Yunanistan’ın eurodan kontrollü çıkışının euro baÅŸarısızlığına neden olmayacağını savunan Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz ve Nomura Holdings Inc.’in baÅŸstratejisti Jens Nordvig, aslında bu durumun Euro BirliÄŸi’ni daha güçlü ve istikrarlı hâle getireceÄŸini savundu.
Societe Generale SA, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nin toplam GSYH’sinin yalnızca yüzde 2.3’ünü oluÅŸturmasına raÄŸmen, ülkenin eurodan çıkma maliyetlerinden ötürü birliÄŸin dağılabileceÄŸini düşünüyor. Bloomberg’in rakamlarına göre Yunanistan’ın 356 milyar euroluk borsu ise, bölgenin toplam borcunun yüzde 4.3’üne karşılık geliyor. Avrupa BirliÄŸi rakamlarına göre Yunanistan olmasaydı, Euro Bölgesi geçtiÄŸimiz yıl cari açık yerine cari fazla verebilirdi.
Fırtınanın aşılması ve kısa vadeli pozisyonların önlenmesi hâlinde euronun büyük ihtimalle deÄŸerleneceÄŸini öngören Columbia Ãœniversitesi profesörlerinden Stiglitz, Yunanistan’ın çıkışının, bloÄŸu güçlendireceÄŸini söyledi. Stiglitz, zorlukların aşılabileceÄŸini, Almanya’nın etrafında bir grup oluÅŸacağını, bu gruba Fransa da dahil edilebilirse, euronun güçleneceÄŸini anlattı.
Döviz piyasaları da euronun dağılacağına iliÅŸkin hiçbir sinyal vermiyor. Euro iÅŸlemleri, Ekim 2000’deki rekor düşüklerinin yüzde 53 üzerinde seyrediyor. Avusturya, Belçika, Finlandiya, Fransa, Almanya ve Hollanda’nın tahvil faizleri de rekor düşük seviyelerde bulunuyor. Yunanistan’ın eurodan çıkması, bloÄŸun borç/GSYH oranını da yüzde 87.3’ten yüzde 85.5’e düşürecek.
BloombergHT