Seans Öncesi – Draghi’den Net Sinyal ve Toplantılar – 4 Eylül 2012-08:35

DÜn politikacılar ve bürokratlarla toplanan AMB Başkanı Draghi 3 yıla kadar tahvil alımının yapılabileceğini ve bu durumun AMB’nın duruşunu bozmayacağını söyleyince Avrupa’da olumlu hava vardı. Brüksel’de kapalı kapılar ardında yapılan parlamento görüşmelerinde Draghi, kısa vadeli tahvil alımlarının, ülkeleri finanse etmekten sayılmadığını belirterek, düşük vadeli tahvillerin AB yasalarını ihlal etmediğini ve mevcut yasal çerçeveye de uygun olacağını söyledi. Fransız Hristiyan Demokrat Partisi vekillerinden Gauzes, Draghi’nin “Mesela 3 yıl tamam, ancak 15 yıl değil” dediğini belirtti.

Bugün Avrupa’da önemli toplantılar var ve piyasalar bu toplantılara odaklanacak olup, toplantı sonralarında yapılacak açıklamalar oldukça önemli etkiler yaratabilir. Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy bugün Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile görüşmek üzere Berlin’e yol almaya hazırlanırken, İtalyan Başbakan Mario Monti de Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşmek üzere Roma’ya gidiyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin dün yetkililere finansal sıkıntıdaki ülkelerin borçlanma maliyetlerini aşağı çekmek için 3 yıllık ülke tahvillerini satın alabileceğini söylemesinin ardından Euro liderlerinin de bu konuyu görüşeceği tahmin ediliyor. Ayrıca Yunan maliye bakanı ile Alman Maliye Bakanı da bir araya geliyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Avrupa Birliği’nin bütçe gelirinin yüzde 45’ini oluşturan Almanya, Fransa, İngiltere ve Hollanda’daki risklere dikkat çekerek Avrupa Birliği’nin Aaa olan uzun vadeli kredi notunu negatife çekti. Kuruluş aynı zamanda AB’nin orta vadeli kredilerinin notunu da düşürdü.

Tüm bu gündem ışığında piyasalarda umutlu durum devam edecektir. Bunu da Euro/dolar paritesindeki hareketlerden anlıyoruz. Parite yeniden 1.26 seviyesini geçti ve bir şeyler yapılacağı umutları var. En azından 6 Eylül toplantısında Draghi’den tahvil alımına ilişkin net bir resim verilecektir ama zaten dünden itibaren bu beklenti fiyatlara girdiği için, eğer aksi olursa piyasalar üzerindeki etkisi çok olumsuz olur. Yani AMB tahvil alımı konusunu netleştirmeyen bir toplantı yaparsa hava bozar. Fakat Dgrahi bunu dün açıkça belirttiği için zannedersem 3 yıla kadar vadesi olan tahvillerin alımı konusu halledilmiş görünüyor. Buna bir de ABD’de FED’in 12 EYlül toplantısı sonrasında verebileceği QE3 tarih sinyalini eklersek piyasaların olumlu havasını korumasını bekleyebiliriz.

Borsamız dün tahmin ettiğim gibi davrandı ve dalgalanma genel olarak 66.750 ile 67.250 arasında oldu ve endeks 67.208 seviyesinden kapandı. Bugün, belirgin bir düşüş trendi veya aşağı yönlü bir hareketin başlaması olasılığı zayıf görünüyor. En fazla 66.500’deki destek çalışır diye düşünüyorum. Tabi bu arada Avrupa’daki toplantı sonuçları izlenmelidir. Bir sonraki yorumumu saat 11:30’da vereceğim, önemli gelişmeler olursa twitter’dan mesaj atarım (@yerdinc65). Saat 09:10’da Bugün TV’deki “Paranın Rotası” programında daha ayrıntılı teknik analizleri izleyebilirsiniz.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.