Seans Öncesi – Mali Uçuruma Son Saniyeler… 08:45

Geçen cuma günü ABD borsalarında yüzde 1.20’yi geçen sert düşüşler vardı. Dow endeksi yüzde 1.21 gerilerken, S&P500 endeksi yüzde 1.10 geriledi. Pazar günü senato toplandı. Bunun öncesinde de 24 saate varan görüşmeler yapıldı fakat, üzerinde anlaşılmış bir metin senatoya gelmediği için oylama da yapılamadı. Bu görüşmeler sıkı bir şekilde devam ediyor. Çünkü en asgari müştereklerde bir anlaşma sağlanamazsa, ABD’nin notu 2 Ocak günü değişebilir. Piyasalarda bunun stresi var. Stres sadece bu konudan kaynaklanmıyor. Bu konuda tamamıyla anlaşma sağlansa bile, bu sefer ABD’nin borçlanma limitinin artırılması ciddi bir sorun olabilir ve bunun sinyallerini de alıyoruz. Görüşmenin tıkandığı ana noktalardan ilki “hangi gelir dilimindekilerine  vergi artışı geleceği ve ikincisi de sosyal harcamalardan ne kadar kesinti yapılacağı”. Bugün piyasalar stresli bir şekilde bu gelişmeleri takip edeceklerdir.

2013’e girerken, Cumhurbaşkanımız sayın Abdullah Gül, yeni SPK yasasını onayladı ve SPK Başkanlığına Vahdettin Ertaş atandı. Bu iki konudaki gelişmeler Türk Sermaye Piyasaları açısından önemli bir milat olacak. Artık İMKB tarih oldu ve BORSA İSTANBUL A.Ş. doğdu. Yeni çocuğumuzun bütün Türk Milletine hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. İnşallah bu gelişmeler hızlı büyüyen, yatırımcı sayısının ve tasarrufların her geçen gün hızla arttığı bir dönemin başlangıcı olur.  Fakat yatırımcılara kötü haberim var. Bu aşamadan sonra hem borsada işlem maliyetleri artacak (işlem komisyonları artacak), hem de birçok veriyi görmek için yatırımcı ekstra maliyetlere katlanacak. Yasa onaylanmadan bir iki hafta önce takas verilerine de ücret geldi. Veri dağıtım şirketleri artık takası göstermek için mecburen ücret almak zorundalar. MATRIKS bu verileri göstermek için aylık abonelik ücretlerine 2.5 Tl ücret biçti.

SPK Başkanlığına atanan sayın Vahdettin Ertaş’ın özgeçmişine baktığımızda, sektörün içinde yetiştiğini ve SPK’nın en önemli kademelerinde görev aldığını görüyoruz. Yani çekirdekten yetişme biri. Kendisine hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. Öyle bir zamanda atandı ki, yapacağı çok fazla iş var. Belki de en önemli işi, yatırımcı güvenini yeniden tesis etmek olacak. Bu bağlamda “yatırımcı seferberliği” ve “halka arz seferberliği”ni devam ettirecektir.  Eski yasada var olan, ama yeni yasada yeniden düzenlenen bir madde var ki, şu an ekonomi ve finans köşe yazarları bu konuya özel ilgi gösteriyorlar. Hafta sonunda sevgili Atilla Yeşilada da bu konuya parmak basmıştı. Sayın Yeşilada’nın yazısında benim daha önce Bugün gazetesinde yazdığım bir yazıya vuru yapılarak yasanın “piyasa bozucu işlemler” maddesini vermiş ve yorumlamış.  Yasa maddesi şöyle;

“Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan, rapor hazırlayan ya da bunları yayanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Ancak kişi pişmanlık göstererek, 500 bin TL’den az olmamak üzere, elde ettiği veya elde edilmesine sebep olduğu menfaatin 2 katı miktarı Hazine’ye, soruşturma başlamadan önce öderse hakkında cezaya hükmolunmayacak.”

Sayın Yeşilada şöyle devam ediyor;

“Değerli dostum ve çok kıymetli finans ekonomisti Yaşar Erdinç, yukarda alıntı yaptığım makalesinde yeni kuralın eskiye nazaran daha hafif olduğunu, çünkü SPK’ya ispat yükümlülüğü yüklediğini öne sürüyor.  Bence ise tam tersi.  SPK aynen RTÜK’ün uyguladığı “ölümü göster, sıtmaya razı et ” stratejisi uygulayacak. Yani para cezasını kabul edip susarsanız olay bitecek,  yok mahkemeye gidip kaybederseniz, para cezasının üstüne bir de 5 yıla kadar hapis eklenecek.” (Atilla Yeşilada’nın yazısının tümü için tıklayınız)

Yukarıdaki görüşe bir itirazım olamaz, çünkü gelecekten bahsediyor. Gerçekten de sayın Yeşilada’nın söylediği şekilde bir uygulama görebiliriz ve haklı çıkabilir.  Fakat bu konuda önemli bazı bilgileri paylaşmak istiyorum. Edindiğim bilgiye göre yasanın “muğlak” görünen sadece bu maddesi değil, eleştirilebilecek diğer maddeleri için yönetmelikler hazırlanıyor. Bana gayri resmi olarak anlatılan bilgi  şöyle; “piyasa bozucu eylemler” yönetmeliklerde öyle tanımlanacak ki; yoruma yer bırakmayacak. Bu madde özellikle tahtalarda manipülasyon olarak adlandırılamayacak fakat piyasada arz ve talebe göre fiyat oluşumunu engelleyen örneğin 1 lotla kapanış yapma veya aynı fiyattan çok sayıda işlem yaparak likiditeyi olduğundan farklı gösterme, aynı gün içerisinde fiyat hiç değişmediği halde hem alış hem de satış tarafında olma gibi piyasayı bozan eylemler olacak. BU sayede kendine maddi çıkar sağlayanların elinden bu paralar alınacak. Hatta sağladığı menfaatin iki katına kadar ceza uygulanabilecek. Eğer yasanın bu maddesi bu şekilde yönetmelikle çok açık bir şekilde düzenlenir ve uygulama bulursa, yatırımcılar  kendileri üzerinde oyun oynayanların anında cezalandırıldığını görebilirler ve bu da yatırımcı güvenini artırabilir.  Belki çok iyimser olduğum düşünülebilir fakat bu konuyu, yönetmelik yayınlandıktan sonra tekrar irdeleyeceğim. Varsayalım ki, bir finans yorumcusu veya ekonomist bir yorum yayınladı ve faizlerin yükseleceğinden bahsetti. Bu yorumcu iki amaçla bunu yapmış olabilir; 1)  ekonomi ve finans bilgisini okuyucularına aktarmış ve yatırımcıyı uyarıyor ve bilgilendiriyor olabilir. 2) Bu yorum ve analizi yaparak, faiz yükselişinden önce pozisyonunu almış ve bu yönde bir gelişme olduğunda bundan kendine maddi çıkar sağlıyor olabilir.

İşte SPK bu noktada bu kişinin kendisine ne kadar maddi çıkar sağladığını bulmaya çalışacak. Bu kişinin bu amacını ispatladığında para cezasına hükmedebilecek.

Ben yanılıyor olabilirim. Tebliğ yayınlandıktan ve muğlak görünen herşey netleştikten sonra daha sağlıklı bir yorum ve analiz verebilirim. Dilerim Sevgili Atilla haklı çıkmaz. Çünkü haklı çıkarsa, sermaye piyasalarına ilişkin en önemli UNSUR olan BİLGİ hiç kimseye ulaşmaz. Böyle bir durumda, artık yorumlarımızda yön belirten hiç ama hiç bir kelime kullanamayız. Piyasalar derinleşmez, herkes susar. Herkesin sustuğu yerde, manipülasyonun alası olur.  Sayın Vadettin Ertaş’ın işe başlar başlamaz, bu konuyu aydınlatıcı bilgi vermesi ve maddeyi açıklığa kavuşturması çok yerinde olacaktır.

Bu sabah Asya ve ABD vadelilerinde stres görünmüyor. Fakat önümüzdeki 24 saat çok sıkıntılı geçecek. Borsada ilerleyen saatlerde, ABD’den gelen haberlerle stres artabilir. Yatırımcı izlemede kalsa iyi olur. Daha önce  defalarca yazdığım üzere, mali uçurum konusu netleştikten sonra, daha yüksek endeksten pozisyon açmak, şu ankine göre daha az risklidir.  Önümüzdeki 6 ay için uygun gördüğüm hisseleri daha önceki yazımda  vermiştim. Bu tabloya ileride eklemeler yapacağım. Bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.