Seans Öncesi Borsa Yorumu / Borsa’da Güçlü Duruş Devam Ediyor

Dün dış piyasalardaki olumsuz havaya bağlı olarak düşüşle açılan Borsa İstanbul, gün içerisinde hiç de fena…

bist100-8-nisan-2014

Dün dış piyasalardaki olumsuz havaya bağlı olarak düşüşle açılan Borsa İstanbul, gün içerisinde hiç de fena performans göstermedi. Kapanışta sadece yüzde 0.13 gerileme yapan endeks, 72.489 seviyesinden kapandı. Dün gün boyunca, 72 bin ile 72.850 aralığında bir dalgalanma oldu. İkinci seansın başında ve saat 16.00’dan sonra bir miktar satış baskısı vardı ama bu satışlar çok güçlü hacimlerle gelmedi.

Dün Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı Kayseri’de verdiği konferansta önemli açıklamalar yaptı. Anlaşılan o ki, 24 Nisan’da yapılacak toplantıda Merkez Bankası büyük ihtimalle faiz indirmeye başlayacak ve bu indirimin koridorun üst bandında olmasını bekleyebiliriz. Enflasyon konusunda olumlu mesajlar veren Erdem Başçı, Faiz kararını PPK’nın vereceğini söyledi. Ayrıca kredi büyümesinin kısa süre içinde yüzde 15’e kadar gerileyebileceğini belirterek, faiz indirimine gerekçeyi de hazırlamış oldu.

Borsaya dönecek olursak, 73 bin civarında dün zorlandı, fakat dış piyasalarda çok olumsuz bir hava olduğunu da vurgulamakta fayda var. Bu aşamada özellikle banka ve holding hisselerinde yorulmalar görüyoruz. Dün günlük işlem miktarı yaklaşık 550 milyon lota kadar geriledi. Dolayısıyla dünkü seans içi yatay kanal hareketini, alıma devam etme veya mal toplama hareketi olarak değerlendiremeyiz. Daha önceki yorumlarımda da vurguladığım üzere, şu an gelişmekte olan ülkelere bir para girişi var. Bu para girişinden biz de faydalanıyoruz. Fakat diğer GOÜ’lere göre bizi belirgin biçimde pozitif ayrıştıracak çok sayıda sebep şu an için sayamayız. Enflasyon yukarı gidiyor, faizlerin siyasi kararlarla indirilmesi düşünülüyor, siyasi riskler çok azalmasına rağmen, önümüzde bir Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Eğer yatırımcılar, artık Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasını ve bunun ardından genel seçimlerde Abdullah Gül’ün Başbakan olmasını fiyatlıyorsa, bunun erken bir fiyatlama olduğunu düşünürüm ve olası farklı senaryolarda bu durum piyasaya sert satışlar getirir. Teknik bir değerlendirme yapmak gerektiğinde ise, şu anki yükselişin güçlü olduğunu, önümüzdeki 2-3 ay içinde  yükselişin devam edebileceğini, kısa vadede endeksi 75 binlere kadar taşıyabileceğini hatta ilerleyen zamanlarda 80 bin seviyesinin bile hedeflenebileceğini söyleyebiliriz. Fakat, 63 binden başlayan 10 bin puanlık yükselişin soluksuz devam etmesini bekleyemeyiz. Bir kâr realizasyonu mutlaka gelir, fakat orta vadeli yükseliş trendinin devam etmesini bekliyorum. Bir kar realizasyonu geldiğinde ise satış yapmak çok zordur. Kâr satışlarının iki türlü geleceğini söyleyebiliriz. Birincisi; Endekste sert bir yükseliş görürseniz ve saatlik grafiklerde, 1 saatte olan hacim 200 milyon lotu geçerse ve piyasaya sürekli yeni alıcılar geliyorsa ve kademeler hızlı bir şekilde yukarı gidiyorsa, işte bu aşamada alım yapmamak gerekir. Fakat piyasayı izleyen birinin bu tür bir ortamda alım yapmaması neredeyse imkansızdır. İkincisi ise daha sinsice olur, bazen satış gelir, hacim düşüktür, sonra toparlanma görülür ve bu tür hareketler sadece bir günde değil 3-5 güne yayılır ve sonrasında herhangi bir sebeple çok sert biçimde destekler kırılır. İşte o zaman satış yapmak zordur.

Bu sabah dış piyasalarda karışık bir hava var. Dün ABD endeksleri yüzde1’in üzerinde değer kaybetti. Bugün vadeli endeksler düne göre yüzde 0.17 civarında yukarıda bulunurken, Asya cephesinde Çin artarken, Japonya düşüyor.

Tahvil ve bono piyasasında gösterge faiz dün 10.50 direncini de kırarak 10.41 seviyesine kadar geriledi. Dün MB Başkanı sayın Başçı’nın açıklamaları, Merkez Bankası’nın kararlılığı ve bağımsızlığı konusunda piyasalar tarafından olumlu olarak algılanmış görünüyor. Başkan, fonlama maliyetlerinin bir miktar daha aşağı çekilebileceğini söyleyince, dün gösterge faiz sert bir şekilde geriledi ve yeni bir dip oluşturmaya çalışacaktır.

NOT: sizlere daha önce TV’de bahsettiğim kağıt ile ilgili rapor vereceğimi belirtmiştim. Ama geçen hafta içinde paramineyapayim.com sitesinden danışmanlık alanlardan bir ürün bazında o kağıt hakkında uzun vadeli öneri yaptığımız için şu an burada bunu yazarsam, sanki “önce kendileri aldı ve şimdi de piyasaya aldırıyorlar” algısı oluşabilir ve etik olmaz.  Bu nedenle lütfen beni bu konuda affedin.

“Seans Öncesi Borsa Yorumu / Borsa’da Güçlü Duruş Devam Ediyor” ile ilgili 5 yorum

  1. aynen katılıyorum hocam,siz hisse veripte borsada düşmeye ve bu düşüş hisseye yansırsa şaibe altında kalabilirsiniz.dogru düşünmüşsünüz.

  2. Hocam siz verin yine de herkes hesabını yapar uygun görürse alır almaz zaten uzun vadeden bahsederek zaman zaman olacak düşüşlerde almamızı blirtmiştiniz.
    Yine de karar sizin tabi saygıyla karşılarız.

  3. üstat geçen gün son saatlerde şu kadar 60dk lıklarda milyon lot işlem oldu , güç kaybetti güç kazanması için 69-70 bine çekilme bekliyorum dediniz, verdik malı gitt.
    Şimdi 79-80 bin diyorsunuz.
    Suçlamak için değil de yani piyasa da baş döndürücü değil mi?
    Siz dahi bir öyle bir böyle kararsız kalıyorsanız biz ne yapalım.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir