Haftaya Başlarken DOLAR Analizi- Yaşar Erdinç

Dolar geçen haftayı düşüşle kapadı. Haftaya 1.6040 seviyesinden başlayan dolar 1.5745 seviyesine kadar geriledi.  Bu sırada dış piyasalarda genel olarak olumsuz bir hava vardı ve Yunanistan’ın notu düşürülmesine rağmen,  dolarda geri çekilme gördük.
Daha önceki yazılarımda doların 1.5750 civarında önemli bir desteği olduğunu ve bu destekten sonra tekrar yukarı döneceğini düşündüğümü belirtmiş ve dövizde yukarı yönlü hareketler beklediğimi vurgulamıştım.
Fakat raporun başında verdiğim yabancı rapor özetlerinde gördüğünüz üzere, Merkez Bankası’nı ziyaret eden birçok yabancı, söz birliği etmişcesine, şu an Merkez Bankası’nın dövizin yukarı hareketinden rahatsız olduğunu ve dövizdeki yukarı hareket hızlanırsa hem döviz alım ihalelerini azaltarak hem de faiz artırarak cevap vereceğini belirtiyor.  Bu tür bir beklenti doğrudur.  Çünkü dövizin her ay yüzde 2-3 yukarı gitmesi, enflasyon üzerinde yeni maliyet baskıları oluşturacak ve enflasyon hedeflerinden sapmaya neden olarak Merkez Bankası’nın kredibilitesini olumsuz etkileyecektir.
Demek ki Merkez bankası dövizdeki yukarı yönlü hareketlerden  rahatsız olduğunu çok net bir şekilde vurgulamıştır.
Geçen haftaki düşüşte Merkez Bankası’nın döviz piyasasındaki günlük alım ihale miktarını  50 milyon dolardan 40 milyon dolara indirmesinin etkili olduğunu düşünüyorum.  Fakat bu tür gelişmeler kalıcı etki yerine döviz üzerinde geçici etki yaratır. Eğer geçen hafta dolar, meerkez Bankası’nın bu sinyalleri nedeniyle düşmüşse ama içsel olarak yukarı gitme potansiyeli taşıyorsa, yön yeniden yukarı dönebilir. Fakat dolar için süt direnç noktası 1.61 civarı olur ve o seviyeyi hemen aşmayabilir.
Görünen ve işlenen konu o ki; Merkez Bankası hemen bir faiz artırımına gitmeyecek ama dövizdeki hareketleri yakından izleyecektir.
Merkez Bankası bu sinyali vermiş olsa da, kanımca  döviz yukarı gitme eğiliminde olacaktır. Çünkü MB’nın şu ana kadar izlediği para politikası yabancı tarafından yeterli ve kredibl görülmemektedir.  Sonuç olarak, MB ne zaman iç talebi kısıcı aktif apra politikasına geçerse ve seçim sonrasında net olarak görülebilecek iç talebi kısıcı tedbirler alınırsa, işte o zaman döviz kurlarında yeniden aşağı yönlü hareket göreceğimizi zannediyorum.
Sonuç olarak, dövizde long olmak gerektiğini düşünüyorum.   1.5700 civarı dolarda long olmak adına uygun seviyeler olarak karşımıza çıkıyor. Fakat 1.5670’in altına gerilerse long poizsyon  kapatılmalıdır.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir