Yılın ilk yarısında ithalatta yüzde 2.1 azalışa karşı, ihracatta 13.4 artış sağlanarak dış ticaret açığı geriletilmişti. Temmuz ve Ağustos ayının 28 gününde ise ihracatta önemli gerileme gözleniyor. Bu yeni gelişme dikkat çekerken neler yapılabileceğinin düşünülmesini gerekli kılıyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi iki gün sonra Karabük’ten AÄŸustos ayı ihracat rakamlarını açıklayacak. Arkadaşımız Hüseyin Gökçe, 28 AÄŸustos tarihi itibariyle elde olan rakamları deÄŸerlendirirken, Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.8 düşüşün ardından, AÄŸustos ayındaki yüzde 17.5’lik bir gerileme olmasını “İhracatçı ayağını frenden çekmedi” deÄŸerlendirmesiyle sunuyor.
Bu yılın ilk altı ay dış ticaret verileri ihracatın yüzde 13.4 artışla 74 milyar 372 milyon dolara ulaÅŸtığını, ithalatın ise yüzde 2.1 azalışla 117 milyar 113 milyon dolara gerilediÄŸini gösterirken, dış ticaret açığı da altı aylık dönemde 54 milyar dolardan 42 milyar dolara gerilemiÅŸ oluyordu. Bu deÄŸerler “YumuÅŸak iniÅŸ” içersinde ihracatın artarken, ithalatın az daha olsa düşmesiyle dış ticaret açığının daralması açısından olumlu bir tablonun ortaya çıktığı sonucuna varmamıza neden oluyordu.
Son iki ay resmi ithalat verileri henüz TÜİK tarafından açıklanmış deÄŸil, ama son iki ayda ihracat rakamlarında önemli bir gerileme olduÄŸunu görüyoruz. AÄŸustos’un 28 günlük verileri ihracatımızın güçlü ayaklarında gerilemelerin yüksek oranlı olduÄŸunu ortaya koyuyor. Otomotiv ihracatı yüzde 29,3, Hazır giyim-konfeksiyon yüzde 23.1, demir ve demir dışı metallerde yüzde 25.1, kimyasal ürünler yüzde 15.1 geçen yılın aynı ayına göre düşüş gösteriyor.
Artış gösteren sektörler arasında yüzde 8.5 artışla yaÅŸ meyve- sebze, yüzde 12.7 oranında artışla savunma ve havacılık sanayi yer alıyor. Ayrıca, son aylarda İran’a altın ihracatının tartışıldığı mücevher sektöründe de artış yüzde 22.5 ile devam ediyor.
Bu rakamlar yılın ilk altı ayındaki dış ticarette ihracat artışı, küçükte olsa ithalattaki daralma hem dış ticaret açığımızın daraldığını, hem de en önemli sorunlarımız arasında yer alan cari açığın azaldığını olumlu bir gelişme olarak ortaya koyuyordu. Ancak, ihracatta temel sektörlerimiz başta olmak üzere son iki ayda ihracattaki gerilemeler dikkat çeken bir tablonun karşımıza çıkmasına yol açıyor.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.