Burası da Karadeniz’in Laz Vegas’ı

Batum, doğa olarak Karadeniz Bölgesi’nin bir uzantısı ve de en görkemli kenti. Çünkü, Çoruh Nehri’nin açtığı geniş deltada, verimli ve düz topraklar üzerinde kurulmuş. Bizim Karadeniz şehirleri gibi dar bir alana sıkışmamış. Eski dokuyu ve doğayı korurken yeni ve görkemli binalarla da kenti süslemişler. Batum’un en büyük avantajı 8 km’lik kumsala sahip olması. Deniz temiz ve her yerden girilebiliyor. Bütün kıyı halka açık. Kentin ortasında da uzun havuzlar yer alıyor. Havuzlarda gece ışık oyunları yapılıyor. Kentin bir yanı deniz üç yanı ise ormanlarla kaplı.
Hilton, Shraton, Kempeski, Radisson, Prencess, Holiday Inn gibi uluslararası zincir oteller gelip yerleşmiş Batum’a. Turistler bu otellere geliyor, buradan denize giriyor. Kumar ve eğlence bu otellerde. Yasak ve kısıtlama yok ama suç da yok. Kent iyi aydınlatılmış ve gece de yaşıyor. Sahil boyu cıvıl cıvıl. Sokaklarda, caddelerde, eğlence merkezlerinde erkek kadar kadınların da yeri var. Olmayan ise polisiye olay.
Yenilenmiş Batum’u gördükten sonra itiraf etmeliyim ki, bizim kıyıdaki Karadeniz şehirlerinin ve Karadenizlilerin işi zor. Bir Samsun, biraz da fiziki mesafe uzaklığından dolayı rekabet potansiyeline sahip. Bu gidişle diğerleri, kent turizminde pastayı Batum’a kaptırır. Hemşeri ziyareti dışında doğru dürüst varlık gösteremezler. Kala kala Karadenizliler yine en güçlü ve belirgin yanlarına, yaylaya, yöresel yemeğe, folklora kalacak. Doğa demiyorum çünkü Batum da aynı.

BEN GİDERİM BATUM’A…
Acara’ya en büyük yabancı yatırımcı grubu Türkiye’den geliyor. Bazı otellerin ve kumarhanelerin işletmecisi de Türk. TL ile alışveriş yapılabiliyor. Türkiye İş Bankası’nın şube açılışı nedeniyle gittiğimiz Batum’da Türk işadamlarının bu ülkedeki yatırımları ve yatırım ortamı konusunda Acara Yatırım Ajansı Başkanı Osman Chalishkan dan şu bilgileri aldık:
■ “Batum Türkiye’ye 20 km mesafede. Havalimanı, demiryolu ve limanı var. İşçilik maliyetleri çok düşük. Türkiye’de tekstil işçisinin maliyeti 1.200, burada 250 lira. Onun için de 6 Türk tekstil şirketi burada üretim yapıyor. Acara bölgesinde faaliyet gösteren Türk şirket sayısı 260. Yapılan yatırımların tutarı 1.5 milyar dolar.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir