Borsada Yükseliş Devam Eder mi

Bankacılık sektörü net karı Nisan ayında bir önceki aya göre %39, geçen yılın Nisan ayına göre %37 aşağıda kaldı. BDDK bankacılık sektörünün Nisan ayı bilançosunu dün yayınladı. Sektörün ilk dört aydaki net karı 6.9 milyar TL ile geçtiğimiz yılın aynı döneminin %19 altında gerçekleşirken, Nisan ayı özeline indiğimizde hem bir önceki aya göre hem de geçtiğimi yılın aynı ayına göre kar düşüşü oldukça ciddi boyutlarda gerçekleşti.

Bankaların Nisan ayında ticari işlemlerinden yazmış oldukları 276mn TL tutarındaki net zarar bu düşüşteki en önemli etkenlerden biri olarak görünmekte. Ticari gelir/gider’e göre düzeltilmiş net faiz marjı Nisan ayında bir önceki aya göre %25 bir önceki Nisan’a göre ise %23 düşüş sergiledi. Toplam gelirlerde de hem marj düşüşünün hem de faiz dışı diğer gelirlerdeki düşüşün etkisiyle, yıllık %26 aylık ise %35 daralma görüldü. Her ne kadar kredi karşılık giderlerinde de ciddi miktarda bir düşüş olsa da, bu olumlu etki Nisan ayındaki karın sert düşüşünü engellemeye yetmedi.

Nisan ayı sektör rakamlarının yılın ikinci çeyreği için çok olumlu bir tablo çizmediğini düşünüyoruz. Sanayi üretim endeksi açıklanıyor. TUİK bugün Nisan ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıklayacak. Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi, 2011 yılı Mart ayında gecen yılın aynı ayına göre % 10.4, bir önceki aya göre ise % 12.7 oranında artış göstermişti. Mevsimsel etkilerden arındırılmış endeks ise bir ay öncesine göre %0,4 oranında düşmüştü. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2011 yılı Maına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi % 4.5, imalat sanayi sektörü endeksi % 10.4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi % 11.9 artmıştı.

Ekonomi Bakanı Babacan, BDDK’nın artan cari açıkla mücadelede daha etkin olmasının beklenebileceğini belirtti. Babacan, dün yaptığı açıklamada BDDK’nın kredi büyümesini yavaşlatmak için banka bazlı tedbirlere başvurabileceğini söyledi. Hatırlanacağı gibi, HSBC’nin son bankacılık sektörü raporunda banka bazlı tedbirlere başvurmasının kredi büyümesini önlemek konusunda daha etkin bir çözüm olacağı söylenmekteydi.

Ancak halen, banka bazlı tedbirlerin hangi metotlarla alınacağı ile ilgili bir bilgi bulunmamakta. PET ithalatında vergi uygulamasının tekrar başlatılması de yer alan habere göre, 2007 yılından 2011 yılı başına kadar uygulanan PET’te ithalat vergisinin tekrar getirilmesi gündeme alındı. Verginin kalkması sonrasında, sektörde haksız rekabet yaratıldığını ve yerli üreticilerin zor durumda bırakıldığını iddia eden Petkim Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bu kararını destekliyor.

Petkim için olumlu olması beklenen bu gelişme, maliyetlerin artacak olması nedeniyle gıda ve içecek üreticileri (Coca Cola İçecek gibi) için olumsuz olacaktır. [PETKM.IS Mevcut Fiyat:L, Endeksin Üzerinde Getiri], [CCOLA.IS Mevcut Fiyat: 22.20 TL, Hedef Fiyat: 24.30 TL, Endekse Paralel Getiri]

Çimento şirketleri lokavt kararı aldı. Türk çimento üreticileri sendikası, işçi sendikalarının grev kararı alması üzerine lokavta gitmeye karar verdiklerini açıkladı. Geçmişte yaşanılan örneklerde belirli bir süre sonra çözüme ulaşıldığı görülmekle birlikte süregelen grev ve lokavtın üretimde durmaya yol açması durumunda şirketlerin operasyonel karlılığı etkilenebilir.

Global piyasalar Avrupa borsalarında karışık seyir hakim olurken, ABD borsaları yükseliş eğilimi ile başladıkları günü Fed Başkanı Bernanke’nin ABD ekonomisinin zayıf seyrine vurgu yapan konuşması sonrasında kapanışa doğru gelen satışlarla ortalamada %0.1 geriledi. Asya borsaları bu sabah itibariyle global ekonomik aktivitenin yavaşlayacağı beklentileriyle satış eğilimli hareket ederken, ABD future’ları da ortalamada %0.1 gerilemiş durumda.

ABD 10 yıllık tahvilin getirisi %3.0 seviyelerinde yatay kalırken, EURUSD paritesi 1.456 ‘ 1.470 bandında hareket ettiği günü bandın üst tarafında 1.469 seviyelerinden tamamladı. Güne 1.468 seviyelerinden başlayan EURUSD paritesinde Fed Başkanı Bernanke’nin dün yaptığı açıklamaların etkileri bugün de hissedilecek görünüyor. Almanya sanayi üretim verişinin de açıklanacağı günde EURUSD paritesinin 1.47 seviyelerini aşabileceğini düşünüyoruz.

Yarın ki Avrupa Merkez Bankası’nın faiz toplantısı öncesinde EURUSD paritesinin gün içinde 1.455 ‘ 1.476 bandında hareket etmesini bekliyoruz. Altın fiyatları dün dar bir bantta hareket ederken, günü USD 1544 seviyelerinden tamamladı. Bu sabah itibariyle USD 1541 seviyelerinden başlayan altında, yarın ki Avrupa Merkez Bankası’nın faiz toplantısı öncesinde dar bant hareketinin devam edebileceğini tahmin ediyoruz. Buna bağlı olarak altının gün içinde USD 1530 ‘ USD 1560 aralığında işlem görmesini bekliyoruz.

Yurtiçi piyasalar Hisse senedi: Global piyasalardaki negatif eğilime bağlı olarak temkinli bir açılış beklediğimiz İMKB tarafında yukarı yönlü hareketin devam edip etmeyeceği bugün açıklanacak olan Nisan ayı sanayi üretim verileri tayin edecek görünüyor. Türkiye’ye ilişkin risk algılamalarının da belirleyici olacağı günde İMKB-100 için gün içi hareket aralığımız 63,200 ‘ 65,400.

Bono: Bu sabah tezgahüstü piyasalarda yatay açılan gösterge bononun gün içinde %8.8 – %9.1 aralığında hareket edeceğini tahmin ediyoruz. Bu arada Hazine dün gerçekleştirdiği 2 ihaleyle piyasalardan, rekabetçi olmayan satışlar dahil, net TRY 2.2bn satarken, ihaleye olan ilginin zayıf kaldığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte 20 Şubat 2013 vadeli tahvil ihalesinde faizleri %8.95 seviyelerinde oluşurken, 4 Haziran 2014 vadeli sabit kuponlu tahvil yesinde gerçekleşti.

Döviz: Bugün için USDTRY tarafında Nisan ayı sanayi üretim verileri takip edilirken, piyasalardaki risk algılamaları da yön konusunda belirleyici olacak. USDTRY’nin gün içinde 1.570 ‘ 1.590 aralığında hareket etmesini bekliyoruz.

kaynak

http://www.ekoklinik.com

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir