Türkiye’nin Gerçek Kaygısı: Cari Açık

Financial Times gazetesi, Türkiye’nin cari işlemler açığına ilişkin kaygıların büyüdüğü belirtirken “yeni verilerin Erdoğan’ın karşı karşıya bulunduğu meydan okumaların boyutunu gözler önüne serdiğini” yazdı.

Haberde seçim sonuçlarını çok olumlu karşılayan yabancı yatırımcıların hevesinin cari açığa ilişkin verilerle azaldığı yorumu da yapıldı.

Gazete, yatırımcıların ilk başta Türkiye’deki seçim sonuçlarını çok olumlu karşıladıklarını, bunun da tahvil, hisse ve liranın değerini yükselttiğini belirtti. FT haberde şunları yazdı: “Geçen yılın eş döneminde 4.4 milyar dolar olan Türkiye’nin cari açığı, 7.7 milyar dolara yükseldi. Bu da, kayıtların başladığı 1984’ten bu yana, mart için bildirilen gözden geçirilmiş 9.7 milyar dolardan sonra ikinci büyük açık.”

Geçen hafta verilerin yıllık kredi artışının da yüzde 36.5’i bulduğunu gösterdiğine dikkat çeken gazete, “Veriler, ekonominin fazla ısınması yönünde artan riske işaret etti ve seçim sonrası çoşkuyu yok etti” dedi.

Gazete, kötüleşen cari açığın, Türkiye’nin yatırım notunun yükseltilmesi umudunu da yok edebileceğini belirtirken bu bağlamda Fitch’in seçimin hemen sonrasında yaptığı uyarıyı anımsattı.

kaynak

http://bigpara.ekolay.net

“Türkiye’nin Gerçek Kaygısı: Cari Açık” ile ilgili 1 yorum

  1. Cari açık olduğundan çok daha fazla abartıldı. Sanki ülkede sabit kur politikası varmış ta birgün eşekten düşmüşe dönceğiz edebiyatı yapılıyor. Yahu cari açık var iyi de bu ülkeye açıktan daha fazla giren para da var. Sonra MB nın elinde 100milyar doları bulan döviz rezervi de var. Son bişey varki iktisatçılar neden görmezden geliyorlar yada manipüle mi ediyoarlar anlamadım; o da serbest döviz kuru. Yani piyasada oluşan döviz fiyatı arz ve talebe göre blirlenir. 2002 yi hadi bilemdiniz kriz olmayan 2003 ü baz alırsak TL nin halen değerli olduğunu görürüz. Ek olarak MB nın hala ısrarla 40 milyon dolarlık döviz alım ihalelri nide eklersek bu endişe yaygara nedendir diye sormamak elde değil. Ya birileri bizi aptal yerine koyuyor ya da diğer seçenek…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir