Seans İçinden – 14 Haziran 2011

16:09

 

Moodys isimli derecelendirme kuruluşu, Türk Bankalarının görünümünü negatiften durağan’a yükseltti. BU haber piyasalara alış getirdi.  Son haberler MATRIKS’den geçtiği şekliyle şöyle;

MOODY’S: DOGU AVRUPA’DA BANKACILIK SISTEMININ GORUNUMU 6 ILA 12 AY ICINDE ISTIKRAR KAZANMAYA DEVAM EDECEK

MOODY’S: DOGU AVRUPA’DA 1- CABUK TOPARLANACAK VE 2- DAHA YAVAS TOPARLANACAK BANKACILIK SISTEMLERI VAR

MOODY’S CABUK TOPARLANACAK SISTEMLER ARASINDA RUSYA, TURKIYE, POLONYA, CEK CUMHURIYETI, AZERBAYCAN VE OZBEKISTAN VAR

MOODY’S: BU ILK GRUPTAKI ULKELERIN BANKACILIK SISTEMLERINDE GORUNUM NEGATIF’TEN DURAGAN’A YUKSELTILDI

MOODY’S: OZELLIKLE TURKIYE VE POLONYA’DA SAGLIKLI KREDI ARTISI, KARLARDA DUZELME VE TABANA YAYILAN BUYUME BEKLIYORUZ

Bu haberle birlikte alımlar geldi ama, bir miktar kar satışı da hemen bunu izledi.  Şu an hissede olanlar beklemeye devam edebilirler. daha önceki yazımda satış baskısı sonucunda bir anda alımların gelebileceğini belirtmiştim ama bildiğim birşey yoktu. Yeni bir şeyler oldu ve alımlar geldi. Panik yapmadan izlemede kalmakta fayda var.

 

 

 

14:50

Seans içi yorumu saat 11:20 civarında vermiştim ve endeks 63.300 civarındaydı. Bu yorum sırasında aşağı yönlü bir hareket olabileceğini ve desteklerin kırılabileceğini ama bunun ayı yuzağı durumları oluşturabileceğini vurgulamıştım. Genel olarak dış piyasalar olumlu bir hareket içindeydiler. Fakat bizim borsaya yer yer satışlar geliyordu.  Bu satış baskısı yüksek hacimlerle oluşmuyordu. Ardından endeks 62.500’e kadar düşerek ilk seansı kapattı.  Bu kapanış dün verdiğimiz 62.850 stop-loss desteğinin altında oldu.  İkinci seansa başladığımızda ise endeks boşluk bırakarak 62.100 seviyelerine kadar düşmüş bulunuyor. Peki dış piyasalar olumluyken, bu düşüş ne anlama geliyor? Ayrıca bu düşüşün anlamı,  bir satış baskısı yaratıp alttan alma isteği mi? Yoksa, başka bir olumsuz gelişme mi var?

Şu an yapılabilecek en büyük yanlış bu satış baskısının endeksi düşürüp alttan alım amaçlı olduğunu söylemek olur. Genelde hisse pozisyonu olanlar bu şekilde düşünüyorlar.  Piyasa belirli bir yöne doğru gidiyorsa piyasa ile savaşmamak gerekir. Peki sabah yaptığım yorumda anlattığım üzere bir ayı tuzağı oluşabilir mi?  Öncelikle şu anki düşüşün sebebini açıklayayım.  Aldığım haber ve duyumlara göre, son cari açık rakamından sonra, bildiğiniz üzere bütün yerli yabancı yatırımcıların gözü kulağı hükumetten gelecek ekonomi politikası açıklamalarında bulunuyor. Bu bağlamda özellikle BDDK’dan bazı sert tedbirlerin yolda olduğu ve bu tedbirler açıklandığında bankaların karlılığını olumsuz etkileyeceği için şu an satış baskısının arttığı ve bu konuda duyum alanların bu satışları yaptığı belirtiliyor. BDDK’dan gelecek ek acı önlemler hakkında bir bilgim yok ve bu tür bir bilginin de sızdırılacağını düşünmüyorum. Fakat, hükumet ayağından bu konuda sızma olduğu ve bazı sinyallerin özellikle yabancı yatırımcılar tarafından alındığı izlenimi ortaya çıkıyor.

Bu tür bir durumda bu konuda bilgiler kamuoyuna açıklanana kadar piyasa satış yiyebilir ve bu önlemler açıklandığında satışlar had safhaya gelir ki, herkesin haberi duyduğu anda satmaya başladığı ve sürü satışlarının geldiği yer genellikle dip olur. Sözün kısası, ortada bir haber var ve bu haber henüz açıklanmış değil. Bunu önceden haber alanlar satıyorlar. Herkes bu haberi duyduğunda satışa geçtiğinde de büyük olasılıkla alım yapacaklardır. Bu nedenle ne açıklanacaksa hiç geciktirilmeden ilgili kurumlar tarafından açıklanmasında fayda var.  Bu aşamada yatırımcı bu konuda nasıl davranması gerektiğine kendi karar vermelidir.  Bu tür zamanlarda, haberin ne zaman çıkacağını bilmediğiniz için zamanlama yapmak zor. Bu konuda gelişme olduğunda tekrar yorum geçeceğim… Fakat şu anki durum hiç hoş değil ve birilerinin daha fazla bilgi sahibi olması da kabul edilebilir değil.

NOT: BU yazı ayrıca haber olarak “yaşar erdinç” kategorisinde de yer almaktadır. Birçok okuyucum sürekli olarak seans içi yorum bölgesini takip ettikleri için gözden kaçabileceği düşüncesiyle buraya da ekledim.

 

11:20

Yukarıdaki grafikte dünyanın önemli borsalarının ve endekslerinin perfromansını görüyorsunuz. Bu sabah itibariyle çin’den gelen imalat verileri Asya’da olumlu bir hava yarattı. Bunun üzerinde Asya endeksleri yukarı yönlü hareket içerisinde bulundular. Bu durum şu an ABD borsalarının future’larına da yansıdı ve dow, S&P future’ları  ve DAx yüzde 0.60’dan yüzde 1.20’ye kadar prim yapmış durumdalar.

Avrupa’da  S&P’nin Yunanistan’ın notunu “yakında iflas edecek” kademesine düşürmesi ile makro ekonomik görüntü kötümser.  Avr. Merkz Bank. dün bir açıklama yaparak sanki “ne olur canım Yunanistan batabilir bu çok da önemli değil” türünden söylemlerde bulununca bizim piyasaya da satış geldi. Avr. Merkez Bank’.sı  Yunanistan’a krediyi onaylayacak hükümetlere gönüllü de olsa yeniden yapılandırma ve vade uzatmadan kaçınmalarını telkin ediyor. 20 Haziran haftasında yapılacak AB Finans Bakanları zirvesi var ve bu zirvede bir uzlaşma sağlanması zor görünüyor.

Seçim sonrasındaki ilk günde İMKB yükselişte iken, seans sonuna doğru gelen satışlarla bir anda 64 bin seviyesinin üzerinden 63.500’e kadar gerileme oldu.

Grafikte dikkat edilecek olursa dün seansın son beş dakikasında işlemler 25-30 milyon lota çıktı ve endeks değer kaybetti, fakat bunun öncesindeki düşüş sırasında güçlü ve mal çıkışı sinyali veren hacmin olmadığını görüyoruz.  Bu aşamada, sabah endeksin açılışından bu yana dış piyasalardaki olumlu havanın bizi pek etkilemediğini de görüyoruz. Seçim sonrasında üç yabancı kuruluş Türkiye için AL verirken, İMKB’de bugün teknik olarak 63.6700 civarında direnç oluşmuş durumda. Tahminen bugün ilk seansta 63.200 ile 63.650 aralığında bir hareket olacaktır. Endeks şu an 63.298 seviyesinde bulunuyor ve bu seviyelerde dip çalışmaları var. Kısa vade için bugün yavaş yavaş temkinli ama nazlı  bir yukarı hareket bekleyebiliriz.

Daha önce de belirttiğim üzere hükümetin seçim sonrasında OVP açıklayacak olması ve bunun içinde de en önemli maddenin cari açığa önlem olması, Türkiye için kısa vadede iyi bir hikayedir. Fakat sorun şu ki, Avrupa çok karışık. Eğer bizim piyasalar kısa vadede düşecekse bunun tamamıyla dışarıdan kaynaklanacağını düşünüyorum. Yunanistan ve Portekiz’in durumu fena. Yunanistan ölmek üzere olan ve son nefesini yaşan bir hasta durumunda. Adeta default, ya da mortaryumun eli kulağında. Durum böyle olunca İMKB için stop-loss’lara dikkat etmek ve uygulamak gerekiyor. Eğer default ya da mortaoryum gelirse unutmayın ki piyaslaar açıkken gelmeyecektir. Piyaslaar açıldığında ise satmak için geç kalınmış olacaktır. Yani kısaca özetleyecek olursam, iç dinamikler cari açığa rağmen çok iyi, fakat dış dinamikler kara bir tablo yaratıyor. Şu an dış piyasalar iyiyken bizim kötü olmamız ise, ayı tuzaklarına hazır olmamız gerektiğini gösteriyor.  Satış baskısı briaz daha artıpğ destekler kırılıyor görünümü oluştuktan sonra beklenmedik bir anda alımların geldiğini görebilirsiniz.

 

“Seans İçinden – 14 Haziran 2011” ile ilgili 6 yorum

  1. Merhaba hocam peki ekonominin soğutulmaya çalışılması imkb üzerinde bir baskı oluşturmayacak mı? özellikle banka karlarında düşüş devam etmez mi? sonuçta bankalar imkb nin lokomotifi.

  2. 15:21 Ben size haberin ne olduğunu söyleyeyim demek isterdim,
    ancak büyük ihtimalle yabancılar Yunanistan’nın durumu ve gelişmelerin bize sıçrayabileceği endişesini taşıyorlar. Bence Borsa fikrini değiştirdi. Seçimlerden sonra cari açığın yürütülemeyeceği düşüncesiyle Hükümete verdikleri ekonomik desteği çekecekler. Bunun sonucunda da uzunca bir düşüş trendine girmiş olacağız…

  3. Hocam boırsacıya haber maber hikaye. Biz bunalrı daha önce defalarca kere görmedik mi. Munzam artışlar ilk başladığında sattık bu çok kötü bi hareket diyip 58 bnlere düşürdük borsayı. Sonra vay efendim ne güzel bişey bu munzam artışalr diyip 70 bine çıakrdık. Biz işimize nasıl gelirse haberleri öyle yorumlarız. Yunanistanı kurtarıp bizde de cari açık için önlemler açıklanırsa o zaman da 70 bini gene aşarız. Bunu hep yaptık yine yaparız. Ayıyla boğanın kumarı bu; borsada tarih hep tekerrür etmiştir…

  4. Hocam bugün yabancılar iyi vurgun yaptılar aşağıya doğru. sizce buradan bir ralli başlarmı dersiniz. söyle ilk etapta 75 000 daha sonra 80 000 lere. buna göre yükseliş varantına girmeyi düşünmekteyim.ne dersiniz. benim görüşüm olumlu ve bu endeks rakamlarına 1-2 ay içerisinde ulaşırız diyorum.söyle başbakanımız tatile çıkşın iyice dinlensin imkb yi yine uçuracak yine diyorum.

  5. Başbakanımız kesinlikle imkb nin düşüşüe bugüne kadar izim vermediği gibi bundan sonrada kesinlikle izin vermeyecektir.diyorum.

  6. iyimser arkadaşlara şaşıyorum ve allah selamet versin diyorum.ne kadar çok kaşınan varmış.kaşınanı kaşırlar.anlaşılan ilerleyen zamanlarda çooook yandıııım anaaaaam diyeni duyacagız.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir