394 Milyar Dolarlık Başarı

Ekonominin siyaseti olur mu? Felsefesi ve yaklaşımı olur ama gerçekten dürüst iseniz politik manevra yapmamanız gereken tek alandır. Çünkü insanı yalancı çıkarır. Türkiye’deki siyasi manzaraya aldananlar ve duydukları gibi konuşanlar ne yazık ki ekonomik yorumları tıpkı Başbakan’ın söylemiyle ideolojik olarak yorumluyorlar.

Oysa ekonomi, ideolojik olarak yaklaşım sergileyemeyeceğiniz, popülizm kaldırmayan ve yaptığınızda da bedelini ödeten tek alandır. Fakat asiller, vekillerini taparcasına seyrettiğinde, ne yazık ki ortaya böylesi garip yorumlar çıkabiliyor.

Seçimlere gidilirken ne söyledik, ne yazdık? Türkiye’de ekonomi kötü yönetiliyor, günübirlik ve yarını ipotek altına alan politikalarla, rakamlar üzerinden yönlendiriliyor. Seçim öncesinde olduğu gibi, bugün de ekonomi yönetiminin son derece başarısız olduğuna inanıyorum. Elbette ekonominin insan ve sokak olduğuna inanıyorsanız…

Rakamlar sizi mutlu ediyorsa, o zaman tarafınızda bir hata var demektir. Çünkü milyarlarca doları hortumlayan finans yatırım kuruluşları da sizinle aynı şeyi düşünüyor ve kendileri adına sürdürülebilir bir istikrardan bahsediyorlar.

Peki cari açık, sıcak para, dengesi iyiden iyiye bozulmuş dış ticaret, işsizlik, halkın ekonomisi açısından baktığınızda fotoğraf nedir? Uzun uzun rakamlara boğarak insanları sıkmaya gerek yok. Zira açıklanan bir rakam, Türkiye ekonomisinin nasıl bir sanal başarı palavrası yaşadığını gözler önüne serdi.

“Yabancıların Türkiye’deki yatırımları ve alınan dış krediler gibi uluslararası yükümlülüklerin dış varlıklarla karşılanamayan kısmını ifade eden ‘uluslararası yatırım pozisyonu açığı’, 2011 yılının Nisan ayında Mart ayına göre yüzde 8,2 oranında, 29 milyar 743 milyon dolar tutarında arttı.” Peki toplamda ortaya çıkan rakam ne? 394 milyar 200 milyon dolar…

Bunun Türkçesi şu: Eğer bugün hesaplaşmaya kalksak, fazladan 394 milyar dolar bulmamız gerekiyor. Yani karşılığı olmayan 394 milyar dolarlık harcamamız söz konusu. Üretimin motor gücü reel sektör açısından bu açığın oranı ise geçtiğimiz günlerde açıklandı: Tam 100 milyar dolar…

Bazılarının sene sonunda 80 milyar dolara dayanması beklenen cari açığı önemsemediği, finanse edildiği sürece sorun olmadığını söylediği akıl tutulması içinde tüm bunlar nasıl okunur? Yüzde 50’ye dayanan oy oranıyla. Oysa sadece ‘finanse edildiği sürece’ ibaresinin içindeki finansman bile borç anlamına geliyor.

Bir gün bu alacağı tahsil ederler. Hiç kimse globalleşen ekonomi yalanının ardına sığınmasın. Dünyanın hiçbir yerinde böylesi bir yapıya izin verilmez. Ne yazık ki ülke yıllar sonra tekrar ‘Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler’ noktasına geldi.

Peki ya siz? Benim canım memleketimin güzel insanları… Bu paraları vererek cebinizi hortumlayanların, aldıkları kârlarla yetinip, ‘bakiye kalsın’ diyeceğini mi zannediyorsunuz? Her biri doları tek tek önümüze gelecek, bundan şüpheniz olmasın.

Kimi zaman anayasa tartışmalarında, kimi zaman Kıbrıs’ta, kimi zaman akarsuların kullanım hakkında, kimi zaman İran ile olan ilişkilerde. Naylon kahramanların, sanal başarılarına sığınarak bu faturadan kurtulmak mümkün değil. Çünkü tahsilat günü, kimse size sunulan rakamlara bakmayacak. Bugün itibariyle karşılayamadığınız 394 milyar doları isteyecek. Var mı böyle bir paranız?

Aynı kafayla devam ettiğiniz sürece hem borcu alırken hortumlanmaktan, hem de öderken lime lime edilmekten kurtulmak mümkün değil. Kutluyorum sizi! Aynen devam edin hayallerinize… Ama bilin ki bu benim hayalim değil.

[email protected]

 

“394 Milyar Dolarlık Başarı” ile ilgili 2 yorum

  1. Hocam………….. bu akşam DOW çok güzel kapattı ve yarına pas verdi yarın hava yağmurlu havadan daha güneşli bir havaya yerini terk etmişe benziyor. sanki yarından itibaren imkb de bir ralli yaşanacakmış gibi gelmekte bana.yarım imkb de ralli var, bayram var diyorum. kemerleri bağlayalım derim. yarın endeksin 70 000 oradan da 80 000 lere varacak olan rallinin başlangıç tarihi olacaktır.

  2. Sonra imkb nin düşmesini hükümet ve ekibi kesinlikle izin vermeyecektir benim tahminim bu dur.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir