz kriterlerine göre önemli olan konu 73 binin altında bir kapanış olup olmamasıdır. Geçen haftadan bu yana alımlar vardı. Teknik olarak bir düzeltme normal karşılanmalı. FED kararı sonrasında piyasalar daha net bir yön belirleyecektir.  FED’den parasal genişlemeyi azaltma konusunda gelecek aylara atıf yapılıp, Eylül ayında başlatılmaması borsalarda yeni alım dalgaları da oluşturabilir. Fakat şu an BIST-100 için görebildiğimiz en güçlü direnç 76 bin seviyesinde olup, bu seviyenin de yukarısına hareket imkanı zor görünüyor.  Bugün ve yarın piyasa aşağı yönlü bir seyir içinde bekleme modunda olabilir.  Her an yeni bir haberle sert dalgalar da oluşabilir. Bu aşamada, yatırımcılar eğer FED’den olumlu haber bekliyorlarsa beklemede kalabilirler. EYlül ayında başlayacak bir tahvil alımını azaltma kararı borsalarda geçici de olsa sert satışlar getirebilir. Alım yapmayı düşünenler seçici olmalı. Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir